Big hero 6 és una pel·lícula d’animació de l’any 2014 on apareix en Baymax, un robot d’assistència mèdica creat per un jove estudiant.
Fitxa tècnica:
- Títol original: Big hero 6
- Any: 2014
- Durada: 108 min
- País: Estats Units
- Direcció: Chris Williams, Don Hall
- Guió: Don Hall, Jordan Roberts, Robert L. Baird. Còmic: Duncan Rouleau, Steven T. Seagle
- Música: Henry Jackman
- Fotografia: Animació, Rob Dressel, Adolph Lusinsky
- Repartiment: Ryan Potter, Scott Adsit, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans, Jr., Génesis Rodríguez, Alan Tudyk, James Cromwell, Maya Rudolph
- Producció: Walt Disney Animation Studios, Marvel Studios
- Gènere: Animació. Fantàstic. Ciència-ficció. Comèdia. Acció. Robots. Superherois. Família. Còmic. Cine familiar. 3D
- Sinopsi: A la metròpoli de Sant Fransokyo (encreuament de San Francisco i Tòquio), hi viu Hiro Hamada, que aprèn a treure profit de la seva capacitat gràcies al seu brillant germà Tadashi i els seus també brillants amics: l’enginyera mecànica GoGo Tamago, l’expert en física aplicada Wasabi-No-Ginger, la virtuosa de la química Honey Lemon i el fanàtic dels còmics Fred. Quan després d’un devastador gir dels esdeveniments, es veuen envoltats d’una perillosa conspiració que té lloc als carrers de San Fransokyo, Hiro recorre al seu amic més íntim: un robot d’assistència mèdica anomenat Baymax, i transforma el grup en una banda d’herois d’última tecnologia decidits a resoldre el misteri. (FILMAFFINITY)
- Principals premis:
- 2014: Premis Òscar: Millor llargmetratge d’animació.
- 2014: Globus d’Or: Nominada a millor film d’animació.
- 2014: Premis BAFTA: Nominada a millor pel·lícula d’animació.
- 2014: Premis Annie: Millors efectes animats. 7 nominacions.
- Plataformes: Disney+
Font: http://www.filmaffinity.com
Les referències tecnològiques que apareixen a la pel·lícula:
Reals:
- Robots – Segons l’enciclopèdia catalana, és una màquina automàtica capaç de manipular objectes, executar operacions i moviments diversos segons un programa que pot ésser modificable o adaptable, i que pot anar equipat amb sensors per tal de detectar els senyals d’entrada i les condicions ambientals.
- Robot de serveis – Segons aquest article, un robot de servei és un dispositiu mòbil lliurement programable que realitza serveis de manera parcial o totalment automàtica. Els serveis són activitats que no contribueixen a la fabricació industrial directa de béns, sinó a la prestació de serveis per a les persones i institucions.
- Intel·ligència artificial – Segons aquest article, aquest concepte cobreix una àmplia gamma d’habilitats de sistemes informàtics per realitzar tasques que d’altra manera requeririen intel·ligència humana o altres formes d’intel·ligència observada a la natura. La intel·ligència artificial es pot definir com:
- Qualsevol sistema artificial que realitza tasques en condicions variables i imprevisibles circumstàncies sense una supervisió humana significativa, o de les quals es pot aprendre experimentar i millorar el rendiment quan s’exposa a conjunts de dades.
- Un sistema artificial desenvolupat en programari informàtic, maquinari físic en un altre context que resol tasques que requereixen percepció, cognició, planificació, aprenentatge, comunicació o acció física.
- Un sistema artificial dissenyat per pensar o actuar com un humà, inclòs el cognitiu d’arquitectures i xarxes neuronals.
- Un conjunt de tècniques, inclòs l’aprenentatge automàtic dissenyat per aproximar una tasca cognitiva.
- Un sistema artificial dissenyat per actuar de manera racional, inclòs un programari intel·ligent, agent o robot encarnat que aconsegueix objectius mitjançant la percepció, la planificació, raonar, aprendre, comunicar-se, prendre decisions i actuar.
- Circuits integrats o xips – Segons l’enciclopèdia catalana, és un dispositiu electrònic consistent en un conjunt d’elements connectats permanentment formant un determinat circuit miniaturitzat, capaç de desenvolupar les mateixes funcions que en un circuit electrònic convencional.
- Microbots – Segons Viquipèdia, la microbòtica és la tecnociència que s’ocupa dels microbots, que són robots de dimensions menors d’1 mm o capaços de manipular elements de micres de grandària. El microbot ha estat possible gràcies a l’aparició del microcontrolador en els anys 1990, que és l’ordinador que governa al microbot i que s’incrusta en el mateix. En ser un ordinador limitat, els microbots estan dedicats a resoldre tasques que no exigeixin una elevada potència i complicats algorismes, amb rapidesa i precisió.
