Avui entrevistam en Tiago Barro, fundador de l’empresa menorquina Binary Menorca. “Binary va començar a l’any 2.000 amb la il·lusió del seu fundador de dedicar-se professionalment a la seva gran passió que era programar sistemes informàtics. A dia d’avui la formen 12 treballadors en plantilla, més col·laboradors externs, que comparteixen aquesta mateixa passió, fet que els hi ha permès adaptar-se a totes les revolucions tecnològiques que s’han produït aquests darrers 19 anys”, dit amb les seves pròpies paraules.
Actualment estan centrats principalment amb dues línies de negoci: ActivaERP i desenvolupament web.
1. Ens podries explicar com va sorgir la idea de negoci i com vas passar a formar l’equip que tens actualment?
Als 12 anys els meus pares em varen regalar el meu primer ordinador. Un “espectacular” Amstrad CPC 464 amb pantalla verda i cinta de casset. Bàsicament l’únic que es podia fer per poder interactuar amb aquell ordinador era programar, fet que va despertar la meva passió per la programació que, durant els següents anys, es va convertir en un dels meus principals hobbies. Per circumstàncies de la vida, no vaig poder estudiar el que m’agradava, però si ho vaig poder fer als 25 anys estudiant a distància la carrera d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes. Als 28 anys vaig decidir deixar una feina còmoda i estable per dedicar-me professionalment a la programació.
Els primers anys varen ser molt complicats, ja que la cultura tecnològica de les empreses a aquell temps era molt limitada i costava molt que visualitzassin els avantatges que els podia oferir un sistema informàtic. Però amb molta feina i esforç i, juntament amb el recolzament i empenta que vaig aconseguir amb la incorporació del meu soci Matias Camps, ho vàrem aconseguir treure endavant.
Tots els següents anys hem anat incorporant nous companys de feina que han aconseguit aportar grans coneixements, cadascun amb el seu camp, i sobretot, la mateixa passió amb la qual vàrem crear Binary.
2. Heu rebut varis premis ( Premi millor empresa Jove 2007 PIME – Menorca; Premi millor producte d’Innovació Tecnologia 2007 Govern Balear; Premi millor empresari 2009 Joves Empresaris; Finalistes Concurs Nacional The Cloud Master per Microsoft al 2011) És fàcil a Menorca obrir-se camí com a PIME tecnològica?
Sí i no. Un dels principals avantatges de dedicar-se al desenvolupament de software és que la localització de la teva empresa no és especialment rellevant. Jugam amb les mateixes regles i empram les mateixes tecnologies que les empreses tecnològiques de la resta del món. Per la qual cosa és igual de fàcil o difícil que qualsevol altre, sigui on sigui, i no tenim cap tipus de limitació d’insularitat o, doble insularitat, que poden sofrir altres tipus d’empreses de Menorca.
Com he comentat abans, fa uns 15 anys era més complicat obrir-se camí, però actualment la tecnologia és cada vegada mes present a les nostres vides, tant professional com personalment. Si em trobàs ara amb la decisió de crear una nova PIME tecnològica diferent de Binary, intentaria centrar-me i formar-me molt amb un tipus concret de tecnologia, el que considerés que puc aportar més, i desenvoluparia solucions pensant amb mercat global i no tant local.
Si desenvolupes solucions verticals de gran qualitat, pots arribar a un mercat molt més gran.
3. Quin és el perfil dels vostres clients?
Pimes que veuen la tecnologia com un gran aliat per a la seva empresa i que, sobretot, solen cercar 3 principals objectius:
– Optimització de processos.
– Obtenció del màxim d’informació i, a ser possible, amb temps real.
– Iniciar o maximitzar la venda online.
4. Al 2013 vau passar d’un entorn “On Premise” a SAAS (Software As A Service) al Cloud, vau encertar amb aquesta aposta?
Certament va ser una decisió molt arriscada. Sempre solem intentar estar molt informats de les principals tendències tecnològiques que s’estan produint arreu del món i, en aquells moments, teníem clar que la tendència que venia amb més força era que el software deixaria de ser una compra de producte que s’instal·lava als servidors dels clients, per passar a ser un servei al Cloud que es pagaria per servei (el que es coneix com a SAAS).
El problema que ens vàrem trobar els primers mesos/anys va ser que, encara que teníem molt clar la teoria i que el nostre software ja estava preparat per ser un SAAS, la connectivitat de les empreses de Menorca encara era molt millorable. La majoria tenien ADSL i en algunes empreses ni tan sols tenien Internet fiable.
