La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Innovació i la Fundació Bit, ha celebrat aquest dijous la dessetena edició del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme, INTO 2022, que enguany ha versat sobre la importància de les dades i les tecnologies disruptives per donar solucions a la cadena de valor de la indústria turística.
Fins a 231 persones han sol·licitat la inscripció a INTO enguany, un esdeveniment que s’ha duit a terme tant de manera presencial —amb aforament complet— a l’auditori del ParcBit, com de manera telemàtica, una modalitat on també s’han esgotat les inscripcions. El Seminari ha estat inaugurat pel vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la cloenda ha estat a càrrec del director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga.
El vicepresident Yllanes ha destacat el paper fonamental d’aquest seminari per al sector turístic del territori i per assolir els objectius de sostenibilitat: «el turisme a les Illes Balears és un sector clau, i és per aquest motiu que resulta essencial tenir informació oberta en la relació amb les característiques de la demanda, el que permet millorar les polítiques empresarials i públiques per fer créixer la rendibilitat del sector i, a la vegada, tenir sempre present el concepte de sostenibilitat dins la industria turística com un dels seus principals pilars».
Yllanes ha afegit que, amb INTO, «esperam contribuir al debat de propostes de transferència de coneixement i conèixer iniciatives sobre l’ús de les dades dins la industria turística; com fer-ne ús per a la presa de decisions empresarials, i aprendre així a millorar l’experiència del consumidor final, reforçant al mateix temps tots els agents que intervenen en la cadena de valor turística».
Zúñiga, per la seva banda, ha destacat la consolidació d’INTO com a plataforma de debat i propostes en matèria d’innovació, per a tota la cadena de valor de la indústria turística. Així mateix, el director general ha agraït la participació en aquest seminari d’empresaris i empresàries de les Illes Balears que es troben en l’avantguarda tecnològica del sector i que són, segons ha dit,«un clar reflex de la qualitat del sector tecnològic i empresarial a l’arxipèlag».
La primera conferència ha estat a càrrec de Marcello Mariani, catedràtic de Gestió d’Emprenedoria de la Universitat de Reading i de la Universitat de Bolonya, que s’ha referit al paper de les dades massives (big data) i l’anàlisi en la transformació digital de les indústries hotelera i turística.
Posteriorment la periodista i creadora de les Jornades de Noves Tecnologies i Cultura Digital Formentera20, Rosa Castells, ha moderat la sessió sobre «Les dades com a factor clau per al disseny d’estratègies i l’anàlisi de la demanda», en què han participat Dolores Ordóñez, d’Any Solution; Carlos Cendra, director de màrqueting de Mabrian, i Elena Antich, científica de dades de WDNA.
La segona sessió del dia, «Les tecnologies facilitadores per a la intermediació turística», ha tractat sobre la metamorfosi que està vivint la indústria turística i la necessària combinació de tecnologia i turisme. Sobre aquest assumpte han ofert la seva perspectiva David Martín, director executiu de Damavis, i Manuel Aragonés, director executiu de Travelcompositor.
Durant la tercera sessió del seminari, Julia de Juan, gestora de projectes d’Athmosphere en WDNA; Malvina Soledad Costela, responsable comercial ibérica en MEWS; Javier Pérez-Llanera, director executiu de Fideltour; José Javier Ramasco, investigador de l’IFISC (Institut de Fisica Interdisciplinària i Sistemes Complexos), i Fermín Carmona, director executiu de Hotelverse, han exposat les seves solucions per a l’allotjament turístic i les eines tecnològiques per gestionar models de demanda sostenible.
El seminari internacional d’innovació i turisme ha finalitzat amb la taula rodona de conclusions finals i tendències de futur.
L’objectiu principal del Seminari INTO és fomentar la transferència de coneixement i impulsar la innovació en tota la cadena de valor de la indústria turística a fi de millorar la competitivitat de les Illes Balears.
Des del primer Seminari INTO, l’any 2004, l’esdeveniment s’ha consolidat com una plataforma per al debat de propostes de recerca i la presentació de bones pràctiques empresarials. Així, després de 16 edicions, s’han analitzat diverses temàtiques relacionades tant amb productes turístics com culturals, nàutics o de salut; instruments de màrqueting com la construcció de marca o els mitjans socials i l’evolució dels models de negoci en la indústria turística.