Fa unes setmanes Facebook va presentar les novetats que posarà en marxa els propers mesos. Es pot visualitzar el vídeo complet dins Facebook. Es tracta d’un esdeveniment corporatiu d’una impecable posada en escena, amb un missatge compartit sobre la importància de la privacitat, amb les extensions de les noves funcionalitats sense deixar de banda la innovació i el domini de la marca.
La posada en escena en alguns moments recorda la pel·lícula The Circle que vam poder visualitzar a Manacor i a Ciutadella comentada pel professor de la UIB Andreu Sansó, i a Llucmajor comentada per Tona Pou.
La cultura corporativa
La mallorquina experta en xarxes socials, Patri Bárcena, ha fet un resum del més destacat enunciat per Mark Zuckerberg a Twitter.
Zuckerberg va insistir en que estan treballant en construir espais digitals públics i privats. I que el futur és privat. «Future is private» va ser el lema que van anar repetint tots els ponents. A més, va explicar que estan treballant sota 6 principis:
- Interaccions privades
- Encriptació d’usuari a usuari
- Reduir la permanència: no guardar missatges més enllà del que cada usuari trii
- Seguretat
- Interoperabilitat: comunicació fàcil i segura entre les seves diferents plataformes
- Emmagatzement de les dades segures
I va afegir que l’accés a les dades i la informació per part dels desenvolupadors es limitaria. També estan treballant en simplificar i donar més velocitat a la missatgeria privada, que la localització sigui xifrada i en sistemes de pagaments (tant per donacions, com per compres). Pagar i enviar diners ha de ser tan fàcil com enviar una fotografia o un missatge de text. Aquest és el model de negoci.
Les transaccions econòmiques tenen lloc entre familiars, comunitats i mercats. I aquests espais són els que volen potenciar Facebook. La missió és construir grups i comunitats. Un disseny més net i ràpid farà que els usuaris interactuïn més temps. Noves funcionalitats com les històries que puguin començar amb textos i dibuixos i l’ús de la realitat virtual i la realitat augmentada és per fer la plataforma més atractiva pels usuaris. També va anunciar la presentació de les noves Oculus Rift S i Oculus Quest.
Les novetats contades pels caps de producte
A continuació els altres responsables de l’empresa van anar aprofundint en la introducció que havia realitzat Zuckerberg.
Asha Sharma, Head of Messenger Consumer Product en Facebook, va explicar la intenció de desenvolupar la interoperabilitat de serveis entre les plataformes Facebook, Whatsapp, Messenger i Instagram; i facilitar els missatges entre les persones i els negocis. Matisà que FaceBook és la comunitat, Instagram el lloc d’expressió i Messenger la xarxa social de la família més propera.
Ami Vora, responsable de Whatsapp, va remarcar que uns dels objectius que persegueixen és aconseguir que la gent pugui enviar doblers de forma tan fàcil com enviar un missatge. I que la interacció privada i personal tengui lloc en sales d’estar particulars sense importar on estiguis en el món tenint la certesa que la informació compartida només és accessible per les persones properes i que hi participen.
Fidji Simo, Head of the Facebook App, va explicar que Facebook és allà on pots anar a trobar els teus grups. Tots necessitam un lloc on pertànyer de forma segura i privada. De puntetes, va mencionar que es podrien realitzar aportacions anònimes per preservar la privacitat. A més, els grups de compra-venda incorporarien una aplicació de «shipping» per ajudar a l’enviament dels productes venuts. Les comunitats són el cor de Facebook. Estan començant a experimentar també amb el «Facebook Dating» (cites), amb el «Secret Crush» (llistes privades d’amics que et puguin interessar) i «Meet New Friends». Facebook és per connectar-te amb la teva tribu.
Adam Mosseri, Head of Instagram, va llançar alguns missatges sense acabar d’aprofundir en el com: «no volem que Instagram se senti com una competència», «repensar allò fonamental», «liderar la lluita contra el cyberbulling». A partir d’aquí va ressaltar dues funcionalitats com facilitar les donacions i poder comprar directament sense sortir de l’aplicació.
John McCarthy, Head of Product Managment Portal Experiene, va presentar Portal, un nou model de negoci basat en una pantalla que serveix per connectar sales d’estar en la distància per a famílies que viuen de forma distribuïda puguin sentir més a prop. També va parlar de Spark, la plataforma per crear realitats augmentades.
Kimberlee Archer, Head of Developer Marketing AR/VR es va dirigir a la comunitat global de desenvolupadors i creadors. L’art i la tecnologia són noves tendències a Instagram. La realitat virtual i les formes immersives modifiquen les formes d’estar connectats i presents; i també la forma de jugar, el joc virtual.
