Avui entrevistam José Mañas, CEO de Wireless DNA i president de GsBIT.
Va confiar en la capacitat de la tecnologia com a motor de canvi i va sentir que podria contribuir a transformar el món des de Mallorca. Una dècada després, Wireless DNA ha esdevingut una companyia d’innovació tecnològica amb seus al ParcBit a Mallorca i a Mèxic, de la qual José Mañas n’és CEO i cofundador. Des dels seus inicis, WDNA s’ha especialitzat en la monitorització, auditoria i optimització de xarxes, atesa la dilatada experiència internacional de Mañas a les principals corporacions del sector de les telecomunicacions, com Nokia o Siemens. De fet, moltes de les xarxes de telefonia mòbil de països com els Estats Units, Xina, Portugal, Mèxic, Itàlia i Israel tenen la seva emprempta.
A partir del 2017 José Mañas emprèn una cerca d’aliances sustentada en la cooperació tecnològica i compartició de valors entre PIMES locals per sumar forces i fomentar la competitivitat front els nous reptes en un enfocament cooperatiu per sumar forces, així com la diversificació de la seva activitat principal. Com a resultat d’aquesta estratègia diferencial en un sector massa atomitzat, Meteoclim Services, co-fundada per Carlos Alonso, s’incorpora al grup Wireless DNA. És la divisió responsable del desenvolupament de tecnologia pròpia d’observació i de predicció meteorològica no convencional i d’alta resolució i aspira a convertir-se en un referent nacional i internacional en meteorologia. Fent un pas més i per complementar l’àrea de Telecom i d’Atmosphere, Mañas es va anticipar al futur en apostar decididament per un dels camps tecnològics que ha irromput amb més força els darrers anys i que obre un món de possibilitats a l’hora de crear entorns més intel·ligents, competitius i sostenibles. Estem parlant de l’Internet de les Coses o IoT. Amb aquest propòsit crea un laboratori d’IoT per desenvolupar aquest tipus de projectes. Al cap d’uns anys, el 2021, WDNA arriba a una aliança estratègica amb Bitaqua, empresa de base tecnològica co-fundada per Tomeu Guiscafré i especialitzada en la digitalització del sector de l’aigua. Així completa el portfoli de serveis IoT que ja estan funcionant en escenaris reals.
Però, en què consisteix l’IoT i com ha evolucionat? IoT ve de l’anglès “Internet Of Things”, és a dir, “Internet de les coses” i fa referència a l’agrupació i la interconnexió de dispositius i objectes a través d’una xarxa (bé sigui privada o Internet, la xarxa de xarxes), on tots ells podrien ser visibles i interaccionar. La IoT ha evolucionat a partir de la convergència de tres tecnologies diferents: les tecnologies de comunicació sense fil, els sistemes microelectromecànics (MEMS) i microserveis d’Internet. Passant de la comunicació màquina a màquina (M2M), màquines connectades entre si mitjançant una xarxa sense interacció humana, a convertir-se en una xarxa de sensors de milers de milions de dispositius intel·ligents que connecten persones, sistemes i altres aplicacions per recopilar i compartir dades. La gran diferència de l’estratègia és l’integració en una mateixa plataforma diferents tecnologies i fabricants per a fomentar l’interopetarivitat entre ells.
En aquests anys, el grup Wireless DNA s’ha consolidat com un referent a l’ecosistema digital balear gràcies a la seva aposta per la innovació, oferint als seus clients un producte multivertical i de valor afegit. Però també pel seu compromís amb projectes d’economia circular. José Mañas compagina la seva tasca de màxim responsable executiu a WDNA amb la presidència de la patronal tecnològica GSBIT que aglutina empreses del sector TIC balear (Associació Balear d’Empreses de Programari, Internet i Noves Tecnologies) i de la Comissió d’Innovació de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB).
Són encara una empresa jove però que, al llarg de 8 anys de trajectòria (gairebé una dècada), ha aconseguit importants èxits. De quin es sent especialment orgullós?