Va provocar que inicialment costàs molt més fer el canvi perquè el client passava de tenir una connexió estable dins la seva xarxa interna a tenir-la més lenta i amb possibles talls continus, fet que podia provocar frustració i rebuig a l’hora d’implantar una solució Cloud.
Afortunadament la implantació de la fibra òptica va solucionar de cop tots aquests problemes i els avantatges de tenir desenvolupada una solució al Cloud són impressionants.
El client aconsegueix deslocalitzar totalment la seva oficina i pot accedir des de qualsevol lloc a tota l’informació de la seva empresa, així com fer-ho amb dispositius mòbils o integrar-ho amb temps real amb la seva web de venda online, per posar només alguns exemples.
Per la nostra part, també ens ha permès créixer de manera important amb la distribució del nostre ActivaERP i actualment estam molt satisfets perquè més de 500 empreses ja l’estan emprant per la seva gestió diària. El fet d’anar desenvolupant millores contínues al teu programa i que les puguis distribuir de manera massiva i immediata a totes les empreses, ha optimitzat de manera dràstica el nostre procés de distribució. Fet que abans havies de fer empresa per empresa.
També ens ha permès ampliar el nostre mercat de manera significativa, ja que no és necessari desplaçar-nos per poder implantar el nostre software. Estam fent moltes implantacions a la península simplement amb contacte per mail o via telefònica.
5. Creus que les PIMES són conscients dels avantatges que els suposaria apostar per la digitalització i transformació digital? Són assumibles els costos que representen?
A dia d’avui considero que totes les Pimes són conscients de les avantatges i beneficis que aporta la digitalització de la seva empresa, encara que sigui només una idea superficial. El que veiem és que, una vegada inicies el procés de tota la transformació digital d’una empresa, és quan realment es donen compte de la potència i beneficis que poden realment aconseguir.
En el nostre cas, els costos d’implantació sempre han estat molt enfocats a les Pimes. Som conscients que la gran majoria d’empreses són petites i no tenen grans recursos per digitalitzar-se, per la qual cosa la solució Cloud on es paga per servei i per mòduls necessaris, és una gran solució per elles. Ara ja no té sentit haver d’assumir el cost d’un gran programa on només empraràs una petita part. Assumeixes el cost del que realment necessites i el programa pot anar creixent a mesura que ho necessiti la teva empresa.
6. També heu implantat un mòdul addicional de Bussiness Intelligence que ha permès obtenir gran quantitat d’informació creuada als vostres clients. Ens pots explicar com funciona i què permet?
En el moment que implantes un ERP, el que cerques és que tota l’informació relacionada amb l’empresa ja sigui, compres, vendes, producció, cartera, comptabilitat, etc…estigui totalment relacionada i creuada.
Amb el mòdul de Bussiness Intelligence aconseguim que el client pugui veure exactament l’informació que necessita i al moment que la necessita. Un exemple clar són els Dashboards o Quadres de Comandaments, que permet visualitzar en segons els principals indicadors de la teva empresa com, per exemple, indicadors de millors clients, productes més venuts, amb millors marges comercials, cobraments pendents, etc…tot això amb comparatives amb anys anteriors i generat en temps real.m
Aprofitant la potència dels servidors que tenim al Cloud es generen aquests Dashboards en només 2 ó 3 segons. Un fet que abans, hagués trigat varis minuts o, inclús, hores en alguns casos.
7. Les PIMES balears encara no aposten suficientment per l’e-commerce? Les xarxes socials han substituït les webs d’algunes PIMEs perquè permeten vendre online més fàcilment?
Per la nostra experiència amb el desenvolupament web, crec que podria agrupar les Pimes balears en tres grups:
– Les que veuen la web com una presència que necessiten tenir més per qüestió d’imatge que per obtenir un rendiment clar. Crec que són la gran majoria i, per elles, una web seria el més semblant a una targeta de visita.
– Les que veuen la web com un nou canal de venda que complementa el seu canal offline. Solen invertir amb la web i tenir resultats relatius. Algunes aconsegueixen augmentar les seves vendes de manera significativa i altres de manera més residual o quasi nul·la. La dedicació a la seva web no sol ser una gran prioritat.
– Les que aposten de manera ferma per l’e-commerce. Fins i tot algunes ja han nascut amb només el canal online sense tenir cap canal offline. Solen invertir, no només en la web, sinó en tota una estratègia online dedicant temps i recursos a fer mailing, xarxes socials, promocions online, etc. La gran majoria aconsegueixen grans resultats i una recuperació de l’inversió amb poc temps.
No vull dir que pertànyer a un grup o a un altre sigui el millor.
Hem de tenir molt clar que a Internet es ven de tot, però no tothom està preparat per vendre per Internet.
