Avui entrevistam a Margarita Martínez, l’emprenedora mallorquina fundadora de Gladtolink, una empresa de Transformació Digital que simplifica tots els processos empresarials digitalitzant de manera simple i personalitzada, que va començar sent una start up i canviant el seu model de negoci de B2C a B2B ara compta amb clients com Barceló, Iberia, Amadip Esment, etc …
Margarita és Co–fundadora i CEO de Gladtolink. Es va llicenciar com Enginyera Superior en Informàtica (UAB) i també va realitzar un Post–Grau en Gestió d’Empreses (UIB). Comença la seva trajectòria professional a Viva air on es va especialitzar en l’optimització de procediments interns per després passar a la cadena Riu Hotels com a responsable del Datacenter. En DocOnTime i, a continuació, DocOnYou, desplega un producte de facturació electrònica per a PIMES amb orientació col·laborativa. La seva determinació a enfocar-se en la resolució de problemes, els seus valors com a facilitadora i organitzadora, l’ha portat a facilitar la transformació digital de les empreses amb un producte àgil, senzill, segur i controlat.
1. Ens podries explicar com vas començar, com va sorgir la idea de muntar la teva pròpia empresa, quants sou actualment i com heu evolucionat, essent ara B2B?
Bé, l’empresa va néixer de l’experiència adquirida en DocOnTime / DocOnYou on vaig treballar anteriorment en plataformes de facturació electrònica. El meu soci i jo teníem una visió apresa durant aquests anys, de les necessitats del mercat pel que fa a quin producte oferir a les empreses, i vam evolucionar el concepte a crear una plataforma de tramitació electrònica de documents, que, complementant-lo amb funcionalitats de BI, BPO , Workflows i un potent Generador de APPs, va evolucionar i es va convertir en una potent i completa eina de Transformació Digital per a processos de negocis a les empreses.
2. I la vostra aposta pel codi obert? Això ajuda a customitzar les vostres solucions?
No, realment la nostra aposta és per oferir serveis de transformació digital en el núvol, i hem apostat pel núvol Microsoft: AZURE. Això sí, podem integrar-nos sense programació amb qualsevol solució Open Source que requereixi qualsevol client, per customitzar el cas d’ús.
3. Com va ser el vostre pas per l’“espai Emprenbit”?
Bé, vam estar només uns mesos, però va ser molt senzill tot i això ens va permetre tenir unes necessitats cobertes que al principi era complicat per a nosaltres, estar ubicats físicament al Parc Bit, i poder disposar de tots els avantatges pel que fa a oficina, sales de reunions, etc .., ajuda molt quan estàs començant.
4. En ser una de les poques dones fundadores d’una empresa tecnològica, quines són les teves habilitats personals que t’han permès aconseguir aquesta fita?
He de dir que vam fer un tàndem, perfecte entre el meu soci Jumi, i jo, dissenyant producte, definint funcionalitats i validant-lo en els diferents pilots, intentant cobrir les necessitats reals de les empreses en transformació digital.
Potser la meva habilitat personal que més ens ha ajudat, és el meu entusiasme, el meu optimisme i que mai no em dono per vençuda. Una cosa molt important per emprendre avui en dia.
5. Quin és el perfil dels vostres clients, actualment?
Gladtolink, és una solució totalment transversal, de manera que s’aplica a qualsevol sector i a qualsevol mida d’empresa. En oferir la plataforma com un SAAS, permet a cada empresa triar una tarifa de pagament per ús adequat a les seves necessitats i mida d’empresa.
Companyies aèries, cadenes hoteleres, ajuntaments, constructores, empreses de neteja/ manteniment, etc…
6. I els vostres partners?
Durant el 2018, vam canviar el model de negoci, i vam deixar de fer esforços en vendre a client final i centrar tots els esforços en aconseguir partners o distribuïdors, que implantin la nostra solució.
En principi qualsevol consultor o empresa que es dediqui a consultoria de processos de negoci, encaixa. També encaixen empreses que tenen producte propi, i l’integren amb el nostre per cobrir la funcionalitat que no tenen i que el nostre producte els complementa, d’aquesta manera oferir un valor afegit als seus clients.
