Informació | Programa | Registre | Vídeos | Documentació | Premsa | El pacte |
La Direcció General de Recerca i Innovació del Govern de les Illes Balears organitza unes jornades de debat, dividides en tres sessions que se celebraran entre setembre i octubre al Caixa Fòrum de Palma, i en les que es reuniran representants i experts de diferents institucions involucrades en la gestió del territori, la recerca, i l’economia.
Aquestes regional a partir del coneixement científic. D’aquesta manera, una vegada concloses les sessions de treball al matí amb els agents socials, es celebraran debats oberts amb aquests mateixos agents i qualsevol persona o entitat que vulgui participar en aquest exercici col·lectiu de reflexió estratègica.
D’aquesta manera, posant la ciència al servei de la societat, el Govern de la Illes Balears vol implicar a la societat civil i convidar a tots els interessats a participar activament, a través del debat, en la construcció d’una nova estratègia de creixement basada en un nou enfocament holístic de la sostenibilitat. Així, la jornada pretén ser un punt de partida per avançar en un nou model de creixement més sostenible, competitiu i inclusiu, a través d’una nova planificació estratègica regional, i d’un conjunt de mesures consensuades amb la ciutadania de les Illes Balears.
La primera jornada, el 27 de setembre, se centrarà en quina és la visió estratègica que necessiten les Illes Balears per reposicionar-se en l’escenari global. En aquesta jornada hi intervindran; Martí Parellada, CU d’Economia Aplicada de la UB; Frederic Ximeno, Biòleg i Màster en Estudis Territorials i Urbanístics i soci-director de l’Estudi Ramon Folch i Associats; Andreu Sansó, CU d’Economia Aplicada de la UIB; i Enric Banda, Expert en Recerca i Innovació. Aquesta primera sessió, amb la que s’obrirà el debat obert al públic, servirà per focalitzar l’atenció sobre la percepció i l’interès dels actors locals sobre la conveniència d’una estratègia sobre la nova posició estratègica de les Illes Balears en l’escenari mundial.
Durant la segona jornada, el 20 d’octubre, sota el títol «El turisme pot ser la base del futur pacte per a la recerca i innovació de les Illes Balears», hi participaran; Ricard Pié, CU d’Urbanisme de la UPC; Andreu Sansó i Jaume Rosselló, CU i TU d’Economia Aplicada de la UIB; i Joaquim Tintoré. Director de la ICTS SOCIB i Delegat Institucional del CSIC a les Illes Balears. En aquesta sessió es debatrà com el turisme hauria de ser la base del futur pacte en quan que el millor lloc per la innovació d’un sector és allí on es desplega. I com les Illes Balears que van ser el laboratori del turisme de masses de sol i platja d’Europa, i el primer territori que es va enfrontar a la sobreexplotació de la costa, ha de demostrar ara que és possible un turisme responsable, competitiu i inclusiu fonamentat en la recerca i la innovació.
Finalment, la sessió que es portarà a terme el 22 de novembre i que tancarà aquest cicle «Per a un urbanisme adaptat a una estratègia de futur» versarà sobre activitats emergents i el potencial de creixement a través de la nova economia urbana i el descobriment emprenedor. En aquesta sessió, conduïda per Joan Busquets, expert en planificació urbana i la nova teoria del desenvolupament basada en el concepte de ciutat-regió i ciutat compacta; hi intervindran també: Biel Horrach, Director de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Palma; i Joan Mulet, Dr. Enginyer en telecomunicació.
Els interessats en assistir a aquestes jornades, gratuïtes però amb aforament limitat, poder inscriure’s, a traves del formulari de registre disponible aquí: INSCRIPCIONS
El programa complet de l’esdeveniment pot descarregar-se aquí: PROGRAMA
Informació | Programa | Registre | Vídeos | Documentació | Premsa |
La Dirección general de Investigación e Innovación del Govern de las Illes Balears organiza unas jornadas de debate, divididas en tres sesiones que se celebrarán entre septiembre y octubre en el Caixa Forum de Palma, y en las que se reunirán representantes y expertos de diferentes instituciones involucradas en la gestión del territorio, la investigación, y la economía.
Estas jornadas, abiertas al público, se celebran en paralelo a tres sesiones de trabajo con agentes públicos y privados; patronal, sindicados, administración pública, asociaciones, universidades y centros de investigación, con el objetivo de consensuar una planificación estratégica regional a partir del conocimiento científico. De este modo, una vez concluidas las sesiones de trabajo por la mañana con los agentes sociales, se celebrarán por la tarde, debates abiertos con estos mismos agentes y cualquier persona o entidad que quiera participar en este ejercicio colectivo de reflexión estratégica.
De este modo, poniendo la ciencia al servicio de la sociedad, el Govern Balear quiere implicar a la sociedad civil e invitar a todos los interesados a participar activamente, a través del debate, en la construcción de una nueva estrategia de crecimiento basada en un nuevo enfoque holístico de la sostenibilidad. Así, la jornada pretende ser un punto de partida para avanzar en un nuevo modelo de crecimiento más sostenible, competitivo e inclusivo, a través de una nueva planificación estratégica regional, y de un conjunto de medidas consensuadas con la ciudadanía de las Islas Baleares.
La primera jornada, el 27 de septiembre, se centrará en cuál es la visión estratégica que necesitan las Islas Baleares para reposicionar-se en el escenario global. En esta jornada intervendrán; Martí Parellada, CU de Economía Aplicada de la UB; Frederic Ximeno, Biólogo y Máster en Estudios Territoriales y Urbanísticos y socio-director del Estudio Ramon Folch y Asociados; Andreu Sansó, CU de Economía Aplicada de la UIB; y Enric Banda, Experto en Investigación e Innovación. Esta primera sesión, con la que se abrirá el debate abierto al público, servirá para focalizar la atención sobre la percepción y el interés de los actores locales sobre la conveniencia de una estrategia sobre la nueva posición estratégica de las Islas Baleares en el escenario mundial.
Durante la segunda jornada, el 20 de octubre, bajo el título «El turismo puede ser la base del futuro pacto para la investigación e innovación de las Islas Baleares», participarán; Ricard Pié, CU de Urbanismo de la UPC; Andreu Sansó y Jaume Rosselló, CU y TU de Economía Aplicada de la UIB; y Joaquim Tintoré, director de la ICTS SOCIB y delegado institucional del CSIC en las Islas Baleares. En esta sesión se debatirá como el turismo tendría que ser la base del futuro pacto en cuando que el mejor lugar para la innovación de un sector es allí donde se despliega. Y como las Islas Baleares que fueron el laboratorio del turismo de masas de sol y playa de Europa, y el primer territorio que se enfrentó a la sobreexplotación de la costa, tiene que demostrar ahora que es posible un turismo responsable, competitivo e inclusivo fundamentado en la investigación y la innovación.
Finalmente, la sesión que se llevará a cabo el 22 de noviembre y que cerrará este ciclo «Para un urbanismo adaptado a una estrategia de futuro» versará sobre actividades emergentes y el potencial de crecimiento a través de la nueva economía urbana y el descubrimiento emprendedor. En esta sesión, conducida por Joan Busquets, experto en planificación urbana y la nueva teoría del desarrollo basada en el concepto de ciudad-región y ciudad compacta; intervendrán también: Biel Horrach, director del área de urbanismo del Ayuntamiento de Palma; y Joan Mulet, Dr. Ingeniero en telecomunicación.