Cada vegada més a la nostra vida quotidiana hem de recordar multitud de contrasenyes, números secrets, etc. Aquest fet és encara més accentuat quan ets l’administrador d’un sistema amb nombrosos servidors i serveis. És evident que en aquest cas és inviable tenir una única combinació usuari/contrasenya (per motius de seguretat) i és difícil recordar-les totes. És en aquest punt a on entren en joc els gestors de contrasenyes.
Aquests gestors en permeten emmagatzemar totes les nostres credencials de manera segura ja que, típicament, les bases de dades a on guarden la informació estan xifrades amb una contrasenya mestra. D’aquesta manera sols necessitam recordar una única clau per poder accedir a totes les altres.
Altres avantatges destacables que incorporen aquest tipus de programes són les següents:
- Podem escollir contrasenyes més segures (una combinació sense sentit de caràcters) i no tenir por de no recordar-la després. De fet, molts d’aquests gestors incorporen generadors aleatoris de contrasenyes.
- La popularitat d’aquests programes ha fet que es desenvolupin versions portàtils (que es poden guardar a un dispositiu USB), versions amb interfície web i versions per a dispositius mòbils. Així podem accedir a les nostres claus des de qualsevol lloc a on ens trobem.
Per contra, s’ha de tenir en compte que si la contrasenya mestra escollida no és prou robusta, al nostre equip tenim keyloggers o virus o el programa escollit no utilitza un bon algorisme de xifratge, està mal programat o no fa una bona gestió de la clau introduïda és possible que algú descobreixi la nostra contrasenya mestra i d’aquesta manera tingui accés a totes les nostres claus secretes.