Avui entrevistam José Mañas, CEO de l’empresa Wireless DNA, ubicada al Parc Bit. Va començar els seus estudis universitaris a la UIB, estudiant enginyeria telemàtica; una decisió que li va obrir les portes per a començar a fer feina per Siemens en diversos projectes internacionals (Portugal, Xina, USA, Israel…), desplegant i optimitzant xarxes de telefonia mòbil. Amb l’experiència adquirida va continuar la seva formació en l’àrea de gestió amb un postgrau d’Economia de les Telecomunicacions i accedint a la certificació PMP al 2007. Abans de fundar WDNA, va ser líder del grup de caps de projecte de Telecomunicacions del Mediterrani per a la companyia Nokia durant 4 anys. Finalment, des de l’any 2014, és el CEO de WDNA amb l’objectiu de convertir-se en una empresa referent d’I+D+i amb base a Mallorca i operant a escala global, generant un ecosistema de creativitat, innovació i bon ambient de feina diària.
1. Recentment heu participat a l’Smart Islands World Congress. Pensau que la societat i les empreses de Balears ja estan preparades per ser “smart”? És evident que la tecnologia hi és, però potser les empreses encara no són conscients de les múltiples aplicacions que pot tenir la IoT, per exemple.
En la meva opinió, no és una opció no estar preparats per a ser SMART, de fet és quasi una obligació si volem estar a l’avantguarda i que altres territoris aprofitin aquesta oportunitat. La administració pública té la responsabilitat de liderar aquesta transformació i ser un exemple d’eficiència i sostenibilitat, establint el marc adequat de convivència amb les noves tecnologies.
2. Smart també implica sostenibilitat, economia circular….més necessaris que mai en un territori insular amb tanta pressió turística com el nostre, com incorporau aquests plantejaments a la vostra empresa?
Incorporam aquests conceptes com a punt nuclear d’intel·ligència i lògica a les solucions que proposam. El projecte ALMA sintetitza, precisament, aquests plantejaments: una economia circular mitjançant la detecció de les necessitats de les persones, empreses i organismes per tal d’oferir-lis les solucions pertinents a través de la tecnologia. Treballam amb moltes aplicacions pràctiques que permeten conèixer, gestionar i utilitzar millor els recursos, les necessitats i les habilitats dels diferents grups d’interès.
3. Les administracions públiques també s’han de posar les piles en el tema smart, ja no només parlam d’administració digital, sinó de ser capaços de convertir-nos en un destí de sol i dades, com s’ha presentat al Congrés. Què fa falta per atreure talent en el sector TIC, on hi ha tanta demanda de professionals a la nostra comunitat?
L’administració pública ha de donar l’exemple necessari; en primer lloc, utilitzant els recursos de tots de forma eficient i sostenible, assegurant que els ciutadans compten amb les eines i infraestructures adequades.
Existeix un dèficit d’inversió en fibra òptica a molts nuclis de l’àrea metropolitana, i la cobertura ràdio tampoc no permet fer feina des de casa en molts casos. Sense bones xarxes que funcionin bé i sense interrupcions, no és possible oferir serveis de qualitat, teletreballar o muntar una xarxa d’ IoT amb garanties. A Wireless DNA, estam desenvolupant sistemes per a garantir que aquest servei s’ofereixi amb la màxima qualitat possible.
4. Vau ser una de les poques empreses Balears amb stand propi al Mobile World Congress, què representa per vosaltres, a nivell d’inversió econòmica i de retorn?
Es tracta d’una aposta al futur. A nivell d’inversió, suposa una despesa total aproximada d’uns 8000€ i esperam veure el retorn d’inversió als propers mesos. En realitat, WDNA desitjava poder donar-se a conèixer en la seva pròpia terra ja que treballam per a l’estranger des dels nostres inicis i era una oportunitat per a posar en valor el que s’ha aconseguit i que se’ns tengui en compte per a projectes locals que ens motiven i ens fan especial il·lusió.
5. Sou de les empreses més internacionalitzades del Parc Bit. Com heu aconseguit clients d’aquesta amplitud?
A base de contactes personals que et donen una oportunitat i la reputació aconseguida després d’aprofitar cada una d’aquestes oportunitats amb resultats i assolint petits èxits a cada viatge i congrés. Ja ho diuen que el món, al final, és petit i s’acaba reconeixent la feina que es fa des del compromís, l’experiència, la professionalitat i l’honestedat.
6. Estau ubicats al Parc BIT i formau part de GsBIT, quins avantatges té per una empresa com la vostra? Heu trobat aquí altres empreses amb qui col·laborar/compartir sinergies?