- Propulsió – Segons la NASA, La paraula deriva de dues paraules llatines: pro que significa abans o endavant i pellere que significa conduir. Propulsió significa empènyer o avançar un objecte. Un sistema de propulsió és una màquina que produeix empenta per empènyer un objecte cap endavant. En els avions, l’empenta es genera generalment mitjançant alguna aplicació de la tercera llei d’acció i reacció de Newton. Un gas, o fluid de treball, és accelerat pel motor, i la reacció a aquesta acceleració produeix una força sobre el motor.
Fictícies:
- Teletransportador – Segons Viquipèdia, el teletransportador fa referència a un dispositiu fictici que fa possible el teletransport. És molt emprada en literatura de ciència-ficció i fantasia. A la ficció hi ha dos tipus de teletransportadors hipotètics segons el seu funcionament. Els que generarien un forat de cuc on entres l’objecte i el segon que transforma l’energia en matèria. En el film es pot veure que intenten utilitzar el segon exemple.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
En la pel·lícula, tot i que el personatge principal és masculí, surten noies com na Honey Lemon i na Gogo Tomago que són molt intel·ligents i que estan cursant les carreres de química i enginyeria mecànica, respectivament. Ajuden a les seves amistats, gràcies als seus coneixements amb les matèries esmentades, la seva perspicàcia i la seva creativitat per resoldre problemes, com construir les seves pròpies eines per combatre l’enemic (la Honey Lemon construeix una bossa amb diferents elements químics per crear reaccions apropiades per cada moment i la Gogo Tomago construeix unes rodes mecàniques que poden arribar a grans velocitats).
Algunes reflexions (temes del debat):
- Considerau que els robots poden substituir el personal sanitari? Per què? Quines tasques penses que sí i quines no? Pensau que els pacients trobarien a faltar els sentiments i el contacte humà en aquestes feines si les fa un robot?
- Els robots poden servir per tenir cura de persones grans, com a “Un amic per Frank”? (veure fitxa: https://www.fundaciobit.org/cinetic-un-amic-per-frank/)
- Creieu que el Baymax es pot comparar amb un Roomba, per exemple? Quines diferències hi ha entre un i altre?
- Creieu que Baymax i Alexa són el mateix? Quines diferències i/o semblances hi veieu?
- Quines altres aplicacions li posaríeu al Baymax?
- Quin tipus de robot crearíeu per ajudar en alguna tasca concreta?
- Quins usos creieu que la robòtica pot tenir en la medicina, l’atenció sociosanitària i la cura de persones dependents? Què inventaríeu vosaltres per ajudar amb la medicina i l’atenció sociosanitària?
- Els creadors del film van visitar unes instal·lacions de robòtica i van descobrir que s’estaven creant braços robots recoberts amb vinil inflable i que això era més agradable al tacte humà i per això ho van aplicar al disseny del Baymax. Per què creieu que el Baymax ha de ser agradable al tacte humà? A quins altres robots o màquines li aplicaríeu el mateix material perquè fossin més agradables? Creieu que els robots del futur amb intel·ligència artificial seran capaços d’incorporar qualitats més “humanes” com els sentiments i l’empatia?
- A la pel·lícula, en Hiro té com a referent al seu germà, que és qui l’anima a ingressar a la universitat. I en Tadashi té el professor Callaghan. Quines persones són els teus referents? Per què? N’hi ha més de masculines o femenines? Creieu que manquen referents femenins, sobretot en professions STEM?
- La Carme Torras és una matemàtica i escriptora catalana, especialitzada en intel·ligència artificial i robòtica. Ella crea el que anomena robots socials, que ajuden a les persones. Segons la seva definició, el Baymax entraria en aquest grup? Perquè?
- Al principi d’aquesta Ted Talk, la Carme Torras ens diu que “Nosaltres hem de poder decidir quins robots volem”. Així que, quins robots voldríeu vosaltres? El Baymax el voldríeu? Perquè? Quins reptes tecnològics i socials presenten els tipus de robots que voldríeu?
- Quins dels robots que presenta la Carme Torras a la seva Ted Talk consideres més importants per aplicar en el dia a dia de les persones? Perquè?
Per a saber-ne més:
- Big Hero 6 (película) – Wikipedia, la enciclopedia libre
- Big Hero 6 (https://disney.fandom.com/es)
- Fitxa CineTIC «Un amic per Frank» – Fundació Bit (https://www.fundaciobit.org/cinetic-un-amic-per-frank/)
- Fitxa CineTIC «A.I. Intel·ligència artificial» – Fundació Bit (https://www.fundaciobit.org/fitxa-cinetic-ai-intelligencia-artificial/)
- Fitxa CineTIC «Wall-E» – Fundació Bit (https://www.fundaciobit.org/fitxa-cinetic-wall-e/)
Adreçat a (edat/cursos):
Apte per tots els públics.
5è i 6è de primària.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quiz, a veure quantes n’encertau!