La Fundació Bit, en col·laboració amb una vintena de professionals de diferents àrees i sectors posa a disposició d’emprenedors el curs online «Emprendimiento en Turismo 2.0», un recurs formatiu en format MOOC (Massive Open Online Course) disponible a través d’internet de manera gratuïta.
L’acte de presentació celebrat avui a la sala de juntes de la Conselleria d’Innovació Recerca i Turisme, ha comptat amb la presència del director general de Recerca i Innovació, Pep Lluís Pons; la directora general de Turisme, Pilar Carbonell; el director gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster, i la coordinadora de l’àrea de Cibersocietat de la Fundació Bit, Bel Llodrà.
«Emprendimiento en Turismo 2.0», promocionat per la Direcció General d’Innovació i Recerca, del Govern de les Illes Balears amb finançament procedent del Fons Social Europeu, conté 25 lliçons i un total de 3’5 hores de vídeo, en les quals participen més d’una vintena de professionals que ajudaran als estudiants a entendre l’ecosistema actual per emprendre i innovar en el sector turístic de base tecnològica.
El curs, disponible a través de la plataforma Udemy, ofereix una visió panoràmica, amb teoria i casos pràctics; i va dirigit a persones que vulguin engegar una idea de negoci de base tecnològica o que pensen establir-se a les Illes Balears per emprendre.
El curs, estructurat en 5 mòduls, ha comptat amb la participació de destacats ponents procedents de diferents entitats; 13 empreses, i 9 institucions (clústers, fundacions, universitat, associacions). Gràcies a la diversitat dels participants ha estat possible oferir una visió panoràmica de l’emprenedoria de base tecnològica en el sector turisme; des de la part més teòrica on es pretén transmetre el coneixement sobre nous models de negoci i evolució del mercat; fins a la part més pràctica en què es mostren a l’alumne les competències i els pilars bàsics per a emprendre.
D’aquesta manera, es destacable la participació tant d’empreses ja consolidades del sector turístic com Globalia o Ushuaïa, empreses incubades o en una primera fase com; laPescateca, NauticAdvisor, i Apploading; així com també d’startups d’èxit com Travel Compositor, SmartSea, Meteoclim, o Open Market Travel, procedents del ParcBit i guanyadores totes elles de diferents premis i distincions a empreses.
Així mateix, també han participat en la producció de les diferents lliçons institucions de referència de les Illes Balears en matèria turística, emprenedoria i tecnologies de la informació i les comunicacions com són; els clústers Bioib, CliqIB, Idimar, Balears-t i Turistec; l’IFISc que ha participat en el mòdul sobre anàlisi de dades massives; o altres entitats com la UIB, Infojove, o l’associació GsBit, entre d’altres.
Aprofitant que avui en dia gràcies a internet l’accés a la informació és més fàcil que mai; l’objectiu del projecte, que fou desenvolupat durant el primer semestre de 2015 és transferir al món de parla hispana el coneixement sobre emprenedoria en turisme de base tecnològica adquirit a les Illes Balears, posicionant-les com «expertise» de creació d’empreses de base tecnològica.
En aquest sentit, el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons ha volgut posar en relleu l’esforç que s’està fent des dels diferents agents públics i privats relacionats amb el sector TIC-Turisme per «donar un impuls a l’emprenedoria de base tecnològica centrada en el turisme, la transferència del coneixement i, especialment amb la difusió dels casos d’èxit d’empreses innovadores de base tecnològica», un punt també important que es reflecteix en el Pla de Ciència, Innovació i Emprenedoria, on es contemplen diferents actuacions orientades a la valorització del coneixement; la formació o el foment del treball autònom i de l’economia social.
Gràcies a aquests cursos, no només els futurs emprenedors poden aprendre les possibilitats que ofereixen les TIC aplicades al turisme, i comprendre els nous models de negoci del sector turístic; sinó que també les empreses poden donar-se a conèixer compartint coneixement.
Tal com ha assenyalat la directora general de Turisme durant la seva intervenció, les Illes Balears, amb 424.636 places d’allotjament són una destinació experta i madura, i és precisament per això que «ha esdevingut líder de coneixement en gestió i tecnologies turístiques». Així mateix, Pilar Carbonell ha destacat que «és en aquest àmbit on una iniciativa com el curs d’emprenadoria 2.0 encaixa amb els objectius de la DG Turisme, ja que una de les fites que es vol aconseguir és fomentar la creació d’empreses d’alt valor afegit en el sector turístic».
El curs està disponible a través de l’url: https://www.udemy.com/emprendimiento-en-turismo-2-0/