Durant la jornada es varen compartir experiències innovadores d’empreses i clústers i presentacions d’experts en economia circular aplicada a l’agroalimentació
La jornada se celebrà en el marc de la reunió de comitè del projecte europeu
La Fundació Bit ha participat aquesta setmana en una jornada d’intercanvi de bones pràctiques organitzada pel projecte CESAM (Economia Circular i Solucions Sostenibles de l’Agroalimentació a la Mediterrània), que ha tingut lloc en el context de la reunió de comitè del CESAM. La trobada ha comptat amb la presència dels socis institucionals -l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ), el Clúster d’innovació per a l’ecologia de les cadenes agroalimentàries intel·ligents a Occitània (Agri sud-ouest Innovation) i l’Agència de Desenvolupament Econòmic de la regió d’Occitània (AD’OCC)-; i les pimes sòcies -Terracor, Derypol, Asclepios Tech, GoZaroWaste i Newtimes.fr-.
La jornada va començar a la seu d’Agropolis International a Montpeller, una plataforma de concertació multiactors que reuneix, a escala d’Occitània i en els àmbits de l’agricultura, l’alimentació, la biodiversitat i el medi ambient, organismes de recerca i formació, administracions territorials i organitzacions professionals i de la societat civil. La benvinguda als socis va ser a càrrec de Philippe Bauchet, director de la Transició ecològica i energètica de la regió Occitània, que va destacar “el compromís de la regió amb la sostenibilitat i la innovació”.
A continuació la jornada va incloure les presentacions d’experts en economia circular aplicada a l’agroalimentació, com Medvallée i Chaire EcoCirculab, així com experiències innovadores d’empreses i clústers del sector, com Go Zero Waste, Microterra, Clúster Vinseo, Clúster Innovi, Asclepios Tech, Subsistae, Aquavalley, Ecofilae i Newtimes.
Per tancar la sessió, els socis CESAM van visitar les diferents plataformes de recerca i es va dur a terme una reunió amb la Unitat de Reciclatge i Riscos, on es van presentar solucions per al reciclatge de residus orgànics agrícoles, urbans i agroindustrials. A continuació, es va visitar la plataforma Qualisud, que treballa en un enfocament integrat per a la qualitat alimentària. Finalment, es va visitar el projecte BIOOWEEB de CIRAD, dedicat a la valorització de la biomassa vegetal.
El 24 de març, la Fundació Bit va participar en la reunió de comitè del CESAM, intervenint en la revisió de les tasques i els assoliments del paquet de treball en comunicació i difusió del projecte europeu, compartint amb la resta de socis els avenços i els pròxims passos a seguir. La jornada també va incloure la revisió d’altres paquets de treball clau, amb la participació del coordinador del projecte, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, i els diferents socis institucionals.
Convocatòria de projectes CESAM
En el marc del CESAM, el passat 19 de febrer es va tancar la convocatòria de projectes d’innovació oberta i desafiaments específics, amb gran èxit amb 105 inscripcions. Actualment, 99 candidatures han resultat elegibles i són avaluades per un grup d’experts d’Occitània, Catalunya i les Illes Balears. La llista de projectes seleccionats que rebran el finançament es publicarà a finals d’abril a la pàgina web del CESAM.
El projecte europeu en economia circular i agroalimentació sostenible ofereix un model de finançament que cobreix el 100% dels costos elegibles tant en projectes individuals com col·laboratius. Entre maig de 2025 i maig de 2026 es desenvoluparan els projectes escollits a les Illes Balears, amb el suport de la Fundació Bit. 14 empreses de les illes s’han presentat a aquesta convocatòria.