Però estam encara validant la tipologia de partners que millor s’adapta al nostre model i que ens permeti créixer millor i més ràpid.
Per a nosaltres és molt important, establir un nivell de qualitat per als nostres partners. Per això estam treballant en crear un robust canal de Partners, i estam definint un model de certificació per a partners que implica passar una rigorosa formació i entrenament en configurar casos d’ús, i també metodologia d’Implantació i atenció a client, per garantir l’excel·lència pel client final.
7. La tecnologia també pot (i hauria de) tenir una vessant social.
Parla’ns de la vostra experiència amb Amadip Esment, un dels vostres clients, com heu aconseguit adaptar la tecnologia a les necessitats especials dels seus treballadors i quins beneficis han aconseguit?
Sí, la tecnologia ajuda. A Amadip i a altres centres d’integració social, hem aconseguit que els al·lots puguin tenir més autonomia, ja que la nostra APP va néixer pensant en ells, i la fan servir gent amb discapacitat per completar comunicacions de jardineria, i fins i tot al·lots que no tenen la capacitat de lecto–escriptora, es pot configurar l’App, per poder realitzar registres d’EPIS, només seleccionant la seva foto i el material que lliuren i/o recullen.
8. Es parla molt de la digitalització i la transformació digital de les Pimes, realment han iniciat aquest procés? Quins són els pilars que una empresa ha de tenir forts per a realitzar una transformació digital exitosa?
L’important és que algú de dins de l’empresa amb poder de decisió tiri del carro, perquè la transformació és un camí que té un llarg recorregut, i cal anar donant les passes adequades per aconseguir aquesta transformació.
He de dir, que hi ha empreses molt petites que sí que ho aconsegueixen, perquè hi ha aquesta persona amb empenta dins. No és tant un tema de pressupost sinó de convicció que s’ha d’apostar per la digitalització de l’empresa, per ser més competitiu.
9. Perquè més enllà del CRM, ERP i la signatura digital, no serien digitalitzables a dia d’avui tots els processos d’empresa per acabar amb el paper i ser més àgils? Quin missatge donaries perquè el vegin com un benefici i no com un maldecap?
Si, nosaltres precisament abordam tots aquells processos “no core“ de les empreses, en aquests processos on no arriben els ERPs o CrM’s i han de fer-se desenvolupaments a mida molt costosos.
Precisament som molt bons en digitalitzar aquells processos en els quals s’usa encara paper, aconseguint eliminar mitjançant Capturar les dades digitalment mitjançant la nostra APP, i iniciant així el procés en digital, i definir després el fluix de treball que ha de seguir el document. D’aquesta manera aportam control i traçabilitat a tot el procés.
10. Perquè això també permetria tenir unes dades digitalitzades que es poden explotar per fer Big Data, Business Intelligence, controlar la traçabilitat … Alguns exemples d’aplicacions pràctiques per simplificar processos que oferiu?
És clar, l’objectiu és que es puguin analitzar les dades de molts processos que, recollint-se en paper, es perden, ja que a la fi molts d’ells només s’emmagatzemen en paper, perdent aquesta valuosíssima informació, la seva traçabilitat (no es té constància de qui fa les coses) i el seu control.
Per exemple, el control de visites d’una empresa, es recullen les dades normalment en paper, amb les dades de la persona i a qui visita, i quant temps roman a la visita. Nosaltres vam implantar un procés molt simple que recull les dades digitalment, i a partir d’aquí, es poden treure i analitzar dades molt interessants, i resoldre incidències per la traçabilitat consultable sempre.
11. Quins són els principals reptes en el procés transformació digital? ¿Els aspectes de seguretat i tecnicitat són realment un fre? I els costos, són assumibles per a una PIME?
L’important és voler millorar. Qualsevol empresa que vulgui realment fer les coses d’una manera diferent i millorar els seus processos ha de començar amb la transformació digital a la seva empresa, perquè els beneficis són infinits, en control, seguiment i millora en cada procés que es digitalitza.
