La Fundació Bit ha presentat els projectes de l’àrea de turisme en què s’està treballant actualment als estudiants del Grau d’Informàtica de la UIB, dins l’assignatura Disseny de Solucions Turístiques, amb l’objectiu de donar a conèixer dins l’àmbit universitari les innovacions que promou la Fundació Bit en col.laboració público-privada.
La presentació ha tractat sobre els projectes emmarcats dins el programa de Foment de la innovació i el Desenvolupament Tècnic en TIC Turisme de la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, que aquest any té com a enfocament principal l’anàlisi Bigdata de Social Networks dins l’àmbit turístic.
Més concretament, el responsable de l’àrea, Eteve Lladó, ha exposat els projectes Caval, l’anàlisi Bigdata de xarxes socials pel turisme i algunes noves propostes sobre tecnologies per a l’autocontrol higiènic-sanitari d’hoteles.
Primerament s’ha donat a conèixer el gestor de canals CAVAL, desenvolupat per la Fundació Bit i que es troba a disposició de les empreses TIC aplicades al turisme per a la seva transferència. Es tracta d’un estàndard obert d’interoperabilitat per a la indústria turística que cobreix la definició de missatges XML per a l’intercanvi de dades entre actors de la cadena de valor turística en àmbits com hotels, trasllats i activitats en destí, a part d’especificacions de facturació electrònica per al turisme .
Com a novetat, aquest curs 2014-2015 la UIB ha incorporat l’estàndard CAVAL a les pràctiques dels alumnes, de manera que pueden poner en pràctica i aprenen sobre una tecnologia aplicada al turisme que millora la competitivitat de les empreses del sector.
En segon lloc, respecte a la tasca en Bigdata de l’àrea de Turisme de la Fundació Bit, aquesta desenvolupa dues eines que analitzen dades de Twitter amb el propòsit de conèixer millor al turista que visita les Illes, les seves preocupacions, preferències i necessitats. Per una banda, s’ha presentat la “Destination Branding Tool” que analitza els tweets on es parla explícitament d’una destinació turística. Per altra banda, s’ha parlat d’una segona eina anomenada “Hotels Twitter Report 2014″ que preten analitzar els tweets generats sobre els hotels de les Illes Balears i les seves destinacions competidores.
Finalment, s’ha avançat un projecte nou en què està treballant la Fundació Bit basat en unes tecnologies innovadores per al sector hoteler que facilitaran la correcte aplicació de la normativa sobre el tractament, control i manteniment de l’aigua de les piscines dels hotels. Aquesta tecnologia facilitarà processos com la gestió de registres, la presa de dades amb dispositius mòbils, la generació d’alarmes quan es detectin irregularitats o l’elaboració d’informes per a gestió interna i auditories.