El divendres passat explicàvem com funciona l’spam i les eines que tenen els administradors del correu per tal de lluitar contra aquest fenomen. Una de les conclusions és que s’aconsegueix reduir molt l’spam que arriba al client, emperò no és possible aturar-lo tot, ja que cada usuari és un món en contactes i aficions diferents.
És per tant molt important que com a usuaris prenguem tot un conjunt de precaucions i hàbits per tal d’evitar l’spam i, per què no?, que no ens cataloguin a nosaltres com spam. Dins de l’iBit es segueixen un conjunt de normes i recomanacions, en el nostre cas basades en el client de correu Thunderbird, i que es poden fer extensibles a qualsevol usuari.
El primer punt a tenir en compte doncs és la precaució. Sembla obvi, però que segons estudis de l’INTECO, actualment només en un 67,8% de les llars a Espanya tenen instal·lat eines antispam, i en un 61% als ordenadors de les empreses. I no hauria de ser així, ja que clients com el Thunderbird ja duen els seus propis filtres fàcilment configurables, i n’hi molts de gratuïts de reconegut èxit. Addicionalment, la majoria de correus basats en correu web (o webmail) també disposen del seus mecanismes antispam. Serà per tant l’usuari el que haurà de tenir cura d’instal·lar-lo, actualitzar-lo i configurar-lo. I és que com es va comentar a l’anterior post, disposam bàsicament de llistes blanques i negres, i de “filtres bayesians” d’autoaprenentatge que cada usuari aplicarà a les seves necessitats personals.
I una vegada tenim les eines, cal tenir uns bons hàbits, dels quals segur que trobau multitud de suggerències per Internet, però que es basen principalment en el sentit comú. Les recomanacions que donam als nostres usuaris, les quals són extensibles a tothom són, entre d’altres.
A l’hora de rebre correu …
- Desconfiar dels correus de remitents estranys i continguts dubtosos. En cas de dubte, eliminar-lo directament sense llegir i/o obrir. Només la previsualització ja podria inserir virus o altre programari maliciós.
- No obrir mai els fitxers adjunts si són sospitosos, i en tot cas, assegurar-se de disposar d’un antivirus actualitzat per revisar-lo. Tampoc seguir els enllaços, pot tenir les mateixes conseqüències.
- No podem fiar-nos de correus encara que venguin d’adreces conegudes. És senzill en el correu suplantar l’adreça. Cal aplicar sentit comú abans de considerar un correu com a vàlid.
- Utilitzar sempre els filtres antispam i marca els correus no desitjats com a correu brossa.
- Desconfiar de regals, ofertes, suposades causes benèfiques, … Cal aprendre a reconèixer les estafes, el correu no és la forma en la que obtindrem premis a l’atzar.
- Desconfiar de suposades entitats bancàries que sol·liciten canvis de claus o dades personals. No és el procediment habitual, i segurament ens trobarem en un cas de frau. Consulti anteriorment amb la seva entitat en cas de dubte.
- Revisar de tant en tant la carpeta d’SPAM detectat per si se n’han filtrat erròniament. Els falsos positius s’han d’indicar per que així ho aprenguin els “filtres bayesians”, o bé, afegir a llistes blanques.
- Una vegada revisades les carpetes buidar la Paperera i l’spam definitivament, per tal d’estalviar espai i millorar rendiment en cerques i/o altres procediments de còpies de seguretat.
A l’hora de redactar correu, també es lluita contra l’spam, ja que poden capturar informació dels nostres correus i, el que pot ser és pitjor per a nosaltres, els servidors del remitent ens poden filtrar com a no desitjats, i al mateix temps afectar als nostres companys de feina i/o domini de correu. Llavors a l’hora d’escriure correus cal anar en cura en escriure l’assumpte i el cos del missatge. Per tal d’evitar filtres antispam i “filtres bayesians” es recomana
- Evitar expressions o paraules típiques d’spammers, com “FREE”, “GRATIS“, “COMPRE AHORA”, “VIAGRA”, “OFERTA”, …
- Evitar un estil massa comercial en la redacció dels continguts. Escriure cada correu d’acord al remitent, de forma que l’usuari ens pugui reconèixer i no dubtar de la validesa del correu.
- Evitar l’ús de majúscules, l’excés de signes d’admiració o símbols com $, #.
- Evitar frases com “haga click aquí” o “click here”.
- Evitar l’ús excessiu d’HTML, imatges i fons en el correu.
- Mai contestar a l’SPAM, per molt urgent o alarmant que sembli. No contestar a cadenes de mails, per molt honestes i interessants que semblin, per evitar que la teva adreça i la dels teus companys es difonguin.
- A l’hora d’enviar a múltiples destinataris utilitzar la còpia oculta (CCO o BCC) per ocultar les adreces dels remitents. Per seguretat i perquè podem ser etiquetats com a SPAM.
- Evitar l’excés de reenviaments de missatge, o l’annidament de múltiples contestacions. És convenient dedicar a un temps a esborrar part de l’història, eliminar firmes, publicitat, …
- Evitar els adjunts innecessaris, i si són molt grans comprimir-los.
- I el més important, NO GENERI SPAM 😉
I és que en general, a Internet cal tenir molta precaució, i recordar les recomanacions generals de navegació, i aplicar-les al correu, ser cuidadós amb la nostra informació privada, i la dels companys. Introduir dades únicament en webs en les que es confii plenament, i utilitzar contrasenyes segures i actualitzar-les sovint.
En conclusió, la lluita contra l’spam és una batalla contínua i a diferents nivells, però que amb les eines i recomanacions exposades als posts podem mirar de reduir el seu impacte.