Dos dies de presentacions enfocades a la digitalització en turisme al CentreBit Menorca (@centre_bit). Amb la participació de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora (@susanamora_), es van posar de manifest els reptes i les oportunitats que representa el procés de digitalització a les empreses, tant per part del sector turístic com del tecnològic.
Aquest esdeveniment també marca una nova etapa pel CentreBit Menorca, després d’una fase de creació i consolidació, ara el centre empresarial vol ser un punt de trobada entre els diferents sectors econòmics per donar suport a les empreses en el camí de la innovació.
La trobada es va iniciar amb la ponència de Montse Peñarroya (@montsepenarroya), que va donar una classe magistral de 10 punts concrets per al procés de digitalització, la presentació va ser interactiva mitjançant una autoavaluació dels participants gràcies als seus smartphones amb Menti. (Https://www.menti.com/)
Montse va mostrar diverses tècniques de Design Thinking que s’usen en la creació d’Start-ups per aplicar aquests processos creatius i de digitalització a les empreses més tradicionals:
- L’Speed Thinking, una pluja d’idees accelerada que permet llançar paraules clau, que poden ser conceptes i futurs titulars d’articles del blog (necessari per l’inbound Màrqueting i dirigir el trànsit de les xarxes socials cap a la web pròpia).
- El producte mínim viable permet fer un test in-situ mitjançant una landing page per veure l’interès dels clients, tot pot generar un interès i una venda, cal saber modular 3 variables: proposta de valor, públic objectiu i preu.
- El Customer Journey Map: permet analitzar cada punt d’interacció (Touch point) entre client i empresa en un servei per després tractar de millorar l’experiència en cada aspecte d’ells.
- Service Blue Print: és una eina que permet conceptualitzar, de manera visual, tots els processos que defineixen un determinat servei, permetent identificar aquells punts a millorar i que ofereixin una experiència òptima al client. Moltes vegades un procés de digitalització fa que una empresa s’hagi de replantejar la part física de l’organització.
- El CRM i PMS són un MUST per conèixer els clients i tenir les dades necessàries sobre les vendes i el ROI de l’empresa, recomana per exemple Zoho (gratuït) o Holded enllaçat a la comptabilitat.
- El canva, permet establir una avaluació anual del model de negoci. Cal sortir del despatx per innovar, perquè les empreses tenen tendència a la inèrcia però el mercat canvia constantment i l’empresa no té altra solució que adaptar-se.
- Web Analytics són dades imprescindibles en el procés de presa de decisions per saber qui són els clients, la seva edat, nacionalitat, interessos. No s’ha de tenir por a aprendre, tots els vídeos estan a Youtube.
- El quadre de comandaments agrupa totes les dades de l’empresa, com l’eina de Google (Google Data Studio) que enllaça dades de Facebook, visites del web, CRM i comptabilitat.
- SEO i Inbound Màrqueting van de la mà, Facebook i Instagram desenvolupen eines d’IA (intel·ligència artificial) per augmentar l’efectivitat de campanyes de pagament, Facebook Business permet trobar a Facebook els clients d’una base de dades i també recrear bases de dades amb perfils similars “look alike”.
Si algunes d’aquestes eines no estan implementades a la vostra empresa encara, és el moment de fer els deures!
Entre les 65 persones / empreses presents a la jornada, totes havien iniciat un procés de digitalització, i tots estaven d’acord en afirmar que moltes d’aquestes propostes són de baix cost i molt efectives però requereixen un canvi d’hàbits.
La digitalització permet reduir la intuïció per l’anàlisi de dades, així com reduir les tasques tedioses per estar més temps amb el client i menys davant d’una pantalla.
A continuació, la taula rodona va il·lustrar aquests processos amb les seves vivències pròpies:
–Luis Angles, de Bodegues Binifadet, gestiona les seves reserves gràcies a una empresa petita de Sevilla. El canvi de proveïdor es va fer en 2 hores en plena temporada i està en procés constant de millora, fins a reduir el nombre de no-shows.
–Anja Sánchez-Rodrigo, del Jardí de ses Bruixes, explicà com el channel manager, el lector de passaports i les respostes automatitzades els han permès guanyar temps i millorar el servei al client.
–Antoni Masferrer, d’Owners Cars, parlà d’un procés de canvi continu: “Moltes coses de fa 5 anys ja no serveixen. Sense tecnologia no vens i deixes de ser-hi “
–Maria Teresa Gustems, de Menorca en Kayak, va parlar del cas particular del turisme actiu, han hagut de crear les eines. Recomana informàtics propers, un ERP i el sistema de reserves al web mybooking, així com un tiqueter mitjançant mòbil i bluetooth per tenir a la platja.
El segon dia, Anna Domingo, estratega en márqueting destinos 360,ens va explicar el cas d’estudi dels observatoris a Nova York (Empire State Building, The Top of The Rock, la propera obertura de The Edge) i de Londres (The Shard) com mitjançant la diferenciació i la creació d’experiències es poden crear nous productes turístics. En aquests 10 darrers anys el màrqueting ha canviat més que en els últims 50. Els usuaris s’han convertit en creadors de continguts mitjançant les xarxes socials, cada element és important per posicionar el producte, el mapa, la veu, els resultats a través de Siri o Alexa, els podcasts, etc. Els vídeos són els que més “clics” generen .
A continuació distintes empreses tecnológiques de Menorca varen presentar el seu software per la digitalizació de les empreses turístiques:
- 1001Sistema, presentat per Tiago Ameller, explicà que ofereixen serveis per a la digitalització del sector de la distribució, l’alimentació i la integració amb la restauració.
- Intecat, Oscar Fàbregas es presentaren com a “resellers” de productes d’Apple i mostraren l’aplicació RevoXef com a solució pel canal Horeca.
- Getwhin (https://getwhin.com/es/), Xavier Pallicer, el seu fundador, ens presentà un Channel Manager i un CRM al núvol.
- WinHotel Solutions. Un PMS específic pel sector hoteler.
- Mybooking amb el seu fundador Juan Gil va explicar el gestor integral de reserves personalitzable, especialment útlil pels dissenyadors web, que poden adaptar el motor de reserves al disseny sense que perdi funcionalitat.
- Mabrian (https://mabrian.com/es/). És una plataforma d’intel·ligència turística, realitza analítica de dades. Les dades provenen de diferents tipus de fonts. Així, per exemple, amb l’anàlisi massiu de dades és capaç de detectar noves zones turístiques d’interès o nous segments de consumidors.