El CentreBit Menorca acollirà els pròxims 25 i 26 de gener la setena edició de les STEM Talks. Aquest esdeveniment, coorganitzat per la Fundació Bit, dins l’encàrrec de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Innovació, comptarà amb ponents experts investigadors d’universitat, divulgadors científics i representants d’empreses com Google o Accenture. Les ponències es podran seguir també en directe a través del canal de Youtube.
L’esdeveniment STEM Talks Menorca és un dels encontres referents en divulgació en ciència i tecnologia que apropa les matèries STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques) a la societat balear. Està adreçat principalment als professionals del sector de l’illa, atorgant-los una oportunitat de fer contactes i de conèixer de primera mà a experts, però també a tota persona interessada en la ciència i tecnologia, principalment als joves estudiants d’educació secundària, batxillerat, cicles formatius i universitaris, que podran endinsar-se en diversos camps d’estudi actuals i punters que els serviran com a motivació per realitzar estudis relacionats amb aquestes àrees de gran demanda professional.
El Secretari Autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, i el gerent de la Fundació Bit, Sebastián González, donaran la benvinguda institucional a les STEM Talks. Aquest primer dia, 25 de gener, comptarà amb la ponència de Cynthia Gálvez López, Creative Technologist Manager a Accenture Song, que parlarà sobre la computació espacial i la realitat augmentada (AR) i virtual (VR). La segona ponència serà a càrrec de Martí Ras Segura, Responsable de Producte de Vottun, que mostrarà què és i per a què serveix la blockchain, més enllà de les criptomonedes, tancant aquest primer dia amb Juantomás García, Chief Envisioning Officer en SNGULAR, que, mitjançant la màgia de cartes, explicarà el funcionament de les xarxes neuronals artificials.
El segon dia, 26 de gener, les STEM Talks es dividirà en dues sessions. A la primera, que començarà a les 10 hores, participaran María Rosario Fernández Gallegos, professora agregada i investigadora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que explicarà l’aplicació de les Biociències en l’obtenció de nous fàrmacs i antibiòtics; Emilio García Fidalgo, professor ajudant doctor a la Universitat de les Illes Balears (UIB), que enderrocarà els mites de la IA amb la seva ponència “Más Allá de la Ficción: Robótica e IA para Transformar el Mundo”; i acabarà amb la conferència d’Adrián García “El Físico Barbudo”, tècnic de comunicació a l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) que parlarà sobre la física interdisciplinària. També, durant el mateix matí, tindrà lloc una taula rodona d’estudiants universitaris durant la qual, els alumnes que opten a estudis superiors podran fer preguntes entorn aquests estudis i podran resoldre tots aquells dubtes amb relació a professions de futur en matèries STEM.
L’horabaixa del mateix dia 26, se celebrarà la segona sessió de ponències, amb la participació de Karina Gibert, Catedràtica i Directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (UPC), que parlarà de la Intel.ligència Artificial més enllà de chatGPT i l’aprenentatge automàtic. A continuació, Luis Velasco, Data Principal Architect a Google, mostrarà com fer un model d’aprenentatge automàtic, La darrera ponència comptarà amb Marta P. Estrellas, Chief Executive Officer a Qilimanjaro Tech, que mostrarà com es dissenyen els ordinadors quàntics. Finalment, el delegat territorial de la Fundació Bit a Menorca, José María Seguí, realitzarà la cloenda d’aquesta setena edició de les STEM Talks.
Google Developers Group Menorca (GDG Menorca) és una comunitat d’interessats i desenvolupadors tecnològics sense ànim de lucre amb l’objectiu de divulgar sobre les noves tecnologies amb l’objectiu de crear comunitat i aprendre. Juntament amb la Fundació Bit i el Consell Insular de Menorca, organitza aquest esdeveniment per apropar el coneixement de les STEM als menorquins i al conjunt de la societat balear. En paraules de l’impulsor del projecte, Alexandre Alemany, «les STEM Talks Menorca són un esdeveniment inclusiu, segur i obert amb un objectiu molt clar: fer divulgació STEM per a qualsevol interessat. Sigui qui sigui, si vol aprendre sobre les STEM, serà benvingut a fer-ho amb nosaltres, en comunitat».
Per seguir les jornades presencialment, és necessària la inscripció prèvia a la web de l’esdeveniment www.stem.gdgmenorca.com. Per aquelles persones interessades a seguir les STEM Talks de manera telemàtica, podran fer-ho en directe mitjançant el canal oficial de la Fundació Bit a Youtube.