És responsabilitat i deure de qualsevol entitat pública comunicar de manera efectiva i transparent les actuacions i els resultats obtinguts amb la inversió realitzada per part de l’administració pública. La valoració de la tasca de l’entitat per part de la ciutadania a través dels nous mitjans de comunicació social però, no eximeix a la pròpia entitat d’haver de realitzar també una tasca d’anàlisi dels resultats de les seves activitats i projectes. Així mateix, concretament en l’àrea de comunicació també cal mesurar l’impacte de les accions de comunicació que es porten a terme, ja que aquestes impliquen igual que en les fases de desenvolupament d’un projecte, la inversió de recursos que tenen també un cost.
Però com mesurar l’impacte d’aquestes actuacions si la rendibilitat d’un projecte no sempre es defineix en un augment de vendes, sinó que implica més un benefici social a llarg termini en el que hi intervenen nombrosos agents i factors? En el cas de les fundacions com l’iBit, el retorn de la inversió de les accions de comunicació, s’ha de basar també en el concepte de rendibilitat social?
A l’iBit, un dels objectius que perseguim com entitat és la difusió de la innovació i dels resultats dels projectes que està desenvolupant. Per dur-ho a terme la Fundació iBit organitza jornades, conferències, cursos, i publica articles entre d’altres moltes activitats. A l’àrea de comunicació executam diàriament tasques també encaminades a aquest objectiu. Formen part de les nostres rutines, la redacció i difusió als mitjans de comunicació de notes de premsa, organització participació o coordinació d’accions i campanyes de comunicació, redacció i actualització de manuals, aplicació de la imatge corporativa, elaboració de dossiers i reculls de premsa o vigilància de mitjans… A aquestes tasques pròpies del departament de comunicació de qualsevol entitat s’hi incorporen a poc a poc altres rutines amb les que intentarem aprofitar el potencial de les xarxes socials per a l’execució dels objectius específics i pel desenvolupament de la tasca de l’iBit.
Aquest recent apropament a les xarxes socials i la vertebració de l’activitat a aquestes xarxes en voltant la creació d’un blog corporatiu com aquest en el que hi estan implicats els responsables directes dels projectes posa en relleu la consolidació d’una cultura corporativa ibitera que ja fa estona que es cou. No en va des de que es van posar en funcionament eines com el blog intern de l’Oficina Virtual (únicament pels treballadors) hem anat compartint experiències i coneixent entre departaments i sobretot entre companys. La participació i la motivació dels membres de l’equip que conformen les persones que treballen aquí fa que sigui possible aquest alt grau d’implicació. I tot això és gràcies a l’existència d’una cultura corporativa sòlida, a la completa implicació de l’equip i a uns hàbits ja consolidats de compartir informació.
Ara mateix, cada treballador esdevé membre actiu de la comunitat on es desenvolupa la seva feina i intenta liderar la conversa sobre el tema específic que domina, fent possible així un espai on debatre directament amb els públics objectius i amb els interessats de cada projecte, amb tot el que això pot aportar.
El manteniment d’aquestes noves eines i la integració en l’operativa suposen un nou repte no només per a qui treballam directament en aquest àmbit, sinó que també implica la participació de tots els companys. I aquest fet fa gratificant la tasca que desenvolupam a l’iBit, tant pel sentiment de pertinença que amb això es genera, com pel reconeixement implícit dels propis companys envers la feina en equip.
Amb aquesta nova situació, l’iBit està integrant a la seva estratègia un objectiu concret; construir comunitats participatives envoltant la innovació tecnològica que aportin valor afegit als projectes que es desenvolupen i liderar aquesta conversa en les xarxes socials.
Llavors, la tasca de l’equip de comunicació és cada cop més complexe, en estar directament relacionada en l’execució d’aquests nous objectius de l’estratègia de comunicació de l’entitat, que passa avui per iniciar i liderar la conversa amb la societat a través de les TIC i superar així el monòleg habitual en el que recau la comunicació corporativa de les entitats. L’anàlisi i diagnòstic d’aquesta nova situació, i el control de l’evolució d’aquest nou objectiu forma part així de les prioritats que ens ocupen, i en breu intentarem en aquest blog fer un anàlisi dels diferents indicadors per valorar l’impacte i el resultat d’aquestes accions.