El CentreBit Menorca ha acollit el dijous 25 i divendres 26 de gener la setena edició de les STEM Talks, un esdeveniment que també s’ha pogut seguir en línia a través del canal de Youtube de la Fundació Bit. Aquest esdeveniment, organitzat per Àlex Alemany, del Google Developers Group Menorca, amb la col·laboració de la Fundació Bit, ha comptat amb experts investigadors d’universitat, divulgadors científics i representants d’empreses com Google o Accenture.
Com va indicar Àlex Alemany durant l’obertura del primer dia de l’esdeveniment, «l’objectiu d’aquest encontre és poder fer xerrades i aprendre en comunitat sobre ciència i tecnologia d’una manera senzilla, amb un llenguatge que arribi a tothom».
Durant la benvinguda a les STEM Talks, el dijous 25, el gerent de la Fundació Bit, Sebastián González, va presentar els ponents que han participat en aquestes jornades i va destacar les «STEM Talks com un dels esdeveniments de referència cientificotècnic de les Illes Balears». També va participar en aquesta benvinguda institucional el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Joan Pons, que va destacar el creixement d’aquest esdeveniment «que acosta la ciència i la tecnologia als joves menorquins i dona impuls al potencial de Menorca com a punt estratègic de la innovació i de la tecnologia en l’àmbit nacional i internacional». Per la seva part, el secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, va distingir la tasca d’Àlex Alemany com a organitzador de les STEM Talks «des de la primera edició, i ha creat un esdeveniment que anirà aconseguint un impacte en el territori, a llarg termini, en conceptes de sostenibilitat, creixement i millora del benestar».
L’esdeveniment STEM Talks Menorca és una de les trobades referents en divulgació en ciència i tecnologia que apropa les matèries STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques) a la societat balear. Està adreçat principalment als professionals del sector de l’illa i els atorga una oportunitat de fer contactes i de conèixer de primera mà experts, però també tota persona interessada en la ciència i la tecnologia, principalment els joves estudiants d’educació secundària, batxillerat, cicles formatius i universitaris, que poden endinsar-se en diversos camps d’estudi actuals i punters que els serviran com a motivació per fer estudis relacionats amb aquestes àrees de gran demanda professional.
Durant el primer dia, 25 de gener, els assistents van poder gaudir de la ponència de Cynthia Gálvez López, responsable tecnòloga creativa a Accenture Song, sobre la computació espacial i la realitat augmentada (RA) i virtual (RV). La segona ponència va ser a càrrec de Martí Ras Segura, responsable de producte de Vottun, que va mostrar als assistents què és i per a què serveix la cadena de blocs (blockchain), més enllà de les criptomonedes. L’encarregat de tancar aquesta primera jornada va ser Juantomás García, director de Previsió a SNGULAR, el qual, mitjançant la màgia de cartes, va explicar el funcionament de les xarxes neuronals artificials.
El segon dia, 26 de gener, les STEM Talks van comptar també amb la participació de María Rosario Fernández Gallegos, professora agregada i investigadora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va explicar l’aplicació de les biociències en l’obtenció de nous fàrmacs i antibiòtics; va continuar amb la intervenció d’Emilio García Fidalgo, professor ajudant doctor a la Universitat de les Illes Balears (UIB), que va enderrocar els mites de la intel·ligència artificial (IA) amb la seva ponència «Más allá de la ficción: robótica e IA para transformar el mundo», i va acabar amb la conferència d’Adrián García, El Físico Barbudo, tècnic de comunicació a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC), que va parlar sobre la física interdisciplinària. També, durant el mateix matí, va tenir lloc una taula rodona d’estudiants universitaris durant la qual els alumnes que opten a estudis superiors van poder resoldre dubtes amb relació a professions de futur en matèries STEM.
L’horabaixa van continuar les ponències amb la participació de Karina Gibert, catedràtica i directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (UPC), que va parlar de la intel·ligència artificial més enllà del ChatGPT i l’aprenentatge automàtic. A continuació, Luis Velasco, arquitecte principal de dades a Google, va mostrar com fer un model d’aprenentatge automàtic. La darrera ponència va comptar amb Marta P. Estarellas, consellera delegada a Qilimanjaro Tech, que va mostrar com es dissenyen els ordinadors quàntics. Finalment, el delegat territorial de la Fundació Bit a Menorca, José María Seguí, va dur a terme la cloenda d’aquesta setena edició agraint la feina a l’organització, als ponents i als assistents la seva participació, i recordant que el CentreBit Menorca «és un nucli de creativitat, innovació, i noves oportunitats d’emprenedoria».
Google Developers Group Menorca (GDG Menorca) és una comunitat d’interessats i desenvolupadors tecnològics sense ànim de lucre amb l’objectiu de divulgar les noves tecnologies per crear comunitat i aprendre. Juntament amb la Fundació Bit i el Consell Insular de Menorca, organitza aquest esdeveniment per apropar el coneixement de les STEM als menorquins i al conjunt de la societat balear.