Avui a la secció CineTIC comentam un documental de l’ any 2020. El documental Who made You es pot visualitzar de manera gratuïta des de la biblioteca virtual ebiblio que condueix a efilm. S’hi pot accedir amb el carnet de biblioteques de les Illes Balears. També està disponible a Filmin.
FITXA TÈCNICA:
- Títol: Outouden laakso (Who Made You?)
- Any: 2019
- Durada: 55 min
- País: Finlàndia
- Direcció: Iiris Härmä
- Guió: Iiris Härmä
- Música: Per Störby Jutbring
- Fotografia: Visa Koiso-*Kanttila
- Categoria: Documental
- Productora: Guerilla Films Oy
- Gènere: Documental sobre Ciència i tecnologia, Robots
- Sinopsi: La intel·ligència artificial serà un dels grans reptes d’aquest segle XXI. Avui en dia, ja vivim en un món de cíborgs, androides i també robots sexuals. La humanitat s’enfronta a un canvi de paradigma on haurà de replantejar-se els seus valors i la seva pròpia ètica davant un escenari amb el qual tan sols podíem somiar en la ciència-ficció. A “Who Made You” exploram l’estat de la intel·ligència artificial en l’actualitat a través de cinc països: Finlàndia, Suècia, Grècia, el Japó i també Espanya.
Font: Filmin
Context del documental
Michael Laakasuo, un jove investigador d’intel·ligència artificial, ens porta a un viatge a l'”uncanny Valley” (segons el terme original en anglès) per a afrontar les nostres pors sobre el futur. Les imatges d’amenaces que creguem sobre la intel·ligència artificial o les noves oportunitats més enllà de la nostra comprensió aviat seran part de la nostra vida diària.
Juntament amb un altre científic d’intel·ligència artificial, Estafa Honkela, els preocupa que els canvis i perills que porta la intel·ligència artificial no puguin preparar-se a temps perquè no es comprèn completament la velocitat del seu desenvolupament.
El documental crea una imatge d’expectatives i temors sobre la tecnologia. La pel·lícula mostra les primeres trobades entre un humà i un robot en diferents situacions, escoltam els pensaments del cíborg sobre el propòsit de la vida i les visions del desenvolupador d’intel·ligència artificial d’un robot sexual.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
En el documental, es poden veure poques dones, però destaca una en particular amb un perfil STEM que aborda els efectes dels robots, la intel·ligència artificial i la privacitat d’aquests dispositius al llarg de tot el metratge. Les altres dones que apareixen estan provant noves tecnologies, com ara un grup de senyores grans que debaten i experimenten amb els avantatges d’un robot d’acompanyament i d’exercici físic. També hi ha una dona que interactua amb un robot androide, concebut com el més avançat en la seva categoria, així com dones ciborgs que intervenen en el documental.
Reflexions
- Quina sensació et faria viure amb algú que pugui veure en la foscor gràcies a un implant ocular?
- La intel·ligència artificial desafia qüestions d’humanitat, què és el que ens fa humans?
- L’ètica hauria de passar “sempre per davant”, almenys així ho fem a Europa, però això fa que altres països com la Xina o els EUA estiguin més avançats a nivell tecnològic. Quin plantejament trobes més encertat?
- Quins són els valors als quals volem aferrar-nos?
- Quin tipus de feina és millor que faci un robot?
- El desenvolupament de la intel·ligència artificial i la digitalització és tan ràpid que ja es parla de robots que utilitzen intel·ligència artificial com una nova espècie a la Terra. S’hauria de crear una nova classificació del nostre codi penal per ells i així conèixer les seves responsabilitats en cas d’accidents?
Per saber-ne més, consulta aquest enllaç.
Altres fitxes de pel·lícules relacionades:
- EVA
- Un amic per a Frank
- Blade Runner, basada en una novel·la de Philip K. Dicl
- Ex machina, d’Alex Garland
En aquest Quizz pots pots provar el teu grau de coneixement sobre conceptes que apareixen a la pel·lícula, a veure quants n’encertes!