Més de 29.000 documents digitalitzats en els primers tres mesos de funcionament
El nou sistema de digitalització massiva de documents que el Govern va implantar el passat mes de gener a totes les seves oficines de registre ha permès tramitar més de 29.000 documents en format telemàtic des de la seva posada en marxa.
Aquesta eina tecnològica, implantada per la Fundació Bit per encàrrec de la Direcció General de Modernització i Administració Digital, s’utilitza ja en qualsevol tràmit que es faci amb l’Administració pública de les Illes Balears i permet a la ciutadania conservar el document original que es vol presentar en el moment de registrar-lo, generant un document electrònic que és una còpia autèntica amb validesa legal.
Des de l’àrea de Govern Digital de la Fundació Bit s’han desenvolupat les eines informàtiques que permeten que aquest nou sistema funcioni per a qualsevol procediment d’entrada i sortida de documentació amb l’Administració de la comunitat autònoma. Així, gràcies a l’aplicació de registre i la plataforma de digitalització, desenvolupades a la Fundació Bit, a partir d’ara la majoria de documentació tramitada des de l’Administració autonòmica es podrà gestionar de manera electrònica, la qual cosa facilitarà la seva distribució i tramitació.
La Fundació Bit, amb una llarga trajectòria en el desenvolupament de programari, és l’encarregada de proporcionar al Govern i a les administracions de les Illes Balears els diferents serveis TIC i l’acompanyament en la incorporació de les noves tecnologies com a eina d’eficiència i eficàcia, mitjançant la innovació i els processos d’implantació de l’administració electrònica.
Així, la tasca desenvolupada a la Fundació ha contribuït a la posada en marxa de serveis que ara són essencials per a la societat, segons les dades d’evolució de l’Observatori de la Societat de la Informació de la Fundació Bit: l’any 2012, només el 26 % dels ciutadans havia fet servir l’administració pública per realitzar un tràmit tan senzill com enviar un formulari emplenat a través d’una pàgina web de l’Administració, mentre que, el 2021, el 72,4 % de la població balear d’entre 16 i 74 anys ha tengut algun tipus d’interacció amb l’administració electrònica. Aquesta xifra que ha crescut més del 10 % en el darrer any.
Cal destacar, a més, la tasca del Servei de Coordinació de l’Atenció a la Ciutadania de la Direcció General de Modernització i Administració Digital per formar al personal de les oficines de registre en la utilització d’aquesta nova tecnologia i proporcionant les pautes funcionals que han donat forma a aquest sistema de digitalització.
En paraules del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, «amb aquestes actuacions enfocades a la implantació de l’administració electrònica, el Govern de les Illes Balears no només garanteix als ciutadans l’accés a l’administració electrònica, sinó que també ofereix major rapidesa i comoditat, estalvia temps i desplaçaments, i permet un accés més senzill a la informació, millorant significativament els serveis que ofereix a la ciutadania».
Per la seva part, el director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca, ha destacat que els avanços que s’han produït en l’administració electrònica a les Illes Balears «són fruit de la important feina tècnica en el desenvolupament d’aquestes eines informàtiques», en referència a eines com l’aplicació de registre REGWEB3 i la plataforma de digitalització DIGITALIB, desenvolupades per la Fundació Bit.
Finalment, el gerent de la Fundació Bit, Toni Roig, ha subratllat que «des de l’entitat es gestionen altres projectes també de vital importància com: PORTAFIB, una plataforma de signatura electrònica; la Carpeta Ciutadana, que permet al ciutadà consultar tots els tràmits amb l’administració; o la gestió de recursos tan importants com la Forja del GOIB, on resideix tot el codi del programari relacionat amb administració electrònica de GOIB, entre d’altres».