La convocatòria Neotec està dirigida a petites empreses innovadores, constituïdes en un termini d’entre sis mesos i tres anys anteriors al 5 de juliol del 2022, mentre que les de projectes d’R+D audiovisuals i videojocs van dirigides al desenvolupament de noves tecnologies d’aplicació en aquests àmbits o la seva aplicació a altres sectors de tecnologies existents
La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Innovació, ha dut a terme una jornada informativa aquest dilluns per donar a conèixer les principals característiques del programa Neotec 2022 i el programa de Projectes R+D per als sectors d’audiovisuals i videojocs, juntament amb el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i la Fundació Bit.
La jornada, que s’ha dut a terme tant en format presencial com en línia, ha comptat amb la participació del director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga; la representant del Departament de Promoció Institucional i Cooperació Territorial del CDTI, Maria José Tomás, i la tècnica de l’àrea de Projectes i Comunicació d’R+D+I de la Fundació Bit, Paz Martínez.
El director general ha recordat que la convocatòria Neotec està adreçada a petites empreses innovadores, constituïdes en un termini d’entre sis mesos i tres anys anteriors a 5 de juliol de 2022. Aquest ajut consisteix en la subvenció de fins al 70 % del pressupost d’actuació, amb un import màxim de 250.000 euros per beneficiari (85 % i 325.000 euros, si inclou la contractació d’un doctor).
D’altra banda, ha afegit que els ajuts a projectes d’R+D audiovisuals i videojocs van dirigits al desenvolupament de noves tecnologies d’aplicació a l’àmbit audiovisual i de videojocs o l’aplicació en altres sectors de tecnologies ja existents en aquest àmbit.
Zúñiga ha destacat, a més, que «l’objectiu de la Comunitat Autònoma és millorar la ràtio d’aprovació dels projectes presentats per part de les empreses».
A través del Programa Neotec, el Govern d’Espanya invertirà, mitjançant les comunitats autònomes, uns 35 milions d’euros en l’activació de nous projectes empresarials de petites empreses innovadores que requereixin l’ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l’activitat investigadora, i en els que l’estratègia de negoci es basi en el desenvolupament de tecnologia. Aquesta mesura es troba inclosa entre les actuacions previstes en el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència, que rebrà el finançament dels fons Next Generation EU.
Quant al programa de projectes de recerca i desenvolupament per als sectors d’audiovisuals i videojocs, la convocatòria preveu una inversió de 30 milions d’euros. Aquesta subvenció cerca el desenvolupament de noves tecnologies, incloses aquelles necessàries per a la consecució de prototips d’efectes especials i d’animació, nous equips, l’automatització de processos de producció o el desenvolupament de tecnologies d’intel·ligència artificial per als processos de producció audiovisual i la creació de videojocs. Així mateix, la convocatòria cerca el desenvolupament de tecnologies innovadores pròpies de l’àmbit dels videojocs o audiovisual per a la seva aplicació en altres entorns com puguin ser el cultural, sanitari o educatiu, entre altres.
En la jornada s’ha explicat el principi DNSH que obliga a realitzar una autoavaluació que asseguri que els projectes presentats a convocatòries del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR) no afecta negativament als sis objectius mediambientals definits en el Reglament 852/2020: mitigació del canvi climàtic; adaptació al canvi climàtic; ús sostenible i protecció de l’aigua i els recursos marins; transició a l’economia circular; prevenció i control de la contaminació, i la protecció i restauració de la biodiversitat i l’ecosistema.
Finalment, la representant del CDTI, Maria José Tomás, ha resolt tots els dubtes que han anant sorgint durant la jornada en relació amb els aspectes generals de les convocatòries.
La Fundació Bit, com a entitat executora de les polítiques d’R+D+I del Govern de la Illes Balears, promourà la participació de les empreses de les Illes en aquests programes, posarà a disposició d’empreses i entitats tota la informació relativa al programa i donarà serveis d’assessorament i suport per tal d’augmentar així la ràtio d’aprovació de projectes. D’aquesta manera, les entitats interessades tindran l’acompanyament de la Fundació, des de la idea a la presentació de la proposta i rebran ajut en cadascuna de les fases de desenvolupament del projecte.