De les les fites aconseguides durant aquest temps, m’agradaria destacar el fet d’haver contribuït a identificar Mallorca amb innovació i desenvolupament d’alta tecnologia, gràcies a un teixit tecnològic en expansió i amb capacitat de conquerir importants èxits -com ja ha demostrat en nombroses ocasions-, així com de potenciar la vessant del compromís de l’empresari amb les persones i el medi ambient, més enllà del interessos econòmics.
Segons aquest plantejament, la nostra companyia sempre ha apostat per la creació d’un producte de valor, les persones com a principal actiu i una cultura d’empresa sòlida que són el nostre segell d’identitat.
Quant al producte, hem demostrat capacitats i coneixement a l’hora de crear i desenvolupar solucions tecnològiques basades en I+D+i mitjançant projectes disruptius a l’àmbit de les xarxes de telecomunicacions, la meteorologia i la IoT que estan interconnectats entre si.
En segon lloc, l’equip humà que hem configurat i el nostre model organitzatiu són un element clau per tot allò que aporten a un projecte comú amb vocació transformadora al servei del benestar de la societat. Realment creiem en la col·laboració entre les persones amb formació i visions diverses per arribar als millors resultats, i aquesta filosofia està present en el nostre dia a dia.
Finalment podem afirmar que, entre tots hem construït una cultura de la innovació que l’aplicam als productes i serveis que desenvolupam i a la manera d’involucrar als equips i de motivar-los per fer les coses bé, i que ens distingeix com a organització amb personalitat pròpia.
En aquest sentit, a WDNA pensam que la innovació és una aliada imprescindible per accelerar el compliment dels ODS i un valor que tractam d’aplicar a tot allò que feim i a la manera com entenem el paper de la tecnologia avui dia.
En un món com l’actual, amb desafiaments que posen en perill la sostenibilitat del nostre planeta, el valor de la innovació adquireix una nova significació. En aquestes circumstàncies, ens sentim concernits amb l’exigència social d’adoptar un enfocament més creatiu i crític, que provoqui un canvi, un impacte significatiu a la societat, el que importa de debò. Per aquesta raó, defensam la innovació com a generadora de bé comú.
No sé si comparteix la sensació que vivim una era apassionant on les tecnologies del futur estan cridades a reinventar el món, accelerant canvis disruptius en la gestió i els processos de les empreses, però que també influeix en la nostra vida quotidiana. Quins creu que són els principals reptes a què ens enfrontem i com hauríem d’abordar-los?
Més enllà de tecnologies i innovacions concretes m’agradaria destacar 3 tendències de futur on la tecnologia està actuant com una important palanca de transformació:
–> L’economia circular com a nova forma de vida i de consum, en què l’expansió de la IoT aporta solucions sostenibles i eficients.
–> La construcció d’una societat híbrida i interconnectada, on les xarxes de telecomunicacions es converteixen en l’autopista que connecta empreses, institucions i ciutadans, cosa que beneficia el desenvolupament d’altres tecnologies com la realitat virtual i augmentada, el Big Data o la IA.
–> El concepte d’innovació social, focalitzada al servei de les persones i de la societat, de manera que l’adopció de noves tecnologies se centri en generar oportunitats i no desigualtats.
Perquè aquesta revolució tecnològica no ens acabi devorant és imprescindible que estigui lligada a l’ètica, per tal que el seu impacte a les nostres vides i al planeta sigui positiu i sumi pel bé comú.
Parlant d’una de les tecnologies del present i del futur, vau tenir clar que la IoT podia connectar el món físic amb el digital. Com s’aconsegueix fer tot això?
Bàsicament, interconnectant dispositius intel·ligents a través d’una xarxa on s’emmagatzemen i intercanvien dades sense que sigui necessària la intervenció humana i mesurant de maner veraç.
Sembla ciència ficció però ja és una realitat que permet millorar la vida quotidiana de les persones, així com els entorns empresarials i de treball gràcies a les seves múltiples aplicacions.
