La Xarxa de telecentres de les Illes Balears, XarxaBit, en funcionament des de 2010, i formada actualment per disset telecentres, ha tancat l’any 2014 amb un total de 3.262 usuaris registrats arreu de les Illes, i més de 800 hores de formació presencial.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos, ha destacat la importància del projecte amb el qual es pretén afavorir la incorporació de les TIC a la societat, ja que “l’agenda digital espanyola marca com a objectiu promoure la inclusió digital degut a que a Espanya encara hi ha massa persones que no han utilitzat mai Internet”.
La XarxaBit és una xarxa de punts d’accés públic i gratuït a Internet (PuntBit), repartits per diversos municipis de les Illes Balears, a través dels quals es posen les noves tecnologies a disposició de la ciutadania. Durant aquest darrer any s’han continuat les activitats formatives en els telecentres i s’han anat consolidant els diferents PuntBits: 5 a Mallorca, 11 a Eivissa i un a Formentera.
En aquest sentit, Antoni Mateos ha volgut destacar que “la XarxaBit afavoreix també la regeneració del teixit econòmic, facilitant l’accés al mercat laboral de persones amb problemes específics, i la flexibilitat organitzativa per a l’empresari, gràcies a les possibilitats que ofereix el teletreball o el treball a distància en els PuntBits”. Així mateix, les accions formatives que es realitzen a la xarxa de telecentres estan encaminades no només a augmentar les competències digitals de la ciutadania en el seu dia a dia, sinó també amb formació especifica i qualificada enfocada al mercat laboral.
A banda de garantir la connectivitat a Internet, la xarxa de telecentres de les Illes Balears ofereix a la ciutadania tota una sèrie d’accions formatives, destinades a augmentar les seves competències digitals. Així durant el 2014, s’han realitzat un total de 111 cursos (845 hores de formació presencial) que han beneficiat a 1.174 persones. Aquestes accions, totalment gratuïtes, abasten des de tallers introductoris d’iniciació a la informàtica, xarxes socials o ofimàtica, fins a cursos específics de: administració electrònica, ús d’eines en línia com Skype, o com vendre per Internet, entre d’altres.
En relació a la formació en capacitació digital, destaca el cas del PuntBit de Flassaders de Palma, on s’han realitzat el major nombre d’accions formatives de tota la XarxaBit, un total de 56, beneficiant a 537 persones.
Respecte a l’ús dels telecentres com a punts d’accés a Internet, durant el 2014 també cal destacar l’activitat del PuntBit de Sant Francesc de Formentera, un dels telecentres més actius de la xarxa, en el qual s’acumulen 974 usuaris registrats i el major nombre d’accessos en el darrer any (3.383). El nombre d’accessos en tots els telecentres és de 10.629 accessos, dels quals; 5.654 s’han realitzat als telecentres de Mallorca i 1.598 a Eivissa. Els telecentres amb major nombre d’accessos, són així després del de Sant Francesc Xavier de Formentera; Esporles (2.741), Campos (1.635), Eivissa Vila (1.517) i Palma Flassaders (1.275).
Els usuaris dels telecentres són principalment dones (56’98%) d’entre 25 i 44 anys d’edat (40’34%). Seguidament i per edat, els usuaris dels telecentres són; en un 27’52% de 45 a 64 anys; en un 11’91% de 16 a 24 anys i en 9’70% i en 6’95% de menys de 16 i de més de 65 anys respectivament.
Per tal de garantir equipaments i recursos equivalents en tots els centres i compartir recursos, informació, coneixement i experiències, la vertebració dels diferents PuntBit de la XarxaBit s’estructura de manera coordinada per optimitzar el treball entre els diferents PuntBit. Per això mateix, aquest passat 15 de desembre, es va celebrar al PuntBit de Flassaders una sessió de treball amb els dinamitzadors dels telecentres, en la qual es van donar a conèixer els resultats d’aquest darrer any i s’elaborà el pla d’acció 2015.
La finalitat més important de la Xarxa de Telecentres és millorar la qualitat de vida de la ciutadania, minimitzar el risc de fractura digital entre els col·lectius més desafavorits, i fomentar el desenvolupament i la competitivitat del teixit socio-econòmic, ja que l’accés a Internet, la formació al llarg de la vida, i tots els serveis necessaris per accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) permeten als ciutadans gaudir dels avantatges que ofereix formar part de la societat de la informació.
De cara a 2015 es preveu la incorporació de nous PuntBits a la XarxaBit a través de convenis de col·laboració amb noves entitats locals. Aquest convenis es faran públics a principis de l’any vinent i suposen una aposta clara del Govern de les Illes Balears per seguir treballant en la capacitació digital bàsica dels ciutadans balears i la promoció del desenvolupament de les seves competències digitals (eskills).
És per això que el director general, Antoni Mateos, ha insistit en que “la Xarxa de Telecentres de les Illes Balears s’inicià al 2010 com un projecte finançat amb fons del Plan Avanza del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, a través d’una encomana de gestió de la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, i la FundacióBit continuarà treballant en aquest projecte, element clau mitjançant el qual el Govern de les Illes Balears aplica la seva política d’apropar la societat de la informació i del coneixement a la societat balear”.
A través d’aquests centres es posen les noves tecnologies a disposició de la ciutadania. L’accés a Internet, la formació, i tots els serveis necessaris per accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) permeten als ciutadans gaudir dels avantatges que ofereix formar part de la societat de la informació.