Nosaltres tenim tarifes per a tot tipus d’empreses, des de pimes com jardineries o petites empreses de neteja o manteniment, fins a companyies aèries com IBERIA LAE, o cadenes hoteleres com Barceló Hotels.
12. Però de vegades el més difícil de gestionar és la resistència al canvi que implica la digitalització en la pròpia empresa, com poden combatre’s aquestes reticències?
Està clar que la transformació digital a les empreses ha d’anar de dalt a baix. Si no s’impulsa la digitalització des de llocs amb capacitat d’impulsar, i gestionar que es realitzi, la digitalització no té èxit. Cal una figura així, que sigui constant i que marqui el ritme de la digitalització de processos en l’empresa, que prioritzi per quin començar (normalment el que més es necessita, o el que més beneficis reporti en la seva implantació), i per quin continuar. La transformació digital marca un procés de millora contínua en les empreses, i algú ha de liderar-lo.
13. Quines tecnologies feu servir? Amb quines plataformes podeu integrar-vos? Azure, SAP, PowerBi?
La nostra plataforma està desenvolupada en .net, i al núvol de Microsoft: Azure, permetent-nos utilitzar al màxim tota la potència i escalabilitat que ens proporciona Azure i que repercuteix en el servei que podem oferir als nostres clients.
Podem integrar-nos amb qualsevol altre servei en el núvol, o amb qualsevol ERP, CRM, o sistemes de gestió propis de les empreses.
14.Parlem de tendències de futur (o present ja): Com visualitzes el futur de GladtoLink? Apostareu per la IA, per exemple? I pel reconeixement facial per registrar-se en esdeveniments?
Doncs des Gladtolink apostam per la Innovació. Cada vegada hi ha més serveis que utilitzen la IA per aprendre, i nosaltres volem incorporar-ho. Per exemple ara estam integrant amb un servei que s’utilitza en lloc d’OCR per al Reconeixement Òptic de Caràcters (tecnologia antiga i que mai no s’ha arribat a imposar en les gestions documentals, per la falta de fiabilitat i necessitat que ulls humans verifiquin l‘interpretat per l’OCR), per un sistema que utilitza la IA per aprendre, de com més factures passin, millor aprengui a identificar elements de la factura, emissor, receptor, IVAs totals .. un sistema molt més fiable i que va millorant gràcies als algoritmes d’IA.
El tema del reconeixement facial, és un tema que estam analitzant i segurament ens integrarem amb algun servei que ja ho ofereixi.
15. I els xatbots per a atenció al client?
Pensam també implementar-los en un futur no molt llunyà. Apostem per la Intel·ligència Artificial, i crec que podria ajudar molt a donar primer nivell de suport.
16. Pel que fa a la vostra experiència en traçabilitat documental, què opines sobre la tecnologia blockchain?
Encara no hem utilitzat la tecnologia blockchain, però amb els avenços que s’estan fent amb blockchain aplicat a seguretat, segur que aviat ho integrarem en algun servei de Gladtolink.
17. Què recomanaries a un/a jove que es vulgui dedicar a això? Com podem incentivar les vocacions TIC?
Nosaltres intentam fer divulgació sobre transformació digital en molts fòrums de joves, com en el realitzat en el col·legi Montesión enguany, i promovem accions en què parlam de transformació digital com un procés de millora contínua en les empreses.
Crec que això pot motivar-los a dedicar-se a les TIC, ja que avui en dia la tecnologia és la base de qualsevol empresa.
18. Una peli/sèrie i/o un llibre que t’hagin inspirat en la teva feina.
No t’en puc indicar cap de concreta que m’hagi inspirat per la meva feina, tot i que ara estic llegint el darrer llibre de la trilogia de Yuval Noah Harari: Homo Deus, que intenta abordar temes com sobre allò que ens espera en el futur, que m’està interessant molt i que segur pot oferir-me alguna visió diferent i interessant, que em poden inspirar en la meva feina.