Sean Liu, Product Management at Oculus, va afegir que la realitat virtual desafia la distància. No només modifica la forma de jugar en línia sino que també modificarà la forma de treballar i de formar-se.
Ime Archibong, VP Partnership de Facebook, va concloure que la realitat virtual i la realitat augmentada canviaran la forma d’interactuar a través de les plataformes. I que s’està treballant per a que les plataformes mencionades siguin els centres privats de sociabilitat. Va recordar el «hackaton» de la nit anterior on es va estar treballant en com la tecnologia pot fer front al reptes socials, la gent accedir a una educació de qualitat i les ciutats ser més sostenibles.
Tornant als clàssics i imaginant el futur
Més enllà de la privacitat per mantenir la confiança, Facebook subratlla el tema de la comunitat. Si fins ara l’eix central havia estat la identitat, sobre el propi mur de la plataforma, ara sembla que el focus està en promoure tot tipus de grups, des dels més privats de familiars i amics fins als que es mouen per interessos, fins a posar en comú les tribus. Tot i que els grups fa temps que existeixen a Facebook; i, potser un dels èxits és que són molt fàcils de crear. De fet qualsevol usuari pot crear un grup en qüestió de segons.
Abans de Facebook existien les comunitats virtuals on es desenvolupava la vida digital, al principi en grups de notícies i després en fòrums. Amb Facebook i altres plataformes vam començar a parlar de xarxes socials perquè l’element central era la persona i no la comunitat. Les comunitats es creaven a través de les interaccions personals. Ara sembla que es torna a parlar sobre comunitats virtuals com a eix central de les activitats i els temes d’interès.
Els espais digitals, com els de la vida mateixa, es divideixen entre espais públics i espais privats. El primer que cal és agafar-ne consciència per saber un mateix com treballar la pròpia privacitat, i també la identitat i la visibilitat. Però això ja ho deia Danah Boyd fa quasi 20 anys. De fet ho deixava ben clar a la seva tesis:
danah boyd (2002). “Faceted Id/entity: Managing Representation in a Digital World.” Cambridge, MA: MIT Master’s Thesis. August 9, 2002. [pdf]
El tema de les tribus, dels grups i de les comunitats, on, el què és més important que el qui, i el qui pot adoptar diferents identitats i rols també ha estat posat de manifest al llarg de la història digital:
- Virtual Community (1993)
- Comunidades en el Ciberespacio (2002)
- Me llamo Kohfam. Identidad hacker : una aproximación antropológica (2004)
- Tribus (2012)
Primer Facebook i després amb els smartphones han democratitzat l’accés a les comunitats digitals, a través de la facilitat de formar grups, i l’ús de la seva tecnologia s’ha fet omnipresent. La diferència entre Facebook i altres espais virtuals és que a Facebook la identitat que adoptes dins el grup és la teva, no en pots tenir una segona, o tercera, a no ser que sigui a partir de perfils falsos. I allò que recitava Sherry Turkle a «Life on the Screen» (1995) que som tantes identitats com pantalles d’ordinador tenim obertes, amb Facebook no era possible. Però si ara Facebook obre una porta a interacturar en els grups sota l’anonimat s’obre un món digital el qual cal seguir la seva evolució. A aquells que han entrat als grups virtuals a partir només de Facebook se’ls hi obre un nou paradigma.
La gran novetat, sens dubte, és facilitar els pagaments, les vendes i les transaccions entre membres dels grups i entre venedors, compradors i creadors. Si la gent ja és a Facebook, facilitar els mercats pot ser un gran model de negoci.
I les expectatives tecnològiques són la realitat virtual i la realitat augmentada, restarem a l’espera per veure com s’adopta de forma tan massiva i si arriben a ser tant populars com els grups virtuals.
El grups a Facebook de les Illes Balears
Buscant qualsevol topònim de les Illes Balears trobam centenars de grups amb milers de persones adherides. En el següent quadre, que no pretén ser exhaustiu ni molt manco, en teniu una mostra (consulta 9/5/2019) :
No obstant això, també es poden trobar grups per interessos i realitzar cerques dins al grup relacionats, per exemple amb les Illes Balears. Així per exemple en el Grup de Gente Campista, s’hi pot trobar el que es parla sobre Mallorca.
Què pot passar?
Facebook ha facilitat la creació de grups de qualsevol tipus. I ara està en els seus plans facilitar les transaccions entre els seus membres i de forma molt fàcil. Podrà comportar això una revolució en la compra-venda, sobretot de segona mà?