Una de les formes més productives d’aprendre és observar als que en saben, treballar devora ells, mirar com ho fan, demanar-los els dubtes que tenim i intentar absorbir el màxim de coneixement possible de la seva manera de fer. Aquesta és la manera en que els artesans, artistes i molts de professionals han transmès els seus coneixements al llarg de molts anys.
Avui en dia, en moltes professions, això és difícil de posar en pràctica. Ja no es disposa del temps, ni l’espai, necessaris per que l’aprenent faci feina devora el seu mestre fins en haver absorbit tots els coneixements necessaris per poder començar a ser autònom i fer feina tot sol.
Així doncs, encara que aquesta és una de les millors maneres d’aprendre, avui en dia és difícil d’aplicar en moltes organitzacions i, en el cas de l’Àrea de Salut de la Fundació IBIT, no en som una excepció.
Per nosaltres, l’essència d’aquesta manera d’ensenyar es fonamenta en tenir confiança en la feina que fem i en els nostres professionals fins al punt de poder agafar la nostra manera de fer com a model a seguir per ensenyar a nous professionals, ja siguin de la nostra organització o també d’altres organitzacions que vulguin aprendre de nosaltres.
Per això, hem identificat les coses que millor sabem fer, hem recopilat i formalitzat la manera que tenim de fer-les i les hem posades a disposició dels nostres professionals, i també de professionals externs, en forma de materials, cursos i tallers. Això ens ha permès uniformitzar la manera de treballar, assegurar uns mínims de qualitat de les feines que surten de l’iBit, i també transferir el nostre coneixement formant a professionals de l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Salut.
Un dels resultats d’aquesta línia de feina ha estat el I Especialista Universiatri en Integració de Sistemes d’Informació Sanitària 2009/2010. Durant el 2010/2011 tenim la intenció d’iniciar un nou Postgrau en Telemedicina que es pugui sumar a l’anterior i que condueixin a un títol de Màster en Sistemes d’Informació de Salut.
Dins aquest mateix marc, també hem desenvolupat tallers especialitzats orientats a altres professionals del mateix sector. Exemples d’això en son els taller sobre l’estàndard HL7 i el seu maneig amb llibreries Java que hem realitzat dins el 2010 per a la Conselleria de Salut. Tenim previst repetir aquest taller i obrir l’assistència a tot l’entorn públic de salut.
En aquests moments, estem preparant un curs sobre metodologia de gestió de projectes d’integració dins l’àmbit de la salut. La nostra experiència acumulada al llarg d’anys treballant en la integració de sistemes d’informació de salut ens ha permès estructurar i formalitzar una manera de treballar ordenada, amb les seves passes, resultats, entregables i indicadors, que creiem que pot ser interessant fer-la arribar a la resta de professionals del sector.
Per tant, a l’iBit, la formació com a eina per transferir el coneixement generat dins l’organització a la resta de la societat, ens un tema que ens preocupa. Per això hi dedicam una part important del nostre temps i del nostre dia a dia.