No hi ha dubte que ser capaç de connectar les coses del nostre món físic amb Internet té especialment sentit en l’actualitat, cosa que està redefinint el nostre estil de vida en termes de mobilitat, relació i consum. Serveixi aquesta dada per il·lustrar el canvi de paradigma que representa Internet of Things. L’any 2020 hi havia +50.000 dispositius connectats a internet al món.
Ha arribat l’IoT en el moment adequat?
Al meu entendre, l’IoT és una tendència tecnològica que ha vingut per quedar-se i que estarà en constant evolució. No sé si ha arribat en el moment adequat, però la veritat és que els dos darrers anys viscuts amb motiu de la pandèmia han accelerat la necessitat de connectivitat i de disposar de dades per prendre decisions en temps real i executar-les a distància per part d’empreses i governs. En aquest context, els avenços en velocitat, fiabilitat i rendiment de les xarxes han suposat un enorme avantatge per al desplegament de solucions IoT.
Per descomptat, en un moment on la seguretat, el rastreig de contactes per aturar la propagació del virus o el control de la cadena de fred a la distribució de les vacunes contra la COVID-19 eren prioritaris, la IoT va jugar un paper molt rellevant.
Encara que l’eclosió de la IoT va ajudar a gestionar situacions crítiques quan més ho necessitàvem, encara té per davant un llarg recorregut quant a l’aprofitament eficient dels grans volums de dades que provenen d’aquests dispositius en combinació amb una estructura de Big Data que ho faci possible.
La irrupció de la IoT obre infinitat de possibilitats. Podria esmentar-me algunes de les aplicacions desenvolupades per Wireless DNA?
Efectivament, el camp d’aplicació és ampli. Per això, en el nostre cas decidim centrar-nos en la millora de l’eficiència operativa en dos processos comuns a diversos sectors d’activitat, com són la gestió dels residus i la gestió del subministrament de l’aigua.
En el cas de la gestió de residus, la indústria hotelera és un sector fonamental que explora alternatives més respectuoses amb el medi ambient. Una de les línies d’actuació en què algunes companyies estan treballant, com ara Garden Hotels, Riu Hotels, Iberostar Hotels & Resorts, Melià Hotels International, i Marriot International en col·laboració amb Tirme, té a veure amb la reducció de residus i la reutilització de les deixalles d’aliments i la seva transformació en compost ecològic per adobar els cultius, incentivant així l’agricultura local.
Precisament, per donar suport a aquestes pràctiques més sostenibles, a WDNA hem desenvolupat un sensor de pes® per a la gestió intel·ligent de residus urbans que ofereix una solució única i integrada de comunicació, intel·ligència i visualització a partir de tecnologia IoT.
Waste (Weight Monitoring System) -com l’hem anomenada-, monitoritza en temps real el pesatge de les descàrregues dels residus, prenent les lectures del pes directament del contenidor, i converteix aquesta informació en dades objectives i fiables que milloren la qualitat del servei i redueixen l’impacte mediambiental.
Quins elements diferencials ofereix la solució “Waste” per a una gestió smart dels residus?
La nostra tecnologia IoT per a contenidors se centra en el pesatge de les descàrregues en temps real, encara que també pot monitoritzar altres paràmetres com a moviment o temperatura, i bolca les dades recollides mitjançant sensorització a una plataforma on s’emmagatzemen, processen i visualitzen. Aquestes dades permeten mesurar l’eficàcia d’aquest procés i orientar una estratègia operativa alineada amb la circularitat.
També em sembla rellevant destacar que la solució Waste és adaptable a qualsevol format de contenidor. A dia d’avui, està plenament operativa als contenidors de càrrega del darrere de 120 l i 240 l, que són els de dues rodes, i als contenidors de 800 l i 1.000 l, que són els de quatre rodes i que normalment són al carrer.
D’altra banda, atès que molts dels nostres clients tenen infraestructures hoteleres fora de les Balears, hem dissenyat una versió evolucionada d’aquest sensor intel·ligent per què sigui autoinstal·lable de manera senzilla i autònoma.