Implica tenir una estratègia clara online, assessorar-se bé per professionals del sector i analitzar si es compleixen les principals característiques per tenir les màximes garanties d’èxit de posar en marxa un e-commerce.
8. També oferiu desenvolupament d’apps, cada cop són més les empreses que aposten per això?
Sí, ens dedicam també al desenvolupament d’apps per Android i iOS, encara que de manera més residual.
Curiosament les apps crec que encara estan fluctuant amb l’èxit d’implantacions als clients. M’explic. Quan la venda d’smartphones es va fer de manera massiva, la tendència era d’instal·lar el màxim d’apps, ja fos des d’App Store com de Google Play. La curiositat era tan gran que els usuaris dedicaven hores i hores a instal·lar i provar tot tipus d’apps.
Amb el temps aquesta tendència ha anat a la baixa i, encara que la quantitat de persones amb smartphones ha crescut de manera exponencial, ara la gent es ben pensa quines són les apps que s’instal·la, ja sigui per espai al seu dispositiu o pel possible consum de dades que li pot suposar. Si agafau dos mòbils de dues persones a l’atzar podreu comprovar que les dues tindran les apps que es consideren top, com poden ser whatsapp, instagram, Facebook…. i tendran instal·lades entre 10 i 15 apps addicionals en funció de les seves preferències.
Per tant, aconseguir que un usuari s’instal·li l’app de la teva empresa implica que li has d’oferir un avantatge important perquè decideixi que la teva sigui una d’aquestes 10 ó 15. Un cas clar del qual estam molt satisfets per la seva rebuda i quantitat d’instalacions és l’app de l’Hotel Royal Son Bou. Quan la vàrem començar a desenvolupar l’empresa va tenir molt clar que el seu client necessitava estar informat amb tot moment d’allò que passava al seu hotel, fet que era complexe per la gran quantitat de serveis i ofertes que ofereixen, però amb l’app es va aconseguir i els resultats han estat molt satisfactoris.
9. Com ho fa una empresa de serveis tecnològics per anar actualitzant el catàleg de serveis que ofereix, amb la velocitat en què canvia la tecnologia? A petició del que demanden els clients o l’oferta surt de vosaltres, amb la formació dels vostres treballadors i les tendències que anau detectant?
Curiosament el nostre catàleg de serveis ha anat minvant a mesura que hem anat creixent com a empresa. Com he comentat abans, al moment en què comences amb un mercat més local, vas fent allò que et demanen i el que pots. Fet que fa que tenguis desenvolupats una gran quantitat de productes que són mes difícils de mantenir.
Al moment que et vas centrant amb només dues línies de negoci, la qualitat és molt superior i et permet créixer fora de l’illa alhora que aconsegueixes estar al mateix nivell o superior que altres programaris similars. Tant com més amplies el mercat, més exigent es torna, pel fet de tenir més oferta a disposició.
Sobre les millores contínuament ens estam informant sobre l’evolució de les tecnologies, així com de tota la part legal i empresarial per anar adaptant el nostre software. També el feedback que ens transmeten el nostres clients es importantíssim perquè mai no s’ha de perdre de vista que, per molta tecnologia innovadora que poguem aplicar, el nostre objectiu principal és sempre solucionar les necessitats dels nostres clients.
10. Quines apostes de futur teniu a l’empresa?
Actualment estam ben engrescats en analitzar allò que la Intel·ligència Artificial podrà aportar al nostre software. Fins ara, i gràcies al Business Intelligence, podem creuar tota la informació d els nostres clientes i obtenir-la de manera immediata.
Gràcies a la Intel·ligència Artificial volem arribar a un pas abans. Ja no només volem saber el que ha passat, sinó intentar detectar tendències i patrons que ens puguin mostrar possibles escenaris futurs per prendre decisions abans que passin.
11. Apostareu pels xatbots per millorar l’atenció al client?
Hem estat fent algunes proves a nivell intern. Fins i tot per implantar al nostre propi ActivaERP. La idea és aconseguir que les preguntes considerades de primer nivell, és a dir les més bàsiques que pràcticament tots els clients formulen en algun moment en l’inici de la implantació, les pogués aconseguir contestar un xatbot.
Encara que les primeres proves han estat bastant satisfactòries, ens preocupa que l’usuari es pugui sentir frustrat perquè al xatbot li costi entendre el que demana. Seguirem investigant aquesta tecnologia i, en el moment que considerem que les probabilitats d’èxit són prou altes, es més que segur que l’arribem a implantar.
