Els hospitals de Manacor i Can Misses, pioners en una experiència que es podrà estendre a centres públics i privats
“Es un projecte pilot, que podrà aplicar-se a tot el sistema sanitari espanyol”, destaca el conseller Joaquín García
La Fundació Bit i l’Hospital de Manacor han creat un registre informàtic que possibilita arxivar i tractar dades procedents dels parts i cessàrees per poder prendre mesures i reduir la realització d’intervencions innecessàries. A partir de l’obtenció i anàlisi de la informació es poden conèixer els riscos que influeixen en l’execució de les cessàrees i, per tant, es pot establir un model de predicció que permeti una presa de decisions clíniques que redueixin aquests factors de risc.
El conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García, ha destacat durant la presentació que es tracta d’un projecte pioner i pilot que ha de contribuir a reduir les cesàries innecessàries. Per la seva banda, el doctor responsable del projecte ha incidit en aquest aspecte, explicant que es tracta igualment de “reduir riscos innecessaris”, i al mateix temps “invertir en eficiència”.
Mentre l’àrea de Salut de la Fundació Bit aporta el desenvolupament tecnològic, el Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor és l’investigador principal i l’entitat que coordina el projecte. El doctor Andrés Calvo, Cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia d’aquest centre sanitari mallorquí és l’impulsor de la iniciativa i el seu màxim responsable. L’Oficina de Tecnologia de la Informació i Comunicació (OTIC) de l’IB-Salut també forma part del projecte com a col·laborador, proporcionant la infraestructura que recolza al ‘software’ desenvolupat.
El projecte pilot s’ha implantat inicialment en quatre centres hospitalaris públics espanyols, dos d’ells de Balears. Els hospitals pioners de les Illes són el de Manacor i Can Misses a Eivissa, que treballen en el projecte al costat del Complex Hospitalari de Pontevedra i l’Hospital de la Plana de Villa-real a Castelló. Tant els tècnics informàtics, com el personal sanitari dels hospitals han rebut la formació necessària per al correcte ús del programa.
Un ‘software’ aplicable a la resta d’hospitals espanyols.
El nou registre informàtic s’ha dissenyat perquè pugui créixer amb dades d’altres hospitals públics espanyols, sense cost addicional. Es tracta d’un tipus de ‘software‘, que contribuirà a la reducció de despeses del Sistema Nacional de Salut i permetrà així mateix la seva transferència al sector sanitari privat.
Segons el conseller Joaquín García, la tecnologia ajuda a avançar en tots els àmbits i en aquest cas en el de la Sanitat. Per la seva banda, el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos, ha destacat que també “es tracta de transferir coneixements del sector públic al sector privat”. De fet, l’equip investigador coordinador elaborarà durant l’any 2015 un pla d’expansió del model a la resta d’hospitals espanyols, tant públics com privats, així com la integració del sistema dins de la Història Clínica Digital del Sistema Nacional de Salut.
A més, el sistema permetrà fer una explotació conjunta, establint un model de predicció de la taxa de cessàrees i possibilitant l’ajust de les taxes de cessàrees per nivells de riscos, la qual cosa permetrà comparar taxes de diferents hospitals.
El projecte, que es va iniciar en 2012, serà executat fins a finals de 2015 i està finançat per la Convocatòria d’ajudes de projectes de recerca en Salut de l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Sanitat.
Entre els factors que han estat determinants per a la creació d’aquest registre de parts i cessàrees destaca l’augment progressiu de cessàrees en els últims anys. Segons dades del Ministeri de Sanitat i l’Institut Nacional d’Estadística, en 15 anys el seu nombre ha passat d’un 15% a un 27% del total de parts. Aquest fet està relacionat també amb la variabilitat no explicable de les taxes de cessàrees en la pràctica mèdica. A més, fins al moment no s’ha disposat d’un sistema informatitzat per registrar aquesta taxa, per la qual cosa s’han considerat necessaris uns registres rigorosos i homogenis.
Interoperabilitat i innovació en salut.
La Fundació Bit, dependent de la Conselleria d’Economia i Competitivitat del Govern de les Illes Balears, treballa des de fa setze anys en projectes relacionats amb les noves tecnologies aplicades a la branca de la salut en els àmbits de la interoperabilitat, d’una banda i de la innovació, per un altre.
La interoperabilitat entre sistemes d’informació sanitària amb la qual treballa la Fundació Bit possibilita la comunicació entre els diferents sistemes d’informació que operen en el sistema de salut pública de la Comunitat. Així, l’àrea de Salut de la Fundació Bit també desenvolupa projectes com la guia d’Interoperabilitat HL7 de l’IB-Salut, la millora del seu Sistema d’Interoperabilitat o la integració per derivació electrònica de pacients a hospitals concertats.