Un dels recursos naturals més preuats per a la humanitat i imprescindible per a la vida és l’aigua. Tot i això, la seva progressiva escassetat requereix aplicar fórmules per aconseguir un ús més responsable i eficient dels nostres recursos hídrics. En què ens pot ajudar la tecnologia de Wireless DNA en la recollida, emmagatzamatge, qualitat, gestió, estalvi i optimització de l’ús de l’aigua?
Mitjançant la gestió intel·ligent de l’aigua podem arribar a estalviar més de 12.000 mil € anuals al món. No és només una dada. Representa un veritable repte al qual s’enfronten les ciutats per avançar cap a un model més sostenible, eficient i amb millor qualitat de vida per a les persones, davant del qual no ens podem posar de perfil.
Resulta sorprenent que gairebé un 25% del total de l’aigua potable (1.048 hm3) subministrat a les xarxes de distribució a Espanya es malbarata sense adonar-nos (Font: Estadística sobre el Subministrament i Sanejament de l’Aigua INE, 2018). Això no obstant, evitar el malbaratament d’aquest valuós recurs natural es pot resoldre des de la tecnologia, aconseguint així una gestió optimitzada del cicle integral de l’aigua.
En aquests temps tan complicats ens sentim en el deure de promoure un consum responsable de l’aigua, però també avançar en solucions innovadores que redueixin l’aigua no registrada (NRW). Em refereixo a aquella que es perd i no arriba al consumidor final, bé a causa de fugues, trencaments i avaries a la xarxa de subministrament, bé per aparents fallades de mesura als comptadors.
En 2017 adquireixen Meteoclim Services, què ens pot explicar d’aquest projecte?
La incorporació de Meteoclim al grup WDNA respon a la política d’aliances amb pimes innovadores locals que ja he comentat al principi, on el que cercam és sumar forces per millorar la competitivitat i respondre d’una manera més intel·ligent i diferencial als reptes de la societat d’avui i de la que està per arribar.
Cal recordar que Meteoclim és una empresa de base tecnològica especialitzada en meteorologia, canvi climàtic i climatologia, fundada el 2012 per Carlos Alonso, que es va llançar com a spin-off de la Universitat de les Illes Balears. Amb aquesta integració, Wireless DNA amplia la seva proposta de serveis desenvolupant un innovador sistema de monitorització i predicció meteorològica d’alta resolució espacial que està revolucionant el nowcasting o previsions a molt curt espai de temps (0-6h) i d’alta resolució espai-temporal.
En aquell moment, estàvem cercant empreses que compartissin les mateixes inquietuds i valors que nosaltres i aquesta marca de tecnologia meteorològica encaixava a la perfecció. La combinació entre Wireless DNA i Meteoclim, malgrat podia parèixer inicialment estranya, ha resultat una sinèrgia molt interessant, ja que oferim serveis meteorològics disruptius que milloren notablement els sistemes de predicció existents, utilitzant les xarxes de telecomunicació com a fonts d’observació no convencional del temps.
Observam, que tenen diferents tipus de metereologies per diferents camps com nàutica, golf o mitjans de comunicació. Quines diferències hi ha?
En realitat es tracta d’aplicar la tecnologia de predicció meteorològica a diferents activitats, ja que la informació i la predicció sobre el temps tenen un impacte directe en la seva planificació. Per exemple, és un fet que la pràctica esportiva outdoor està molt condicionada per la meteorologia. Per aquesta raó, disposar d’informació fiable i en temps real permet organitzar-la amb més efectivitat. En el cas particular de l’esport professional i de competició, aquesta informació es torna més retllevant per la seva utilitat a l’hora de planificar els entrenaments en funció de les condicions meteorològiques.
Amb aquesta intenció Meteoclim va desenvolupar fa alguns anys Meteosport, un app especialitzada per a activitats outdoor com running, trekking, senderisme i ciclisme amb nombroses funcionalitats que aporten una informació de valor i molt personalitzada per als que practiquen aquests tipus d’esports, com pot ser la possibilitat d’accedir a prediccions per rutes i per franjes horàries, o obtenir recomanacions segons índex de confort. En un futur pròxim està previst que aquesta app evolucioni per adaptar-se a les noves necessitats.
