Avui ha tingut lloc l’inici del TecnoEstiu 2023, una activitat organitzada per la Xarxa de FabLabs i promoguda per la Fundació Bit, sota la Direcció General d’Innovació de la Conselleria de Vicepresidència Sectors productius i Memòria Democràtica. Aquest programa, ideat i dissenyat per l’equip d’experts liderat pel Dr. Bartomeu Alorda Ladaria, investigador de la Universitat de les Illes Balears, i que es durà a terme del 3 al 21 de juliol, té com a objectiu principal apropar i formar als joves en les metodologies i les tècniques de fabricació digital dels FabLabs, amb un enfocament especial en disseny i impressió 3D, prototipatge electrònic i programació de sistemes electrònics digitals.
En total, 32 alumnes s’han reunit als FabLabs d’Eivissa i Menorca per donar inici a aquesta emocionant aventura. Durant la primera jornada del campus, els joves participants s’han agrupat en equips i han començat a abordar el desafiament de construir un vaixell elèctric. A través de l’aplicació de metodologies actives d’aprenentatge com el “learning by doing”, basades en l’experimentació i el desenvolupament d’habilitats en un context real, els participants abordaran temes com la programació amb Arduino, l’electrònica solar, el prototipatge electrònic i el modelatge 3D, entre d’altres. La proposta apropa aquests coneixements a partir de l’interès i les motivacions particulars de cada participant. Així, es treballa en un repte tecnològic de forma conjunta, mentre pel camí s’aborden i s’aprenen les habilitats necessàries per afrontar-ho.
En aquesta primera jornada, el Director General d’Innovació, Aitor Morrás; el regidor de Ciutat Intel·ligent i Transport Públic de l’ajuntament d’Eivissa, Rubén Sousa, i el responsable científic de la UIB, Bartomeu Alorda, han visitat el campus al FabLab d’Eivissa per donar suport als joves en aquesta aventura tecnològica. Així, han pogut rebre les explicacions del repte tecnològic proposat, i han mostrat un gran interès pel treball que realitzen els equips, animant als joves a treballar en col·laboració i aprofundir en els coneixements que adquiriran durant aquesta experiència amb l’ajuda dels monitors.
L’acte al Fablab de Sa Drassaneta ha estat el primer al qual ha participat com a regidor Rubén Sousa
que ha volgut destacar la importància de desenvolupar un model de ciutat, on els fablabs siguin «espais d’innovació, de reflexió, diàleg i disseny col·lectiu de nou coneixement». Així mateix, ha destacat que en aquest Tecnostiu d’enguany, que ja és la tercera edició a Eivissa, també hi ha «el treball conjunt de la xarxa de FabLabs, on els joves de Menorca i Eivissa, a més de compartir un projecte de treball comú durant el mes de juliol, també compartiran una jornada a finals de juliol on podrem veure aquest vaixells solars en acció».
Per la seva banda, el director general Aitor Morràs ha explicat als mitjans que aquesta iniciativa, que es portava a terme des de l’ajuntament d’Eivissa, ha evolucionat per coordinar-se des del Govern de les Illes Balears a través de la Xarxa de Fablabs; per a que d’aquesta manera «en puguin gaudir els joves de les altres illes» des d’on es conformaran diversos equips que podran participar conjuntament en una «regata a Formentera». L’objectiu principal, ha explicat Morrás, és promoure «que els joves triïn carreres tecnològiques pel seu futur».
Amb el TecnoEstiu 2023 en marxa, es preveu que aquests joves participants puguin desenvolupar habilitats essencials per al futur digital i explorar les possibilitats emocionants de la fabricació digital.
L’obertura de FabLabs a les Illes Balears crea espais de col·laboració i aprenentatge cooperatiu on els coneixement STEAM poden créixer i arrelar alimentats per la pròpia motivació personal. Així, els FabLabs esdevenen espais transformadors de la societat com ho són les biblioteques.
En aquest sentit, el Dr. Bartomeu Alorda de la UIB, ha explicat que la construcció del vaixell solar permetrà als participants adquirir coneixements i habilitats com; «la impressió 3d per l’estructura del vaixell; l’electrònica per controlar-ho; i les comunicacions per radiocontrol», totes elles necessàries per desenvolupar el projecte. Així mateix, Alorda ha explicat que com el vaixell serà construït per funcionar amb energia solar, també es treballarà per proveir la nau amb aquest sistema d’autoconsum, promovent així un «ús eficient de l’energia».
El programa TecnoEstiu 2023 arriba a la seva tercera edició a Eivissa i proporcionarà als joves una experiència pràctica en un entorn real, fomentant la seva creativitat i pensament crític, mentre treballen en equip per superar el desafiament de construir un vaixell elèctric. Les properes setmanes estaran plenes d’emocions i aprenentatge per a aquests joves entusiastes de les IIles Balears.
Finalment, tant el regidor de l’ajuntament d’Eivissa, Ruben Sousa, com el director general, Aitor Morras, han volgut agrair la col·laboració el CentreBit Menorca de la Fundació Bit; la direcció formativa de la UIB, i la col·laboració del Consell Insular de Menorca.