Títol: La màquina meravellosa
Editorial: Bruño
Any de publicació: 2006
Pàgines: 160
Gènere: Conte (12-14 anys nivell recomanat primer cicle d’ESO)
Sobre l’autora: Elvira Menéndez (il·lustracions d’Alicia Cañas Cortázar)
Llicenciada en art dramàtic per la RESAD, al llarg de la seva carrera professional ha combinat les labors interpretatives amb les literàries. Com a actriu té un extens currículum sobre l’escenari, tant en projectes de teatre clàssic com contemporani, i en televisió, on ha treballat en més d’una trentena de sèries i programes. En el vessant literari ha desenvolupat una vasta activitat com a guionista per a importants mitjans del nostre país i ha adaptat obres dramàtiques per a ser portades als escenaris, però la labor per la qual és coneguda i que li ha donat notorietat són de llibres infantils i juvenils. Al llarg de la seva carrera ha escrit trenta-una obres, totes publicades per les editorials més destacades del sector, des de SM a Brunyeixo, passant per Grijalbo Mondadori o Pearson Alhambra, per la qual cosa es pot afirmar que més d’una generació ha crescut llegint les seves aventures.
Resum:
Aquest llibre conta la història de quatre amics que viuen a finals del segle XXI. Els avançaments tècnics són tan grans en aquesta època que la vida és fàcil i confortable, però tremendament avorrida. El dia de l’aniversari d’una de les protagonistes, Sara, descobreixen un llibre que conta les aventures d’un grup de nens que naufraguen en el mar; possiblement es tracta de «El senyor de les mosques» de Wiliam Golding.
El llibre per conèixer el món exterior, però per poder sortir de la bombolla necessiten un pla. Per això parlaran amb encurioseix a un vell inventor anomenat Bonifaci perquè creï una màquina que tingui entretinguts als pares mentre ells s’escapen. L’ancià inventa una televisió que es pot connectar amb el pensament perquè cadascun pugui veure la imatge del que desitgi i així poder estar distrets durant tot el dia.
Aprofitant les hores en les quals els pares estan entretinguts amb la màquina, els quatre amics surten a l’exterior i es troben amb un món que els encanta. En ell veuen les muntanyes, el riu, els arbres, el mar, etc., coses que fins llavors només coneixen per les imatges dels seus ordinadors. Sara, David, Elena i Pablo conten el secret a tots els nens de la ciutat i així aconsegueixen sortir tots els dies.
Un diumenge es talla l’electricitat i la màquina d’entretenir s’apaga. Els pares s’adonen que els seus fills han marxat i surten a buscar-los al món exterior. Durant dos dies tots han de viure, pares i fills, fora de la bombolla: la gent comença a relacionar-se, a parlar i això els agrada.
El llibre presenta un ritme enèrgic, amb personatges heterodoxos i propers, tot això sustentat per una trama que tracta temes com el distanciament envers la naturalesa, el valor de les relacions interpersonals i la capacitat que té la tecnologia per a modificar la nostra vida quotidiana.
Els avenços tecnològics aporten calidesa, facilitats i bastanta comoditat en general. Encara així, hem d’interrogar-nos constantment per com afecten a la nostra vida aquests avenços i si ens dirigeixen cap a on desitgem. És obvi que no és possible extreure conclusions absolutes o generalitzacions precipitades sobre la influència que té el model tecnològic actual. La diversitat és enorme. No obstant això, també és veritat que la literatura en general ha tendit a tractar el tema en clau distòpica. Anant al detall, la inhabitabilitat del món, tal com el coneixem ara mateix, és una constant molt tractada en ciència-ficció, també en aquest llibre. Igual que el distanciament o certa alienació respecte al món que ens envolta. De fet, totes dues coses van de la mà. Si els dispositius que produïm en les indústries tecnològiques modifiquen les nostres relacions amb la naturalesa, reduint substancialment el temps que li dediquem, el nostre sentiment d’inclinació cap a ella també es veu reduït. Aquest entramat d’efectes i conseqüències desemboca en una certa apatia la qual ha propiciat que el canvi climàtic sigui avui dia una realitat. Encara que els grans responsables d’aquesta situació són les grans companyies i indústries, des de la nostra situació particular també podem contribuir a empitjorar-ho o, d’altra banda, posar-li fre. Quina seria realment la màquina meravellosa? Encara que en el llibre se’ns presenta com a meravellosa una màquina capaç d’entretenir als pares a través de certa realitat virtual, crec que el que ens ofereix l’autora és una metodologia a seguir. Si tens un problema o alguna necessitat, intenta crear una màquina que ho solucioni.
Així doncs, el llibre malgrat la seva brevetat, ens proporciona tres ensenyaments fonamentals: podem donar solució als nostres problemes gràcies a la tecnologia, la preservació de la naturalesa ha de guanyar importància en les nostres vides i que les relacions personals més allà del virtual són molt gratificants.
Projecte #LlibresTIC: Programa SOIB JOVE – Qualificats Sector Públic i que ha estat finançat pel SOIB amb el cofinançament del Fons Social Europeu (FSE) i la Garantia Juvenil.