Compten amb clients importants com la Volta ciclista a Espanya o l’Ultima hora, què els diferencia dels seus competidors?
Bàsicament, es tracta d’una tecnologia pròpia de monitorització meteorològica en temps real, d’alta resolució i precisió en temps i espai, que millora i s’integra amb les actuals fonts d’observació per oferir prediccions més fiables i detallades a mig i curt termini.
Precisament, una de les nostres eines de predicció més innovadores és el nowcasting, una técnica de previsió meteorològica en un termini de 0 a 6 hores. Fins ara, el nostre mètode per generar nowcasting es basava en l’observació que proporcionen les imatges del radar meteorològic. A partir d’investigacions i desenvolupaments posteriors hem aconseguit nodrir les nostres prediccions a curt termini desenvolupant noves fonts d’observació. Mitjançant el senyal electromagnètic emès i rebut de les torres de telefonia mòbil, som capaços de millorar considerablement la precisió i el grau d’encert del nowcasting.
La Internet of Things es pot considerar com una nova revolució industrial? És la revolució definitiva?
Segons el meu parer, es pot considerar un element facilitador per a una revolució industrial 4.0, on la digitalització, l’automatització i la interconnexió assoliran el seu màxim nivell quan estigui plenament estesa. De moment estam fent els primers passos, analitzant el potencial de les aplicacions de la IoT en aspectes preventius/predictius i d’optimització de la gestió que donin resposta a les necessitats del món. No obstant això, estic convençut que ens trobam davant d’un salt tecnològic que afecta directament la nostra manera de viure i de comportar-nos.
Quines tecnologies i gadgets, sensors, actuadors, utilitzen?
Jo diria que totes les que estan al nostre abast i proporcionen un benefici als nostres productes. D’una manera més concreta, utilitzam sensors de pesatge, comptadors d’aigua, sensors de nivell en dipòsits o sensors relacionats amb la predicció meteorològica (de vent, aigua, humitat, temperatura, etc.), entre d’altres.
Quin tipus de xarxes utilitzen per a cada cas d’ús (5G, LORA, satèl·lits, altres,…)? I quines i per què utilitzen cada una en cada cas?
En general, les nostres solucions són totalment agnòstiques en el tema de les comunicacions, el que significa que podem transmetre les dades de cada sensor mitjançant diferents xarxes de telecomunicacions.
No obstant això, a dia d’avui, en la majoria de sensors utilitzam la tecnologia LoRA WAN.
Com es recopila la informació?
Tenim diferents sistemes d’enviament, tant en tecnologia com en franja temporal. La gran majoria de sensors reben la informació a temps real, i d’altres on la durada de la bateria és un factor clau, l’enviament de dades es fa en una franja temporal més àmplia. Totes les dades són rebudes i gestionades de manera centralitzada als nostres servidors i, des d’allà, les diferents verticals del grup -telecomunicacions, meteorologia, IoT- poden consultar-les pels seus processaments d’informació.
Com es visualitza la informació que utilitzen per després prendre decisions?
Totes les dades rebudes són processades per transformar-les en informació útil per l’usuari. La seva visualització es fa mitjançant diferents plataformes software, tant web com APP.
Ens pot exemplificar un cas d’ús d’un projecte seu, des l’utilitat, el disseny, la tecnologia que hi apliquen per recollir la informació, analitzar-la i visualitzar-la per prendre accions o decisions?
Un bon exemple és el cas de Bitaqua a Artà. Bitaqua és una suite tecnològica desenvolupada a Mallorca, que gestiona de manera més eficient i ràpida tot el procés de subministrament d’aigua fins al client final.
Artà, des del començament dels anys 2000, patia unes pèrdues anuals d’aigua aproximades del 60%. Davant d’aquesta dada crítica, els gestors públics es van adonar que havien de detectar les fuites d’aigua molt més ràpid del que ho feien per reduir el percentatge d’aigua no registrada i per optimitzar la despesa energètica que suposava l’arrencada de bombes d’extracció d’aigua amb la metodologia que tenien implementada.
