Més de cinquanta pimes de les Illes Balears han rebut assessorament personalitzat de la Fundació Bit sobre la nova convocatòria d’ajuts a la innovació empresarial, impulsada pel Govern i dotada amb 3,7 milions d’euros. La iniciativa, que podria beneficiar més de 300 empreses, vol potenciar la digitalització, l’impuls a projectes disruptius i la creació de clústers innovadors.
Els ajuts per a la innovació de les pimes, convocats per la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació i publicats el passat 27 de març en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, han despertat un fort interès entre el teixit empresarial balear. Amb una dotació total de 3,7 milions d’euros, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu 2021-2027, aquesta convocatòria podria beneficiar potencialment més de 300 empreses i entitats durant els propers tres anys.
Des de la Fundació Bit, entitat que ofereix serveis de suport a la innovació empresarial, s’ha duit a terme una intensa tasca de divulgació i acompanyament des del moment de la publicació de la convocatòria. A través de diferents canals, s’ha informat de forma directa més de mil professionals i empreses potencialment beneficiàries. Des de llavors, l’equip tècnic de la Fundació ha atès i resolt més d’una cinquantena de consultes específiques de pimes interessades a presentar-se a les diferents línies d’ajut. Les àrees que han concentrat més sol·licituds d’informació han estat la línia 3.1, centrada en la digitalització empresarial i el màrqueting digital, amb un 49 % del total de consultes; la línia 6.1, adreçada a projectes d’innovació, amb un 24 %, i la línia 4.1, enfocada a iniciatives disruptives, amb un 10 %.
Els ajuts tenen per objectiu principal incrementar la capacitat d’innovació i competitivitat de les pimes mitjançant el finançament d’activitats com ara la digitalització, el desenvolupament de nous productes o serveis, la validació de prototips, la creació d’agrupacions empresarials innovadores (AEI) i l’organització d’esdeveniments vinculats a la innovació. Les empreses poden accedir a aquests fons a través de diferents programes i línies específiques que ofereixen ajuts de fins a 6.000 euros en el cas d’actuacions com la digitalització o l’organització d’esdeveniments; de fins a 15.000 euros per a iniciatives disruptives, i de fins a 40.000 euros per a la creació d’AEI. En el cas dels projectes d’innovació amb més envergadura, el finançament pot arribar fins als 100.000 euros o més, depenent del pressupost i la intensitat de l’ajut aprovat.
Poden accedir a la convocatòria les pimes amb domicili fiscal i centre de treball a les Illes Balears, així com entitats sense ànim de lucre, col·legis professionals i AEI inscrites, sempre que compleixin els requisits establerts. El termini de presentació de sol·licituds per a l’edició de 2025 s’estén del 10 d’abril al 10 de maig. Els períodes per a les convocatòries de 2026 i 2027 també estan definits, amb terminis entre el gener i el febrer de cada any. Cal tenir en compte que les empreses només poden accedir a un màxim de dues línies per convocatòria i que tots els projectes han d’estar alineats amb els objectius de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3 de les Illes Balears.
Amb l’assessorament a pimes en aquesta important convocatòria la Fundació Bit es posiciona com a entitat referent per al suport a la innovació, la digitalització i la col·laboració empresarial. A través dels seus serveis, ofereix assessorament personalitzat, identificació d’ajuts i convocatòries, suport en la recerca de socis per a projectes col·laboratius, accions d’acompanyament a la internacionalització, formació i accés a espais de treball en xarxa.
El 2024 1.282 empreses i empreses emergents (startups) es van beneficiar dels serveis de suport i assessorament de la Fundació Bit
Aquesta tasca s’ha traduït en uns resultats significatius durant el darrer exercici: un total de 1.282 empreses es van beneficiar dels serveis de suport i assessorament de la Fundació Bit. D’aquesta xifra, 309 empreses van rebre serveis bàsics com a empreses emergents, 4 van accedir a serveis avançats en aquesta mateixa categoria, 411 pimes van ser ateses amb serveis bàsics i 58 pimes van rebre suport avançat. A més, 480 empreses van participar en accions de digitalització i 20 van formar part de xarxes de col·laboració empresarial. Paral·lelament, es van organitzar 41 esdeveniments, entre campus, jornades informatives, activitats de capacitació, congressos i seminaris.
Les entitats i pimes que tenguin interès a rebre aquests ajuts poden resoldre dubtes enviant les consultes pertinents a través del correu electrònic, des d’on es resoldran les diferents qüestions i es brindarà assessorament i suport personalitzat, si cal també amb reunions especifiques.
A més a més, amb l’objectiu de continuar impulsant la divulgació i el coneixement d’aquests ajuts, el 24 d’abril al CentreBit Eivissa la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital i la Fundació Bit duran a terme una sessió informativa oberta al públic, com ja varen fer el passat 16 d’abril al CentreBit Menorca. Durant les jornades, es presenten les línies d’ajut incloses a la convocatòria per al període 2025-2027 i es resolen dubtes relacionats amb la tramitació i les condicions de participació. Així mateix, la Fundació Bit hi participarà activament per presentar-se com a entitat de suport públic en la preparació i la presentació de sol·licituds, i exposarà els serveis d’innovació que ofereix a les empreses. Les persones interessades poden demanar assessorament o inscriure’s a les jornades escrivint a innovacio@fundaciobit.org.
Amb iniciatives com aquestes, la Fundació Bit reafirma el seu compromís amb el creixement sostenible, tecnològic i innovador de les empreses balears, i contribueix de forma directa a enfortir l’Ecosistema Regional de Ciència, Tecnologia i Innovació.