Les restriccions derivades del nivell 4 al sector de la restauració incrementen les visites a aquesta secció de la web de la Fundació Bit
Des del 13 de gener, que el sector de restauració va haver de tancar les seves terrasses i només podia servir comandes a domicili o per endur, s’han incrementat les visites al directori de Botigues Virtuals de les Illes Balears https://botiguesvirtuals.fundaciobit.org/
Aquest directori, que es va engegar l’any passat arran de l’emergència de la COVID19, pretén ajudar als comerços locals de les Illes Balears donant-los visibilitat a la xarxa. A més a més, l’eina també està pensada per a fomentar el procés de digitalització, i el comerç electrònic entre els negocis més petits, i alhora promoure el consum online Km0.
La bona acollida de la web «Botigues virtuals», que arriba ja a les 262.719 visualitzacions ha fet que durant aquests mesos molts negocis locals s’hi hagin afegit, per la qual cosa, des de la Fundació Bit s’ha anat promocionant i millorant aquest directori. Així, per tal que els negocis de la restauració poguessin anunciar-se al directori, es va afegir un formulari ràpid per a que aquests hi oferissin «Servei a Domicili» o «Per endur».
Malgrat la situació a actual derivada de les noves restriccions al sector de la restauració, moltes persones segueixen donant suport a aquest petits negocis i cerquen a través de la xarxa opcions per seguir gaudint de la restauració des de casa seva. Com a resultat d’aquesta situació, l’ús del directori s’ha incrementat un 171%, respecte el període anterior; i les categories més vistes han estat les de Restauració i Menjar i Beure de cada una de les Illes.
Actualment, el directori, al qual hi s’hi pot afegir qualsevol comerç de les Balears de que hi vulgui oferir els seus serveis, disposa d’un total de 666 empreses; 441 a Mallorca, 153 a Menorca, 69 a Eivissa i 3 a Formentera. L’alta a aquesta aplicació, que és voluntària i totalment gratuïta, és molt fàcil i només requereix disposar d’un sistema d’atenció telemàtica; que tant pot ser una pàgina web, un e-commerce, o simplement disposar de xarxes socials o missatgeria instantània tipus WhatsApp.
La posada en funcionament del directori «botigues virtuals» s’emmarca en l’estratègia de la Direcció d’Innovació pel foment de la transformació digital orientada a millorar la competitivitat i l’eficiència de les pimes de les Illes Balears, que es troben actualment per sota de la mitja estatal quant a la incorporació d’eines bàsiques com l’ordinador, la connexió a internet o la disponibilitat de pàgina web, segons el darrer informe elaborat per l’OBSI sobre equipament i ús de les TIC a les pimes de les Illes, i per a les quals la necessitat d’incorporar eines per a la digitalització ha estat imminent per a la seva supervivència des de l’arribada de la COVID19.