PARTICIPANTS
Participants a la Taula Rodona “La investigació a Balears és també cosa de dones”.
- Dra. Beatriz Morales (IMEDEA, CSIC-UIB) Beatriz és Professora d’Investigació del CSIC en l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB). Experta en biologia de peixos i en temes de pesca costanera, ha estat gestora del Pla Nacional de Ciències i Tecnologies Marines del MINECO, va coordinar l’Acció Estratègica contra Abocaments Marins Accidentals (Prestige) i va ser responsable de dos Era-Nets pel MINECO. Actualment els seus interessos se centren en la sociologia de la gestió pesquera i la divulgació científica.
- Dra. Roberta Zambrini: (IFISC, CSIC-UIB). Roberta és Titular del CSIC a l’IFISC, investiga en informació i òptica quàntica i és professora del Màster de Física de Sistemes Complexos de l’IFISC. La seva investigació en sistemes quàntics oberts, òptica quàntica i no lineal, fenòmens complexos, i correlacions quàntiques, ha donat lloc a més de 60 publicacions. Té experiència a nivell nacional i internacional en coordinació de projectes, organització de congressos i activitats d’avaluació.
- Dra. Alicia Sintes (Dpto. de Física & IAC3, Universitat de les Illes Balears (UIB)). Alicia és professora de Física Teòrica en la UIB i investigadora principal de la col·laboració científica LLIGO a Espanya per a la detecció de les ones gravitacionals, un dels majors descobriments dels últims anys que els ha valgut el Nobel de Física. Doctora en Física per la UIB, ha estat investigadora en l’Institut Max Planck de Física Gravitacional i assessora científica de l’Agència Espacial Europea. És autora de més de 190 articles científics i ha codirigit 4 tesis doctorals. Recentment ha estat guardonada amb el Premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears i el Jaume II del Consell de Mallorca, entre altres premis, per la seva participació en el descobriment de les ones gravitacionals.
- Dra. Mar Leza (Departaments de Zoologia i Biologia, UIB) Mar és professora ajudant doctora de la Universitat de les Illes Balears. Estudia la salut de les abelles i avalua l’impacte que tenen diferents factors, com a paràsits, pesticides, disponibilitat de recursos naturals i espècies invasores, sobre aquests pol·linitzadors. Ha realitzat estades d’investigació en centres de reconegut prestigi com el Center for Ecology & Hydrology (Natural Environment Research Council) de Oxfordshire (Regne Unit) i la University of Califòrnia (EUA). Actualment és coordinadora del grup Velutina Task Force de l’organització internacional Coloss. Li apassiona la divulgació científica.
- Dra. Dora Romaguera (IdISBa i CIBER-OBN). Dora desenvolupa la seva labor a l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN). És farmacèutica i doctora en nutrició humana i també col·laboradora en l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i de l’Imperial College London (UK). La seva investigació se centra en l’estudi dels patrons dietètics i la incidència de malalties cròniques. Actualment dirigeix l’estudi PREDIMED-PLUS a l’Hospital Universitari Son Espases. Ha estat recentment guardonada amb el premi Astra- Zeneca a Joves Investigadors a l’àrea d’obesitat i diabetis tipus 2.
- Dra. Salut Deudero (COB- IEO). Salut, és la primera dona que dirigeix el Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) és Professora d’Investigació i centra els seus interessos en Biodiversitat marina, ecologia litoral mediterrània, conservació espècies amenaçades, xarxes tròfiques, espècies invasores, reserves marines, isòtops estables, cultius multitròfics, microplàstics. Ha publicat 101 treballs originals publicats a revistes d’impacte, i ha participat en més de 20 campanyes científiques marines (campanyes oceanogràfiques i busseig científic) en relació a l’avaluació de la biodiversitat i la investigació costanera.
Participants “Cites ràpides amb científiques”
- Andrea Campos Candela (IMEDEA) – ‘L’ecologia del comportament. Peixos tímids i atrevits’
- Ana Sanz-Aguilar (IMEDEA) ‘Per on es mouen les gavines?’
- Montserrat Compa Ferrer (IEO) – ‘Avui mengem sopa de plàstic’
- Pilar Córdoba Sellés (IEO) – ‘Quant soroll hi ha en el mar!’
