Avui entrevistam els organitzadors de Django Girls Palma 2018, el taller de programació gratuït per dones que va tenir lloc el passat mes de febrer, emmarcat en els actes de celebració del Dia Internacional de la Nina i Dona a la Ciència#11FBalears.
Antoni Aloy:
Enginyer tècnic de sistemes. Apassionat pel codi lliure, Linux, Python i Django. Des de fa 9 anys dirigeix una empresa de desenvolupament i sistemes anomenada APSL al Parc Bit. Mentor a altres DjangoGirls associades a la PyConES i coorganitzador de les DjangoGirls Palma 2018.
Antònia Tugores:
Matemàtica de formació amb postgraus en estadística aplicada i codi lliure, sempre ha treballat en el món del desenvolupament de software. Tècnica especialista en dades a l’IFISC, coorganitzadora del meetup de dades PyData Mallorca, mentora a altres tallers DjangoGirls i coorganitzadora de DjangoGirls Palma 2018.
Mabel Delgado:
Enginyera aeronàutica de formació i apassionada per la programació i les disciplines STEM. Un bon dia va començar a programar en Python i des de llavors no ha deixat d’emprar aquest llenguatge. Cofundadora de PyLadies Madrid, coorganitzadora de Django Girls Cáceres 2017 i Django Girls Palma 2018, i col·laboradora de PyConES 2017. A més a més, recentment ha estat nomenada Fellow de la Python Software Foundation.
1- Què és el moviment Django Girls?
Django Girls és una organització sense ànim de lucre recolzada per comunitat de voluntaris. L’organització proporciona les eines, els recursos i el suport necessari per organitzar tallers inclusius i gratuïts d’un dia de durada i destinats a ensenyar programació a principiants i persones sense coneixements tècnics, principalment dones. Els seus números són impresionants, des del 2014, 1400 voluntaris, més de 600 tallers a quasi 400 ciutats de 86 països i més de 13000 persones han assistit a tallers Django Girls.
2- Heu participat en altres esdeveniment de Django Girls pel món?
Sí, de fet els tres havíem participat en altres tallers. A nivell espanyol cada any se celebra un congrés de Python i en els darrers anys ha tingut un taller associat de les Django Girls. En Toni i n’Antònia han participat com a mentors en els darrers i na Mabel va començar essent alumna d’en Toni fa dos anys i l’any passar en va ser l’organitzadora a Cáceres.
3- Què va fer que us animàssiu a dur el taller a Mallorca?
Els dos mallorquins feia temps que ho estàvem pensant però no donàvem el pas. L’any passat, aprofitant que na Mabel ja tenia experiència i que es va crear la Plataforma 11FBalears aprofitàrem l’estirada i vàrem fer la passa que ens faltava.
4- Quins avantatges ofereixen Python y Django en relació a altres llenguatges informàtics?
Python és un llenguatge de propòsit general, senzill, que fa fàcil centrar-se en la lògica del programa. Per tant, és molt adequat com a llenguatge d’entrada o iniciació en el món de la programació. Es va pensar per a que fos entenedor i fàcil de llegir.
Això sí, que sigui un llenguatge senzill no vol dir que no sigui un llenguatge potent; és una eina poderosa molt usada en camps tan diversos com el desenvolupament web, el processament de dades, el càlcul numèric, el desenvolupament d’interfícies d’usuari, la comunicació de xarxes, el disseny de sistemes encastats, la ciència de dades,…
A més a més, Python està molt vinculat al programari lliure, aquell que pot ser emprat i modificat sense restriccions, i que a més a més, pot ser copiat i redistribuït sense sense restriccions o amb unes restriccions mínimes.
Si això no fos suficient, té una comunitat molt activa que ha situat Python en el pòdium de llenguatges de programació amb més projecció. Aquesta comunitat fa que existeixi un gran nombre de congressos i trobades de programadors de Python i Django al voltant del món. A Estats Units podem trobar la PyCon i la SciPy; a Europa, EuroPython i EuroSciPy; i a nivell espanyol, tal com hem comentat abans, la PyConEs. Respecte a aquesta darrera, el passat setembre se’n va celebrar la cinquena edició amb la participació de més de 400 entusiastes de Python, es feren més de 50 xerrades i 7 tallers a més del de DjangoGirls. La participació mallorquina a la PyConES és nombrosa: al 2017, 3 ponències acceptades, dues d’elles a l’àmbit de la ciència de dades i una delegació de prop de 20 persones.
Per la seva part, Django és la principal eina per a la creació de webs en Python. Segueix la filosofia Python i facilita la creació de llocs web complexos de forma ràpida i eficient. Exemples de llocs web fets en Django són Instagram, Pinterest, Disqus, Bitbucket, Eventbrite, o les webs de The Washington Post i la NASA.
