Títol: L’Assassinat del professor de matemàtiques
Editorial: Barcanova
Any de publicació: 2006
Pàgines: 176
Gènere: Novel·la
Sobre l’autor: Jordi Sierra i Fabra
Jordi Sierra i Fabra va néixer a Barcelona, en 1947. Va començar a escriure als vuit anys i als dotze va decidir que la seva vocació era ser novel·lista. No obstant això, seduït per la música rock, va iniciar la seva marxa professional com vaig donar-rector d’algunes de les revistes musicals més influents a Espanya (Disc Express, Popular I, etc.). Ha publicat més de seixanta llibres d’història i biografies d’artistes del rock, i simultàniament ha conreat tots els gèneres literaris: relats infantils, novel·la juvenil i d’adults, ciència-ficció, humor, poesia, guions de pel·lícula… Les seves obres no sols han obtingut els més prestigiosos guardons, com el Premi Néstor Luján de novel·la històrica, el Vila de Bilbao, l’Ateneu de Sevilla, el Premi EDEBÉ, Columna, Premi Nacional…, sinó que també han estat porta-dónes a la pantalla. És un viatger incansable i treballa sense descans. Actualment dirigeix la Fundació Jordi Sierra i Fabra (a Barcelona) i Taller de Lletres (a Medellín), per a potenciar la vocació literària entre els joves escriptors.
Anàlisi:
A primera vista, sembla que ha caigut a les nostres mans una espècie de novel·la d’intriga, detectivesca de cor. I què dir del títol? Segur que despertarà la imaginació de moltes persones, sobretot d’aquelles la relació de les quals amb la matèria no ha sigut (o és) tant satisfactòria que degués.El text està recomanat a lectors majors de 12 anys, fet que ens dóna una pista sobre el llenguatge utilitzat o la predictibilitat de la història. És una lectura amena, entretinguda, per a gaudir per complet en unes quantes tardes d’oci, ja que no és molt extensa.
Detalls literaris al marge, passem a comentar el contingut matemàtic del text. Els alumnes han de resoldre una sèrie de reptes, plantejats en forma de problemes o endevinalles i per als quals, més que coneixements de la matèria (el treball amb equacions lineals és el contingut matemàtic més avançat que apareix si mal no record), necessitaran utilitzar tota aquesta creativitat que tenen a l’edat en què es troben. Els problemes formen part del folklore matemàtic i tot professor de la matèria haurà gaudit d’ells en algun moment de la seva carrera. Escrivint de memòria, trobem, entre altres, el clàssic de la mosca que vola entre bicicletes, el dels espies que viuen en quatre cases del mateix barri o el que relaciona edats entre diferents membres d’una família.
Moltes de les estratègies de resolució de problemes que figuren en el llibre poden extrapolar-se a les activitats que estiguin desenvolupant en la unitat didàctica de torn. Introduir-les com fa la novel·la, a manera de repte o endevinalla, segurament provoca que els estudiants les assimilin més fàcilment i les associïn ràpidament amb el text, quedant així disponibles en la seva memòria per a emprar-les a l’aula en futures ocasions.Així doncs, ‘‘L’assassinat del professor de matemàtiques’’ és un llibre de lectura que recomanaria encaridament per a l’aula, en els primers cursos d’educació secundària, sempre que vingui acompanyat del seu estudi en unes quantes sessions del curs
Projecte #LlibresTIC: Programa SOIB JOVE – Qualificats Sector Públic i que ha estat finançat pel SOIB amb el cofinançament del Fons Social Europeu (FSE) i la Garantia Juvenil.