- Francesca Iuculano (SOCIB) – ‘Què fem quan explorem l’oceà?’
- Eva Alou Font (SOCIB) – ‘Les campanyes d’Eva’
- Maria Valls Mir (IEO) – ‘Qui es menja a qui?’
- Anabel Muñoz Caballero (IEO) – ‘La reina dels decápodos’
- Anna Traveset Vilaginés (IMEDEA) – ‘Coneix els pol·linitzadors de Balears’
- Amparo Lázaro Castillo (IMEDEA) – ‘Pèrdua de pol·linitzadors’
- Ana Morillas Kieffer (IEO) – ‘Oceanograficate’
- Rocío Santiago Doménech (IEO) – ‘La mar salada’
- Inmaculada Ruiz Parrado (SOCIB) – ‘Encara que la mar sigui profunda, tira la sonda’
- Emma Reyes (SOCIB) – ‘Atenció grumets!!! Velocitat controlada per radar’
- Inés Castejón Silvo (IMEDEA) ‘Prades de Posidònia oceànica, boscos en miniatura’
- Ana Ruiz Frau (IMEDEA) – ‘Les meduses: és possible detectar-les a temps per prevenir les seves picades?’.
- Paula Salgado Hernanz (IMEDEA) – ‘Comportament de les microalgues des de satèl·lit’
- Ananda Pascual Ascaso (IMEDEA) – ‘Noves tecnologies d’observació dels oceans’
- Ulla Fernández-Arcaya (IEO) – ‘Llum en la foscor,un viatge a les profunditats marines’
- Aina Carbonell Quetglas (IEO) – ‘La superfície del mar no és plana?’
- Antònia Tugores Pons (IFISC) – ‘Coses que sap el big data sobre tu i que tu ignores’
- M. Rosa López Gonzalo (IFISC) ‘La nanociencia, aquesta ciència del pequeñiiiisimooo”
- Beatriz Guijarro González (IEO) – ‘Per a què serveix mesurar peixos?’
- Elvira Álvarez Pérez (IEO) – ‘Qui viu a les roques del mar?’
- Anna Díaz i Lorca (IMEDEA) Les col·leccions del IMEDEA: Conservant els tresors de la natura
- Gema Escribano Àvila (IMEDEA) – ‘Ensenya’m els teus fruits i et diré com es dispersen’
- María Elena Cefalí (IEO) – ‘Ves a on el cor et dugui’
- Rebeca de la Fuente Marañón (IFISC) – ‘L’esquelet de l’oceà i la vida que alberga’
- Maite Vázquez Luis (IEO) – ‘La nacra, una espècie en extinció?’
- Patricia Reglero Baró (IEO) – ‘Em dedico als grans migradores marins, però aquesta vegada us explicaré una altra història’
- Eva Aguiar Fernández (SOCIB) – ‘Com i per què es mou el mar Mediterrani?
- Paz Rottlán García (SOCIB) – ‘Quines dades de l’arxipèlag i mar balear recopila SOCIB?
Entitats que formen part de la plataforma #11fbalears
- Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (IFISC CSIC-UIB)
- Delegación del CSIC en las Illes Balears – Unidad de Cultura Científica y de la Innovación.
- Sistema de Observación y Predicción Costero de las Illes Balears (SOCIB MINIECO)
- Centro Oceanográfico de las Baleares- Instituto Español de Oceanografía (COB-IEO)
- Universitat de las Illes Balears (UIB)
- Fundación Instituto de Investigación Sanitaria de las Illes Balears (IdISBA)
- Django girls
- IBdona
- Vicepresidencia y Conselleria, de Turismo, Innovación e Investigación a través de la Dirección General de Innovación e Investigación.
- CaixaForum Palma (Obra social “la Caixa”).
Coordinen el programa:
- Rosa María Rodríguez – Unidad de Cultura Científica y de la Innovación- Delegación del CSIC en las Illes Balears
- Charina Cañas – Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Lucía Latorre Piñeiro – Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Ana Bonilla – Sistema de Observación y Predicción Costero de les Illes Balears (SOCIB)
PARTICIPANTES
Participantes de la Mesa Redonda “La investigación en Baleares es también cosa de mujeres”.