12. I la IoT (Internet de les Coses), s’integrarà cada cop més amb sistemes físics connectats a internet?
I tant. Cada vegada hi ha més dispositius de tot tipus que es connecten a Internet i a un molt baix cost. Les possibilitats d’integració amb un software ERP com el nostre són quasi infinites.
Fins ara era habitual integrar-ho amb màquines, per exemple, de tallatge de sabates, de bàscules, etc…però ara ja és possible integrar-ho amb quasi qualsevol tipus de dispositiu. Un exemple amb el qual estam treballant actualment és amb un dispositiu IoT de càlcul de consum elèctric instal·lat a una cadena de muntatge d’una fàbrica de calçat. Aquest dispositiu envia contínuament el consum elèctric que està tenint en tot moment. D’aquesta manera es pot crear un Dashboard que relacioni directament el consum elèctric amb la quantitat de sabates fabricades, si surt a compte tancar a mig dia a l’estiu o és millor deixar les màquines i aires encesos perquè el consum que genera quan s’encenen o apaguen es superior a deixar-los oberts, etc…Les possibilitats són impressionants.
13. Com veus l’evolució del blockchain?
El seguim molt d’aprop per les expectatives que s’han creat al seu voltant. Encara que, de moment, no acabam de veure una aplicació pràctica en les nostres línies de negoci.
Són moltes les tendències tecnològiques que van sortint cada poc temps i moltes d’elles, encara que inicialment generen una gran quantitat d’expectatives, no arriben a ser finalment implantades a les Pimes, pel motiu que sigui.
Crec que quan arribin solucions finals i reals implantades amb blockchain i que aportin realment una solució disruptiva, serà quan el blockchain pugui arribar a ser una tendència consolidada del que s’anomena la quarta revolució industrial.
14. Què és i com va sorgir la idea de celebrar el Binary Day?
Al 2015 celebràvem que feia 15 anys que vàrem crear Binary. Encara que inicialment vàrem pensar amb només la possibilitat de fer un dia de festa i celebració, ens vàrem engrescar juntament amb el nostre amic i col·laborador David Baret, i vàrem decidir fer un esdeveniment molt més gran.
Vàrem organitzar un esdeveniment d’unes dues hores de duració que es va celebrar a la Sala Multifuncional d’es Mercadal i, apart de recordar els inicis i evolució de la nostra empresa, vàrem fer diferents ponències formatives sobre les principals tendències tecnològiques que estaven arribant i que podrien aprofitar de manera pràctica les Pimes de la nostra illa.
Va ser una satisfacció immensa la repercussió que va tenir aconseguint l’assistència de més de 250 professionals de tots els sectors de l’illa.
Aquell fet ens va engrescar per fer una segona edició al 2017 repetint el mateix èxit de convocatòria i preparant ja amb molta il·lusió el de l’any que ve al 2020, on celebrarem els nostres 20 anys de vida i amb moltes sorpreses ja preparades.
15. Què recomanaries a un/a jove que es vulgui dedicar a això? Com es poden incentivar les vocacions TIC?
Si li agrada la tecnologia, ja sigui trastejant dispositius o programant, que no dubti ni un moment a dedicar-se professionalment a la programació.
Fan falta molts de professionals TIC i cada vegada en faran falta molts més. Al contrari que molts de joves pensen, considero que no és necessari ser un gran avantatjat per ser un bon programador. Necessitaràs qualitats com organització, constància, metodologia i, sobre tot, molta passió per aprendre. Però amb molta constància, es poden aconseguir molts bons resultats.
Es un món realment apassionant i, personalment, he tengut la gran sort de viure professionalment tota l’evolució tecnològica dels darrers anys que ha estat impressionant, per la qual cosa ho recomano als joves per tot els que ens queda encara per viure i gaudir.
16. Una peli/sèrie i/o llibre que t’hagin inspirat en la teva feina.
Són moltes les pel·lícules i llibres que he vist i llegit relacionades amb la tecnologia. Més que una feina considero que és un estil de vida, per la qual cosa se’m fa difícil triar-ne només un.
El que sí et recomanaré és el llibre que estic llegint actualment i es diu “Calm Technology” de n’Amber Case. El llibre analitza com a un món on cada vegada hi ha més dispositius tecnològics al nostre voltant i la majoria d’ells volen sempre acaparar la nostra atenció, el que ens provoca cada vegada més estrès i dependència cap a ells.
La màxima d’aquest llibre és aconseguir que els desenvolupadors, dissenyadors de productes tecnològics o dissenyadors d’experiències d’usuari, siguin capaços de crear dispositius tecnològics molt menys invasius i que s’integrin sense problemes a les vides de les persones. Totalment recomanat!!