Definitivament, és un avantatge formar part de GSBIT i pertànyer a l’ecosistema del Parc Bit. Crec que el més important és que fomenta la comunicació i el networking entre empreses i poc a poc, estam aconseguint canviar entre tots la mentalitat individualista i fer feina com a sector, recolzant-nos i reforçant-nos entre nosaltres mateixos.
7. Per què és important col·laborar amb altres empreses? Per exemple, amb MeteoClim amb el tema de prediccions meteorològiques, quin és el vostre paper? I amb 2GN, quina és la vostra tasca conjunta?
El denominador comú de les empreses del grup és que són empreses que aposten per marcar la diferència cadascuna al seu sector. Meteoclim és pionera al sector meteorològic, que, combinant el coneixement de les telecomunicacions de Wireless DNA, ens permet desenvolupar un projecte d’I+D amb un potencial enorme i que ja ha despertat l’interès internacional; d’aquí poc, podrem donar-vos més detalls.
Respecte a 2GN, valoram la innovació social que comporta; un tema que a nosaltres ens preocupa, ja que cercam l’equilibri harmònic entre la part tecnològica i social. Treballam en una tecnologia empàtica que es posa al servei de les persones.
8. Teniu un projecte de monitorització de la cadena del fred, per aliments en geleres…Ens podríeu explicar com funciona i la utilitat pel sector de l’hosteleria?
Estam plantejant una solució/servei que permet controlar la cadena de fred en les instal·lacions on es requereixi. Especialment, a un lloc com a les illes, on existeix el risc alimentari per les altes temperatures a l’estiu; gestionant a més els recursos energètics de la forma més eficient possible. Una solució basada en aquests importants pilars: l’estalvi energètic, la reducció del risc en l’alimentació i l’eficiència.
9. Sempre es diu que l’important del Big Data és l’ús que se’n fa i que siguin capaços d’ajudar a la presa de decisions i les prediccions a nivell empresarial. Quins serveis oferiu de Big Data?
Els serveis de BIG DATA han de ser liderats per les persones que els poden aplicar. La nostra filosofia és la de formar un equip multidisciplinar de persones (físics, matemàtics, enginyers de telecomunicacions, d’informàtica, gestió, etc) que puguin donar solució a problemes que es poden identificar mitjançant la correlació de dades. A la majoria dels casos, treballam sota demanda a necessitats concretes, com podria ser l’anti-frau, la seguretat, disseny d’infraestructures de telecomunicacions, optimització de xarxes, etc.
10. Vau guanyar el premi 2017 a la innovació tecnològica CEPYME. Què representa per a la vostra empresa l’obtenció d’aquest premi? Amb tants premis i reconeixements a la Innovació, quins són els vostres procediments que vos permeten mantenir aquest nivell d’innovació? No és fàcil seguir innovant any rere any ….
Estam molt agraïts i ens han il·lusionat molt cadascun dels reconeixements que hem rebut; per a nosaltres suposa un impuls de motivació extra. Realment, des de WDNA, pretenem crear coses realment diferents, amb una essència especial. Treballam en allò que ens apassiona i amb gent molt creativa i divertida; i sí, dic divertida, perquè per a nosaltres l’humor també és fonamental per a seguir creant i innovant any rere any; i per fortuna, tenim independència per crear la nostra pròpia cultura i objectius de feina.
11. Quins coneixements tecnològics considerau imprescindibles per una persona que vulgui trabajar en el vostre sector? I per estar al dia?
En realitat, a WDNA, hi tenen cabuda persones amb habilitats molt diferents. En general, estam creixent en l’àrea de la informàtica, la meteorologia, l’electrònica, les telecomunicacions i els serveis socials.
Actualment, cercam especialistes en programació (Python). Crec que suposa un entrebanc estructural a les Illes i s’està convertint en un obstacle del sector TIC la manca d’especialistes en informàtica. GSBIT s’està mobilitzant en aquest sentit des de fa ja uns anys per a intentar revertir aquesta situació.
12. Recentment hem sentit a parlar de la figura professional Arquitecte d’Internet de les Coses, sembla que cada dia neix una nova categoria professional i alguna universitat ha de programar un Màster a mida, realment fan falta tantes categories i nomenclatures professionals dins el món laboral tecnològic?
Absolutament, sí. L’especialització en matèries tan complexes requereix temps i una base prèvia d’anys d’estudi i experiència.
13. Algun llibre i alguna pel·lícula que us hagin influït en la vostra feina?
Tenint 4 fills, el que més m’influeix és veure-los créixer i totes les pel·lícules de “Los Vengadores”. Recomanaria també un llibre que tenc pendent: “La Música de las esferas” de Luis Francisco Simón.