Amb aquesta mesura, que compta amb un pressupost de 150.000 euros, la Conselleria espera contribuir de manera significativa a la conversió cap a una economia digital
La Direcció General d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Fundació Bit, posa en marxa un nou servei de digitalització orientat a millorar la competitivitat i l’eficiència de les pimes de les Illes Balears, que inclourà serveis bàsics i especialitzats en matèries com el teletreball, la formació en línia o el comerç electrònic.
Segons el darrer informe elaborat per l’Observatori de la Societat de la Informació (OBSI), existeixen encara mancances importants en matèria de digitalització que afecten sobretot a les micropimes (empreses de menys de deu treballadors) de la nostra comunitat. A les Illes Balears, aquestes empreses presenten indicadors per sota de la mitja estatal quant a la incorporació d’eines bàsiques com l’ordinador, la connexió a internet o la disponibilitat de pàgina web, que només arriba al 20,8 %.
A més a més, amb l’arribada de la COVID-19 la necessitat d’incorporar recursos en matèria de digitalització en aquest segment d’empreses més petites, on s’hi observen més mancances, s’ha fet palès, i resulta en molts casos d’especial importància per a la seva supervivència perquè les restriccions d’aforament i mobilitat, així com la distància social, estan accelerant la implantació de la venda en línia i la necessitat de ser-hi present a les xarxes per moltes altres qüestions. Conscients d’aquesta situació, des de la DG d’Innovació es continua treballant i dedicant més esforços que mai en donar suport a les pimes en aquest procés de digitalització.
Així, s’anuncia la creació de nous serveis a empreses relacionats amb àrees prioritàries i sectors clau de la UE que contribueixin a l’objectiu estratègic de la digitalització, i que s’articularan sobre la base de dos nivells d’actuació fonamentals; d’una banda els serveis bàsics, amb actuacions de caràcter generalista, dirigides a la digitalització i la millora de la competitivitat de les pimes, a través de la divulgació, la formació i la visibilització; i d’altra banda, els serveis avançats, que inclouen actuacions de caràcter personalitzat a cada empresa i que van des de l’anàlisi de la necessitat fins al tancament del Pla d’Acció.
Aquests serveis de digitalització segueixen la línia de feina impulsada des de la Direcció General d’Innovació en els darrers anys quant a anàlisi d’indicadors TIC a les nostres illes, divulgació d’eines tecnològiques, i assessorament a empreses. N’és un exemple la tasca desenvolupada durant el passat mes d’abril amb la posada en funcionament del «Directori i mapa del comerç electrònic de les Illes Balears», una iniciativa per impulsar el comerç electrònic i el consum local a les Illes Balears. No debades, només durant aquest passat període (2019-2020), prop de 1.000 empreses s’han pogut beneficiar de les accions dutes a terme a través de la Fundació Bit.
Amb aquests serveis, que comptaran amb un pressupost de 150.000 euros, la Conselleria espera contribuir de manera significativa a la conversió cap a l’economia digital, en què seran claus la incorporació del teletreball, la formació en línia, els serveis al núvol (cloud), la ciberseguretat i el comerç electrònic (e-commerce), elements que vertebraran les diverses accions que es duran a terme, tant en les activitats de divulgació i formació com en les d’assessorament i acompanyament.
Les empreses interessades en conèixer més sobre aquests serveis i beneficiar-se de les accions que es duran a terme poden contactar amb la Fundació Bit a través del correu electrònic: comunicacio@fundaciobit.org