Hem tingut el plaer de rebre a Bartolomé Arrom, director de l’oficina Clark & Modet de Balears i Canàries, per parlar del projecte de llei de protecció de secrets empresarials, també anomenat secrets industrials o empresarials, una de les normatives més rellevants per a la protecció i promoció de la innovació i dels nous models de negoci.
La presentació es va fer a la sala de Premsa del Parc Bit amb la participació del Clúster BIOIB, empreses del Parc Bit y la Fundació Bit.
Al maig de 2018 ha entrat en vigor una nova llei europea que era necessària per donar un marc normatiu estable, que es pugui predir, integrat i clar a causa del nostre entorn actual de constant canvi tecnològic, i així pal·liar les limitacions de l’oficina de patents. Aquest marc legal era molt esperat front a totes les infraccions comeses, la major part en els sectors tecnològics, de l’agroalimentació, i logístics.
L’objectiu de la normativa és oferir una seguretat jurídica reforçada i garantir la competitivitat d’aquelles entitats i institucions que basin en el secret empresarial la protecció del seu component innovador, així com millorar les condicions del desenvolupament, explotació i transferència segura dels mateixos.
La llei especifica molt bé els requisits per definir el secret empresarial, i això és la gran novetat, que identifiqui específicament 5 requisits: informació empresarial, el seu accés restringit, el seu valor comercial o valor afegit, que sigui identificada i mesurable.
Entren: mètodes, algoritmes, arquitectura de preus, els processos i no únicament els productes.
El secret empresarial és un terme molt més ampli que la patent.
Les habilitats professionals es diferencien del secret.
Gestió de la informació a través d’un manual de seguretat, sol ser reforçada amb mesures laborals, com un pacte de no competència, i confidencialitat.
El termini de prescripció és de tres anys des del moment en què el que pogués exercitar l’acció i el legitimat va tenir coneixement de la persona que va fer la violació del secret.