- Dra. Beatriz Morales (IMEDEA, CSIC-UIB) Beatriz es Profesora de Investigación del CSIC en el Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB). Experta en biología de peces y en temas de pesca costera, ha sido gestora del Plan Nacional de Ciencias y Tecnologías Marinas del MINECO, coordinó la Acción Estratégica contra Vertidos Marinos Accidentales (Prestige) y fue responsable de dos Era-Nets para el MINECO. Actualmente sus intereses se centran en la sociología de la gestión pesquera y la divulgación científica.
- Dra. Roberta Zambrini: (IFISC, CSIC-UIB). Roberta es Titular del CSIC en el IFISC, investiga en información y óptica cuántica y es profesora del Máster de Física de Sistemas Complexos del IFISC. Su investigación en sistemas cuánticos abiertos, óptica cuántica y no lineal, fenómenos complejos, y correlaciones cuánticas, ha dado lugar a más de 60 publicaciones. Tiene experiencia a nivel nacional e internacional en coordinación de proyectos, organización de congresos y actividades de evaluación.
- Dra. Alicia Sintes (Dpto. de Física & IAC3, Universitat de les Illes Balears (UIB)). Alicia es profesora de Física Teórica en la UIB e investigadora principal de la colaboración científica LIGO en España para la detección de las ondas gravitacionales, uno de los mayores descubrimientos de los últimos años que les ha valido el Nobel de Física. Doctora en Física por la UIB, ha sido investigadora en el Instituto Max Planck de Física Gravitacional y asesora científica de la Agencia Espacial Europea. Es autora de más de 190 artículos científicos y ha codirigido 4 tesis doctorales. Recientemente ha sido galardonada con el Premio Ramon Llull 2017 del Gobierno de las Islas Baleares y el Jaume II del Consell de Mallorca, entre otros premios, por su participación en el descubrimiento de las ondas gravitacionales
- Dra. Mar Leza (Departaments de Zoologia i Biologia, UIB) Mar és professora ajudant doctora de la Universitat de les Illes Balears. Estudia la salut de les abelles i avalua l’impacte que tenen diferents factors, com a paràsits, pesticides, disponibilitat de recursos naturals i espècies invasores, sobre aquests pol·linitzadors. Ha realitzat estades d’investigació en centres de reconegut prestigi com el Center for Ecology & Hydrology (Natural Environment Research Council) de Oxfordshire (Regne Unit) i la University of Califòrnia (EUA). Actualment és coordinadora del grup Velutina Task Force de l’organització internacional Coloss. Li apassiona la divulgació científica.
- Dra. Dora Romaguera (IdISBa y CIBER-OBN). Dora desarrolla su labor en el Instituto de Investigación Sanitaria de les Illes Balears (IdISBa) y CIBER Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN). Es farmacéutica y doctora en nutrición humana y también colaboradora en el Instituto de Salud Global de Barcelona (ISGlobal) y del Imperial College London (UK). Su investigación se centra en el estudio de los patrones dietéticos y la incidencia de enfermedades crónicas. Actualmente dirige el estudio PREDIMED-PLUS en el Hospital Universitario Son Espases. Ha sido recientemente galardonada con el premio Astra- Zeneca a Jóvenes Investigadores en el área de obesidad y diabetes tipo 2.
- Dra. Salut Deudero (COB- IEO). Salud, es la primera mujer que dirige el Centro Oceanográfico de Baleares (COB-IEO) es Profesora de Investigación y centra sus intereses en Biodiversidad marina, ecología litoral mediterránea, conservación especies amenazadas, redes tróficas, especies invasoras, reservas marinas, isótopos estables, cultivos multitróficos, microplásticos. -Ha publicado 101 trabajos originales publicados en Revistas de impacto – Ha participado en más de 20 campañas científicas marinas (campañas oceanográficas y buceo científico) en relación a la evaluación de la biodiversidad y la investigación costera
Participantes “Citas rápidas con científicas”
- Andrea Campos Candela (IMEDEA) – ‘L’ecologia del comportament. Peixos tímids i atrevits’
- Ana Sanz-Aguilar (IMEDEA) ‘Per on es mouen les gavines?’
