Sota el marc normatiu que s’estableix amb la L.11/2007 (LAECSP) i al marc estratègic definit al Pla ANIBAL, elaborat i impulsat des de l’Oficina Tècnica d’Administració Electrònica de la Fundació iBit, s’han posat en marxa a l’illa de Mallorca cinc projectes d’implantació de l’Administració Electrònica a sengles ajuntaments. Cada projecte amb un abast concret, resultant de les possibilitats de finançament a las que han tengut accés els promotors dels mateixos.
Els ens locals que han apostat per impulsar aquests projectes “ANIBAL” són l’Ajuntament de Campos, l’Ajuntament de Manacor, l’Ajuntament de Sta. Margalida, l’Ajuntament de Felanitx i l’Ajuntament d’Inca, i això ha estat possible, respecte al vessant econòmic, gràcies a subvencions Avanza i FEES.
Aquestes cinc iniciatives, malgrat difereixin en l’abast, comparteixen tant la necessitat que en dona origen, compliment d’una norma amb rang llei com és la L.11/2007 (LAECSP), com l’objectiu fonamental, impulsar i millorar a l’administració local, la més propera al ciutadà, la relació entre administrat i administrador per vies no només presencials, si no també telemàtiques i mixtes, orientant als consistoris cap a una gestió interna més eficient, informatitzada i interoperada, que ha d’esdevenir més transparent, àgil i segura pel ciutadà.
Val, en poques paraules el que fer es vol millorar la [falta de] qualitat en el servei percebuda pels ciutadans envers la relació amb l’administració.
A llarg plaç aquests projectes han d’assentar les bases de la proactivat administrativa, situació en que no són els ciutadans els que inicien i condueixen la relació amb les diferents administracions, si no que son aquestes les que s’encarreguen d’iniciar i gestionar les diferents situacions vitals que esdevenen al llarg de la vida d’un ciutadà, sense que aquest n’hagi de ser forçosament conscient. Per trobar exemples concrets i reals d’aquest fet, no importa anar molt lluny, l’Agencia Tributària, avantguarda en temes TIC va començar amb aquesta filosofia fa ja diversos anys: remissió d’informació fiscal, emplenat de l’esborray, avisos via SMS de la devolució, etc. A mes, poc a poc es van incorporant altres instàncies a nivell estatal. Així el INSS ja notifica la concessió de prestacions mitjançant SMS o Tràfic des de fa algun temps t’envia una carta al teu domicili recordant-te la propera renovació del permís de conduir. Altres tràmits com la renovació del DNI no estan tan avançats en aquest aspecte.
A les properes entrades anirem parlant de cada uns dels projectes en concret, però abans de res cal fer una reflexió sobre les possibilitats de continuïtat dels mateixos.
És ben conegut per tots que la situació econòmica actual no és gens favorable i les administracions locals no estan al marge d’aquestes dificultats, mes bé són les que en pateixen les conseqüències de forma més directa, ja que en molts de casos tenen dificultats per poder seguir oferint serveis, que de vegades queden fora de les seves competències directes, dificultats per accedir a finançament o inclús casos més extrems on es fa complicat arribar a poder fer front al pagament de les nòmines dels propis treballadors; tot això configura un escenari a on la posada en marxa o continuïtat d’aquest tipus projectes es complicada.
Aquí és on l’OTAE, dirigida des de la CBTIC pot aportar solucions concretes que facilitin i abarateixin els costs per projecte, mirant d’impulsar-ne en cooperació, minvant-ne les duplicitats, enfocant-ne els objectius, facilitant eines tecnològiques, procedimentals i normatives…, en resum, abaratint-ne el cost màxim de licitació i maximitzant-ne el retorn de la inversió. Dins aquest mateix proper trimestre es començaran a obtenir els fruits dels darrers mesos i anys de feina en forma d’implantacions concretes a entorns reals, els cinc ajuntaments abans esmentats.