La Fundació Bit, en el marc de les accions de suport a la digitalització de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital del Govern de les Illes Balears, ha posat en marxa un servei gratuït de diagnòstic de maduresa digital i de suport a la transformació digital, per oferir a les pimes de les Illes Balears.
Quan una PIME decideix iniciar el seu viatge cap a la digitalització, és crucial tenir una visió clara d’on es troba i cap on vol dirigir-se. Així, la Fundació Bit, a través de la Xarxa EEN (Enterprise Europe Network), proporciona un suport integral a aquest procés mitjançant eines i metodologies avançades facilitades per la Comissió Europea i la pròpia xarxa.
Les principals funcionalitats del servei inclouen; l’avaluació de les necessitats de digitalització; assessorament personalitzat per trobar socis d’innovació, tecnologies i solucions digitals; i l’ajuda en l’accés a finançament.
Una de les eines que s’utilitzaran per avaluar les necessitats de les empreses que sol·licitin aquests serveis serà el test de maduresa digital, que analitza diferents dimensions i que està validat per la Comissió Europa, les xarxes EEN, EDIH (European Digital Innovation Hub), i el DIHBAITUR.
El test de maduresa digital avaluarà el nivell de preparació i eficàcia de la pime en el seu procés de digitalització, i proporcionarà una visió global de diversos aspectes relacionats amb la digitalització mitjançant la mesura de sis dimensions clau:
Estratègia de negoci digital:
Aquesta dimensió destaca la importància de tenir una estratègia clara i ben definida per abordar la transformació digital. El test avalua com l’organització alinea els seus objectius amb les oportunitats i reptes que presenta l’entorn digital. Inclou la identificació de nous models de negoci, la comprensió dels canvis en el comportament dels clients i la flexibilitat per adaptar-se a aquest entorn dinàmic.
Capacitació digital:
La força laboral és un dels factors crítics per a una transformació digital reeixida. Aquesta dimensió es centra en avaluar la capacitació i habilitats digitals dels membres de l’organització. Això inclou tant la formació en tecnologies específiques com la creació d’una cultura interna que fomenti la competència digital i la innovació.
Digitalització centrada en l’esser Humà:
La interacció humana amb les solucions digitals és crucial. Aquesta dimensió examina com l’organització integra els principis de disseny centrats en l’usuari en els seus processos de digitalització. Inclou l’experiència de l’usuari, la facilitat d’ús de les tecnologies implementades i la recopilació de retroalimentació per millorar contínuament.
Gestió de dades:
La gestió eficaç de les dades és vital en la transformació digital. Aquesta dimensió avalua com l’organització recopila, emmagatzema i utilitza les dades. Això inclou la seguretat de la informació, la qualitat de les dades i la capacitat d’analitzar les dades per prendre decisions informades.
Automatització i intel·ligència artificial:
A mesura que les organitzacions es digitalitzen, l’ús de la automatització i la intel·ligència artificial esdevé crític. Aquesta dimensió analitza com l’organització fa ús d’aquestes tecnologies per millorar l’eficiència operativa, la presa de decisions i l’adaptabilitat als canvis del mercat.
Digitalització verda (sostenibilitat):
La sostenibilitat és una preocupació creixent, i aquesta dimensió destaca com l’organització integra pràctiques sostenibles en les seves operacions digitals. Això inclou l’ús eficient de recursos, la reducció de l’empremta de carboni i la consideració de l’impacte ambiental en les decisions digitals.
En resum, el tests de maduresa digital proporcionarà una visió estructurada de com abordar la transformació digital, identificant àrees d’èxit i àrees que necessiten millora. La seva aplicació ajudarà a les empreses a millorar la seva resiliència digital i a mantenir-se competitives en un entorn empresarial en constant evolució.
Les pimes interessades en avaluar el seu grau de maduresa disposaran del suport personalitzat dels tècnics de la Fundació Bit, que després de contactar amb la pime i comunicar-li les dades necessàries per poder fer el test, els acompanyaran en el procés de diagnosi, en una sessió d’entre una i dues hores de durada, que podrà ser també a travès de videoconferència. D’aquesta manera, i immediatament després de realitzar el test, rebran els resultats del seu grau de digitalització i podran sol·licitar noves sessions amb tècnics de la Fundació Bit per accedir a tots els serveis oferts per l’EEN.
A traves de la Xarxa EEN, de la qual firma part la Fundació Bit juntament amb la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, MP (FUEIB), i la Cambra de Comerç Mallorca), es donen serveis a les empreses (especialment PIMEs), per millorar la seva competitivitat, promoció de la innovació, i cerca de socis.
Concretament, i pel que fa a la digitalització, es dóna suport al procés de transformació digital i es facilita l’accés a col·laboracions estratègiques en el marc dels European Digital Innovation Hubs. També es proporciona assessorament en sostenibilitat, abastant aspectes ambientals, socials i econòmics. Tots aquests serveis s’ofereixen de manera gratuïta, consolidant la Enterprise Europe Network com una valuosa eina de suport per al creixement i l’èxit internacional de les empreses.
Les pimes interessades en avaluar el seu grau de maduresa digital poden contactar amb la Fundació Bit a través del correu-e digitalitzacio@fundaciobit.org i un tècnic es posarà en contacte amb elles per a iniciar el procés.