- Montserrat Compa Ferrer (IEO) – ‘Avui mengem sopa de plàstic’
- Pilar Córdoba Sellés (IEO) – ‘Quant soroll hi ha en el mar!’
- Francesca Iuculano (SOCIB) – ‘Què fem quan explorem l’oceà?’
- Eva Alou Font (SOCIB) – ‘Les campanyes d’Eva’
- Maria Valls Mir (IEO) – ‘Qui es menja a qui?’
- Anabel Muñoz Caballero (IEO) – ‘La reina dels decápodos’
- Anna Traveset Vilaginés (IMEDEA) – ‘Coneix els pol·linitzadors de Balears’
- Amparo Lázaro Castillo (IMEDEA) – ‘Pèrdua de pol·linitzadors’
- Ana Morillas Kieffer (IEO) – ‘Oceanograficate’
- Rocío Santiago Doménech (IEO) – ‘La mar salada’
- Inmaculada Ruiz Parrado (SOCIB) – ‘Encara que la mar sigui profunda, tira la sonda’
- Emma Reyes (SOCIB) – ‘Atenció grumets!!! Velocitat controlada per radar’
- Inés Castejón Silvo (IMEDEA) ‘Prades de Posidònia oceànica, boscos en miniatura’
- Ana Ruiz Frau (IMEDEA) – ‘Les meduses: és possible detectar-les a temps per prevenir les seves picades?’.
- Paula Salgado Hernanz (IMEDEA) – ‘Comportament de les microalgues des de satèl·lit’
- Ananda Pascual Ascaso (IMEDEA) – ‘Noves tecnologies d’observació dels oceans’
- Ulla Fernández-Arcaya (IEO) – ‘Llum en la foscor,un viatge a les profunditats marines’
- Aina Carbonell Quetglas (IEO) – ‘La superfície del mar no és plana?’
- Antònia Tugores Pons (IFISC) – ‘Coses que sap el big data sobre tu i que tu ignores’
- M. Rosa López Gonzalo (IFISC) ‘La nanociencia, aquesta ciència del pequeñiiiisimooo”
- Beatriz Guijarro González (IEO) – ‘Per a què serveix mesurar peixos?’
- Elvira Álvarez Pérez (IEO) – ‘Qui viu a les roques del mar?’
- Anna Díaz i Lorca (IMEDEA) Les col·leccions del IMEDEA: Conservant els tresors de la natura
- Gema Escribano Àvila (IMEDEA) – ‘Ensenya’m els teus fruits i et diré com es dispersen’
- María Elena Cefalí (IEO) – ‘Ves a on el cor et dugui’
- Rebeca de la Fuente Marañón (IFISC) – ‘L’esquelet de l’oceà i la vida que alberga’
- Maite Vázquez Luis (IEO) – ‘La nacra, una espècie en extinció?’
- Patricia Reglero Baró (IEO) – ‘Em dedico als grans migradores marins, però aquesta vegada us explicaré una altra història’
- Eva Aguiar Fernández (SOCIB) – ‘Com i per què es mou el mar Mediterrani?
- Paz Rottlán García (SOCIB) – ‘Quines dades de l’arxipèlag i mar balear recopila SOCIB?
Entitdades que forman parte de la plataforma #11fbalears
- Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (IFISC CSIC-UIB)
- Delegación del CSIC en las Illes Balears – Unidad de Cultura Científica y de la Innovación.
- Sistema de Observación y Predicción Costero de las Illes Balears (SOCIB MINIECO)
- Centro Oceanográfico de las Baleares- Instituto Español de Oceanografía (COB-IEO)
- Universitat de las Illes Balears (UIB)
- Fundación Instituto de Investigación Sanitaria de las Illes Balears (IdISBA)
- Django girls
- IBdona
- Vicepresidencia y Conselleria, de Turismo, Innovación e Investigación a través de la Dirección General de Innovación e Investigación.
- CaixaForum Palma (Obra social “la Caixa”).
Coordinan el programa:
- Rosa María Rodríguez – Unidad de Cultura Científica y de la Innovación- Delegación del CSIC en las Illes Balears
- Charina Cañas – Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Lucía Latorre Piñeiro – Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Ana Bonilla – Sistema de Observación y Predicción Costero de les Illes Balears (SOCIB)