La definició més formal de Telecentre seria la d’un espai públic, gratuït i universal per a viure i conviure en la Societat de la Informació. A la pràctica es tracta d’un espai, aprop de casa, on aprendre com funcionen les noves tecnologies. Un espai on no només es donin classes d’informàtica sinó un lloc on trobar una persona per a resoldre tots els dubtes sobre les noves tecnologies. En definitiva tenir un tutor personal que detecti les mancances tecnològiques de cada persona i proposi petits cursos per aprendre a fer i desfer per Internet.
Un espai on poder compartir les experiències amb altra gent, gent del mateix poble o de l’altre part del Món. On aprendre què són les xarxes socials, la missatgeria instantània i com parlar per videoconferència.
Un espai on trobar les eines necessàries per poder treballar des de casa, sense haver-se de desplaçar a la ciutat o a una altra illa. Que compti amb els recursos necessaris per a que l’usuari pugui fer tot el que sempre ha volgut fer per Internet o fins i tot allò que no sabia que es podia fer. I tot gratuït i amb eines adaptades per a persones amb discapacitat, per que la xarxa és de tots.
Això, i moltes coses més, és un Telecentre i a partir de l’any 2010 seran una realitat a les Illes Balears. Des de la Fundació iBit posam en marxa la Xarxa de Telecentres de les Illes Balears o XarxaBit que s’ha d’estendre arreu de les 4 illes.
Aquesta xarxa és l’element clau per a fomentar la participació ciutadana a través de la xarxa, minimitzar el risc de fractura digital, implantar polítiques de Societat del Coneixement i garantir l’equilibri territorial i la cohesió social en la Societat de la Informació.
Distribuïts arreu del territori balear els Telecentres, anomenats PuntBit, oferiran un espai orientat a l’accés, la participació i l’aprenentatge en les noves tecnologies. Cada un estarà dotat d’equipament informàtic i ajuda personalitzada d’un dinamitzador especialitzat en gestió de telecentres.
Des dels PuntBit s’oferiran programes d’autoaprenentatge en TIC així com l’intercanvi de recursos i experiències entre els usuaris gràcies al treball en xarxa de tots els centres. Precisament aquest treball compartit fomentarà sinergies i recursos per accelerar la Societat de la Informació a les Illes Balears i trencar una mica més les barreres de la insularitat.
Els esforços de la XarxaBit també estan orientats al foment del teletreball, una eina que facilita l’ocupació deslocalitzada i la millora de la conciliació de la vida familiar i laboral. En un territori com les Illes Balears és necessari fomentar i formar empreses i treballadors en l’ús d’eines tecnològiques que permetin treballar bé des de casa, bé des del PuntBit local de forma eficient.