El passat 2 de desembre tingué lloc el col·loqui pels alumnes de la UIB «Jo com a altaveu de (des)informació» , organitzat per la Fundació BIT i el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB, en el marc del conveni de col·laboració per a l’anàlisi de la percepció i tractament de les notícies falses entre l’alumnat de les Illes Balears i del projecte de divulgació CineTIC. Dirigí el col·loqui la nostra coordinadora de l’Àrea de Cibersocietat de la Fundació BIT, Bel Llodrà, en col·laboració amb els professors Mercè Morey i Rubén Comas, membres del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació (PAPE).
Hi ha projeccions audiovisuals que són molt inspiradores per debatre sobre temes tecnològics. Inspirat en el capítol “Odio nacional” de la sèrie de Netflix Black Mirror, on es plantegen temes extrems sobre la viralitat de la informació, les causes de propagació i les conseqüències que pot tenir, na Bel Llodrà inicià el debat llançant aquestes qüestions i reflexions als alumnes:
- Sou conscients de la vostra responsabilitat en compartir informació a les xarxes socials? Quina imatge projectau de vosaltres mateixos?
- Al capítol es plantegen els temes de: viralització de la informació a les xarxes socials; robòtica col·laborativa; drons; censura digital per part dels Governs, ciberassatjament, entre d’altres.
- Analitzau la informació que rebeu digitalment, us plantejau que pot ser falsa?
- Creieu que cada vegada hi ha més mentires? Arribarà un moment en què pensarem que tot és mentida? En qui podrem confiar?
- On és el límit entre l’autocensura i la responsabilitat a l’hora de compartir informació?
- Criteris per verificar informació: qui publica la informació, en quin context? La informació viralitzada s’ha de mirar si enllaça a altres fonts, si hi ha manera de contactar amb els autors, si és accessible a diferents llocs, navegadors, té autoria, no té faltes d’ortografia, entre d’altres.
- Sou conscients que compartir informació afecta la vostra imatge personal? Això fa que la compartiu més o menys?
- Quin és el límit entre la responsabilitat i l’autocensura a l’¿hora de publicar i compartir informació?
- Quines conseqüències pot tenir per les persones esmentades a les publicacions?
- Sabeu que a la recerca de feina també pot afectar el que publiques en xarxes socials si l’empresa que recluta mira el que penses/opines?
- També es tracta el tema del ciberassejament.
També en podeu consultar la notícia al Diario de Mallorca del 3 de desembre. I si us interessa el tema de les Fake News i us agrada escriure, també us podeu animar a participar al nostre concurs de Relats en Fil a Twitter que aquest mes de desembre té aquesta temàtica.