Aquest procés implicava recopilar dades de la seva xarxa, que fins ara no tenien, i convertir-les en informació processada i útil per poder prendre les decisions més adequades.
L’any 2015, com a solució al problema plantejat pel consistori mallorquí, es va posar en marxa un projecte ambiciós de digitalització de la xarxa de distribució d’aigua, liderat per Bitaqua, amb l’objectiu d’identificar a mig termini els punts de pèrdua i optimitzar les obres de reparació de la xarxa de distribució.
El projecte de digitalització va incloure diferents actuacions. Primer, la telelectura dels comptadors d’aigua, a nivell de distribució (sortida de pous, entrades i sortida de dipòsits, sectorials, etc.) com de consumidors finals. Es van digitalitzar 3.000 comptadors. També es van instal·lar sensors de pressió digitals per detectar pressions anormals a la xarxa i resoldre possibles incidències. Finalment, es va automatitzar l’extracció d’aigua dels pous. Totes aquestes actuacions es van centralitzar a la plataforma software Bitaqua.
La implementació d’aquest sistema de digitalització ha beneficiat clarament, tant l’ajuntament d’Artà com els seus habitants, gràcies a la monitorització en temps real i des d’una sola ubicació (ja no cal desplaçar-se fins a les infraestructures afectades) i l’anàlisi de les dades registrades per dur a terme els plans d’actuació necessaris.
Quins beneficis aporta la transició cap a un model de ciutats intel·ligents?
Abans m’agradaria precisar que, al meu entendre, una ciutat intel·ligent és molt més que instal·lar sensors, no pot perdre la seva humanització ja que és una comunitat viva. Una smart city representa un nou model de comunicació amb la ciutadania i una magnífica oportunitat per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i gestionar millor els recursos públics, ja que no es poden incrementar de manera exponencial. En cas contrari, seria un sense sentit. Sembla més lògic cercar fórmules que ens permetin distribuir els recursos de manera optimitzada i per això la tecnologia és una perfecta aliada, sempre que s’utilitzi per al bé comú.
Cal no oblidar que la tecnologia, a més d’aportar seguretat per resoldre reptes, ha d’oferir confiança perquè el ciutadà sigui partícip en cada procés de gestió de la dada.
Estan realment preparats les nostres empreses i la societat per assumir aquest canvi de mentalitat?
Com he comentat abans, ens hem vist forçats a empènyer la digitalització. Si abans era una mesura per assolir l’excel·lència, ara és imprescindible. És més, fins ara, comptar amb un bagatge tecnològic bàsic et permetia afrontar el futur, però avui dia ningú no qüestiona que la tecnologia s’ha convertit en un idioma que tots hem de parlar, ja que ara tots en som usuaris.
L’adopció d’aquestes noves tecnologies amb seguretat i sense recel és un repte cultural que exigeix augmentar el nostre nivell de coneixement, emprendre una gran reconversió tecnològica del nostre teixit industrial, compost en més del 95% per pimes de menys de deu empleats, i la cerca de talent.
En definitiva, suposa estar al dia, a l’avantguarda, per construir solucions personalitzades i llestes per utilitzar en un entorn molt canviant, on només el poder col·laboratiu entre empreses i institucions contribuiran a que la indústria i la societat en conjunt progressin.
Quin és el perfil de les persones treballadores de la seva empresa?
Perquè aquesta estructura estigui funcioni òptimament sempre hem apostat per perfils diversos especialitzats en disciplines com l’enginyeria de telecomunicacions, l’enginyeria informàtica, l’enginyeria electrònica, la meteorologia, la física o les matemàtiques, entre d’altres. Aquest gresol de professionals es combinen per formar un equip cohesionat que comparteix la mateixa passió, compromís i entusiasme pel que fem.
Per altra banda, creiem en el valor de desenvolupar competències professionals i personals específiques, potenciant les fortaleses de cada membre de l’equip per posar-les al servei del grup, ja que sempre enriqueix el resultat final.