El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha clausurat avui la Jornada sobre Ajuts Públics d’R+D+I per a Petites i Mitjanes Empreses, organitzada per primera vegada a Menorca per la Direcció General d’Innovació, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i la Fundació Bit.
Els empresaris i empresàries assistents a aquesta activitat han pogut escoltar les diverses opcions d’ajudes disponibles tant per a l’àrea d’innovació com per a la recerca i el desenvolupament, a les quals es pot accedir a través del CDTI, com ara programes d’ajuts i subvencions a fons perdut, préstecs parcialment reemborsables i també la possibilitat d’adquirir capital de risc per capitalitzar empreses i fomentar-ne el creixement.
Serveis de la DG d’Innovació
Les persones participants també han pogut conèixer els serveis que ofereix la Direcció General d’Innovació per mitjà de la Fundació Bit i el CentreBit Menorca a empreses de Menorca, Mallorca i les Pitiüses, com ara el Programa Emprenbit de suport a emprenedors; el Servei de transformació digital, on es duen a terme actuacions dirigides a la digitalització i la millora de la competitivitat de les pimes o el Servei de suport a empreses innovadores per al seu creixement, consolidació i expansió.
Un total de 4,21 milions d’euros en ajudes el darrer any
Cal destacar que, des del setembre de 2021 i fins al setembre de 2022, el CDTI — en la condició d’agent de finançament del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació— ha donat suport a un total de 9 projectes a les Illes Balears, amb una aportació del CDTI de 4,21 milions d’euros. D’aquestes operacions, quatre han estat atorgades a pimes (on s’hi inclou la categoria de micropime), amb un pressupost d’1,77 milions d’euros i una aportació d’1,36 milions d’euros en préstecs a llarg termini, a tipus d’interès fix per sota de mercat i amb una part que no s’ha de tornar.
Per sectors, les aportacions més grans les han rebut Alimentació, Agricultura i Pesca, amb una aportació d’1,25 milions d’euros, seguit de Medi Ambient i Ecoinnovació, amb un pressupost d’1,10 milions d’euros. El tercer sector que ocupa la llista de beneficiats ha estat el Turisme, amb 790.000 euros en aportacions.
Durant la seva intervenció, el vicepresident Yllanes ha destacat que «a Menorca, com sabeu, el pes de la indústria és superior al de la resta de les illes i aquest és el motiu pel qual hem convocat aquí el CDTI i hem proposat, i així ha estat acceptat, que la pròxima reunió amb el CDTI de totes les comunitats autònomes es faci aquí, a les Illes Balears».
Trenta-dues empreses i projectes assessorats
El vicepresident ha afegit a més que «hem volgut aprofitar l’oportunitat per a conèixer millor la feina que s’està fent al CentreBit Menorca que, des de la seva obertura, l’any 2017, ofereix serveis d’innovació a les empreses de Menorca, Mallorca i les Pitiüses a través la Fundació Bit i que, només el 2022, ha assessorat un total de 32 empreses i projectes emprenedors de Menorca en innovació i digitalització».
Més de 800 persones beneficiades
Per la seva banda, el director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga, ha destacat la feina conjunta del departament que dirigeix i la Fundació Bit, per promoure la innovació i l’activitat científica a l’illa de Menorca i ha anunciat que aquest any 2022 «ja hi ha més de 800 persones beneficiades amb aquestes actuacions».
Després de la benvinguda de Juan Antonio Tébar, director de Programes de la UE i Cooperació Territorial del CDTI, ha començat la intervenció de Pilar González, responsable del departament de Promoció Institucional i Cooperació Territorial del CDTI, qui ha explicat les oportunitats de finançament de projectes d’R+D+I de petites empreses innovadores.
Seguidament, la jornada ha comptat amb la participació de Javier García, cap del Departament de Lideratge Industrial del CDTI, qui ha assenyalat les oportunitats dins el marc d’Horitzó Europa. A continuació, Omar Beidas, cap de Servei d’Innovació, ha exposat les oportunitats de finançament dins el marc territorial de les Illes Balears.
L’activitat ha continuat amb la participació d’Immaculada Salamanca, cap de l’Àrea d’R+D+I i Comunicació de la Fundació Bit, qui ha explicat els serveis que la fundació ofereix en relació amb les oportunitats d’assessorament per a poder accedir a ajudes públiques d’R+D+I per a petites i mitjanes empreses.
Reunions d’empreses amb el CDTI i la Direcció General d’Innovació
Paral·lelament a la jornada, cinc empreses menorquines s’han reunit amb professionals del CDTI per aclarir dubtes i sol·licitar assessorament. Quatre empreses de Mallorca assistents a la jornada també es podran beneficiar en els propers dies d’aquestes reunions d’assessorament de manera telemàtica.
Així mateix Yllanes i Zúñiga s’ha reunit amb els responsables de ReBot Yacht, una empresa de nova creació que es dedica al disseny i la construcció de bots amb motor 100 % elèctric seguint el model tradicional del llaüt menorquí, i que combina, segons ha volgut remarcar el vicepresident, «dos dels grans reptes per al futur de les nostres illes: el de la innovació i el de la descarbonització».
Des de l’obertura del CentreBit, la Direcció General d’Innovació ofereix serveis d’innovació a les empreses de Menorca, Mallorca i Pitiüses via la Fundació Bit. Aquesta presta serveis a empreses segons el seu grau de maduresa. A Menorca hi ha actualment sis projectes en incubació dins del programa EmprenBit de la Fundació Bit i la Direcció General d’Innovació, el qual du a terme actuacions d’incubació, entre les quals ReBot Yatchs.