Amb l’objectiu de complir amb les exigències ambientals imposades per l’Administració i la societat, i conscients de que la qualitat és un factor estratègic imprescindible, la Fundació Bit ha treballat per a l’obtenció de les certificacions ISO 14001 i ISO 9001. Unes certificacions que han estat lliurades avui al gerent de la Fundació Bit, Miquel Bernat de la mà de Soledad Seisdedos, representat de AENOR a les Illes Balears.
El gerent de la Fundació Bit, Miquel Bernat, ha remarcat que aquesta certificació en qualitat i medi ambient “és el reconeixement a una tasca iniciada ja fa un any i que ha estat possible gracies a l’esforç de cadascun dels empleats d’aquesta entitat, que ha cregut amb el sistema de qualitat i en convertit en procediments la tasca que feim dia a dia”.
Per una banda, la norma ISO 14001, permet sistematitzar, de manera senzilla, els aspectes ambientals que es generen en cadascuna de les activitats que es desenvolupen en l’organització, promovent la protecció ambiental i la prevenció de la contaminació. L’obtenció d’aquest certificat té, entre d’altres avantatges; l’optimització de la gestió de recursos i residus, i la reducció dels impactes ambientals negatius derivats de la seva activitat. Així mateix, amb aquesta certificació, a més de potenciar la innovació i la productivitat, es reduiran costos de la gestió de residus, es facilitarà l’accés a subvencions i altres línies de finançament preferents, i es disminuiran els riscos mediambientals.
Per altra banda, la norma ISO 9001, permet a la Fundació Bit demostrar la seva capacitat per proporcionar de forma coherent productes o serveis que satisfan els requisits del client (administració pública, societat…) i els reglaments aplicables. Disposar d’aquesta certificació té entre els seus avantatges; la possibilitat de complir amb clients que requereixen proveïdors certificats, augmentar la possibilitat d’incrementar l’activitat a la Unió Europea, i generar així una major confiança.
Per a obtenir aquests certificats és necessari superar satisfactòriament un procés d’auditoria en el qual es valoren els diferents procediments de l’entitat. Per a la certificació de la Fundació Bit, s’han auditat fins a 36 procediments de l’entitat com poden ésser; la gestió documental, la comunicació interna i externa de l’entitat, els aspectes jurídics, o la gestió de projecte d’R+D+i, entre d’altres.
En quan a la gestió de projectes d’R+D+i, i arrel de l’obtenció d’aquests certificats, la Fundació Bit esta implantant un programari de gestió de projectes que permet gestionar-los d’acord amb la normativa PMI. Aquesta eina, de codi obert, permet planificar les diferents fases i tasques del projecte, fer seguiment d’incidències, gestionar els riscos i els costos, o fer avaluacions del personal, entre d’altres coses; proporcionant així una visió global i en perspectiva a les persones implicades en el projecte.
El lliurament d’aquests certificats és un fet que segons el gerent de la Fundació, Miquel Bernat; “ajuda a estructurar la feina i fer-la més transparent, que és el que ha de fer una empresa pública” com la Fundació Bit.
En aquest sentit, Miquel Bernat, ha insistit en que l’obtenció d’aquests certificats “és un objectiu que ens vam marcar arrel de la fusió de les tres entitats (Fundació iBit, ParcBit i Bitel) precisament per organitzar les tasques de la nova entitat”, i que encara que aquest fet hagi suposat un handicap, “volem agrair l’esforç de tots els treballadors implicats, ja que és un orgull per a la Fundació haver aconseguit aquesta fita.