5- Perquè es important realitzar tallers de TIC específics per dones?
Les dones estan infrarepresentades en el món de les TIC. Un taller específic per dones anima a atracar-se a la programació i a perdre la por a no encaixar. Una vegada es perd la por a programar i es veu la comunitat és molt inclusiva, ja no hi ha límits.
6- Quantes persones han participat? Quin son els perfils, edat, motivacions?
Han participat prop de 90 persones. 52 alumnes, 20 mentors, 3 organitzadors principals, 3 associats, sponsors i visitants.
7- Ens podeu contar alguna anècdota que sorgís durant el cafè networking? Alguna idea de projecte?
Com podreu veure a la foto (superior) vam convèncer a un stormtrooper que era bona idea passar-se per un taller de programació.
Entre les alumnes hi havia unes quantes estudiants de batxillerat. Es varen apuntar al taller per veure què era allò de programar i varen descobrir quin era el poder de la programació. Veren que no té límits i que avui en dia qualsevol camp està relacionat amb la programació: a matemàtiques, a biologia, en el món de la seguretat i la criptografia, a la lingüística, a l’estudi de la sociologia, a dret, a física, a història, i a qualsevol camp que se’ls ocorria.
8- Com ha estat l´experiència per part dels mentors?
Tothom coincideix que l’experiència ha estat molt positiva. La gran majoria no havien mentoritzat mai ningú. Pensam que s’ho van passar molt bé, contagiats per les ganes que li posaven les alumnes. És un sistema que es realimenta.
9- Després d´aquesta jornada tan intensiva de formació, quina seria la propera passa per les alumnes?
La idea del taller i de que la gent dugui els seus portàtils és que puguin continuar a casa. Marxen amb la feina que han fet i amb recursos per a seguir ampliant el tutorial o aprendre’n més. Però sobretot marxen amb la idea que elles també poden programar, algunes acabaran dedicant-s’hi professionalment, altres ho tendran com a una eina més a l’abast.
10- El llenguatge de programació es el llenguatge més universal, per davant del xinès o anglés? A nivell educatiu, què s´hauria de millorar perquè fos més atractiu i assequible des de ja petits ?
Programar és solucionar problemes amb un ordinador, automatitzar tasques. Tenir la ment preparada per poder interaccionar així amb una màquina ens obri moltes portes, fins i tot si no et dediques finalment a programar de manera professional. Requereix pràctica i dedicació, però triant els llenguatges adequats a cada edat es pot fer de manera molt atractiva. Hi ha llenguatges orientats als més joves, que et permeten crear videojocs senzills aplicant els coneixements bàsics de programació, i anar aprenent els fonaments i aprofundint cada vegada més en llenguatges més complexes. És un coneixement que es pot aprendre, tot i que com en altres coses, hi ha gent que hi té una tirada especial.
11- Després de tant d’èxit, haurem d´esperar un any fins el proper esdeveniment DjangoGirls a Balears?
Perquè un taller com aquest sia possible hi ha una feina organitzativa important i requereix de la col·laboració econòmica dels sponsors. Pensem que no és sols un taller de programació, sinó que és important també aquesta feina de xarxa que anima a les participants a perdre la por. Tot està orientat a crear un ambient on la gent s’hi senti còmoda i tothom pugui avançar al seu ritme. De moment pensam repetir l’experiència l’any vinent, però si ens trobam amb ganes i pressupost no descartaríem res.
12- A part de Django Girls, on es poden trobar recursos eficients per formar-se en programació i a l’abast de tothom?
La xarxa esta plena de recursos, des de cursos online d’introducció a la programació, a tutorials, llibres, documentació o fòrums. Creiem que el més important és començar amb un llenguatge que tengui una entrada fàcil, que aviat es puguin fer coses. Python per això és ideal, i a més la comunitat se n’ha encarregat que sigui un dels llenguatges on hi ha millor material d’aprenentatge, des de tutorials a documentació.
13. Algun llibre i alguna pel ·lícula que us hagin influït en la vostra carrera professional? Llibres genèrics de programació: “In the beginning … was the command line”: assaig de Neal Stephenson que explora la possibilitat que el programari lliure reemplaci el programari propietari en un futur; “The pragmatic programmer”: “trucs” per al desenvolupament de programari de manera pragmàtica; “Code complete”: bones pràctiques de programació. De dades i ètica: “Weapons of math destruction”, Cathy O’Neal. Analitza com l’ús de dades i models matemàtics o algoritmes no porta a decisions més justes com seria de preveure, sinó que alimenta el racisme, les diferències de classes, … La teoria ens diu que avui en dia tots som jutjats d’acord amb les mateixes normes, sense biaixos (els models matemàtics, els algoritmes, són els mateixos per a tots), però la realitat ens demostra que no és així.