Durant el cicle es projectaran quatre pel·lícules de ciència ficció acompanyades cadascuna d’elles d’una xerrada col·loqui amb un expert de l’àmbit tecnològic que tracta el film
El Director General d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el gerent de la Fundació Bit; Pere Fuster, acompanyats de Miquel Rigo, president en funcions de CineCiutat, han presentat aquest matí el Cicle CineTIC, un cicle a través del qual es projectaran entre els mesos d’octubre i novembre, pel·lícules de ciència ficció acompanyades de col·loquis amb experts del món de les TIC (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions).
Segons s’ha informat durant la roda de premsa, les pel·lícules escollides són; Un amic per a Frank, Moneyball, Her, i Ex-Machina. A través d’aquestes pel·lícules, els experts convidats explicaran com s’aplica la tecnologia que hi apareix al seu àmbit de treball; robòtica, intel·ligència artificial, Big Data, i Internet de les Coses.
Aquest cicle, organitzat per la Fundació Bit en col·laboració amb Cine Ciutat, s’emmarca en el projecte TenTIC, una encomana de la Direcció General d’Innovació i Recerca a través del qual es pretén acostar a la societat Balear, les principals tendències en tecnologia aplicada a l’empresa i a la societat. L’objectiu, a més de la divulgació, és també afavorir i augmentar les vocacions entre els joves per emprendre carreres relacionades amb la tecnologia.
En aquest sentit, el Director General d’Innovació i Recerca; Pep Lluís Pons, ha volgut posar en relleu la necessitat d’aquest tipus d’activitats, a través de les quals es vol millorar les competències i els coneixements en tecnologia. No en va, el Director General ha parlat de com «la Comissió Europea ha difós que aproximadament el 40% dels treballadors de la Unió Europea té un nivell insuficient de competències digital», pel que està sorgint la necessitat d’adquirir noves competències multidisciplinars i digitals, com per exemple en l’anàlisi de dades, en matèria empresarial o d’enginyeria. Així mateix, Pep Lluís Pons, ha remarcat que «només en l’àmbit de les TIC, s’han creat més d’un milió de llocs de feina addicionals els darrers 3 anys, i que s’espera un demanda de més de 800.000 llocs de feina que podrien quedar sense cobrir pel 2020».
Per altra banda, Pere Fuster, gerent de la Fundació Bit s’ha mostrat molt satisfet i ha aclarit que;
«Les pel·lícules que hem escollit tenen a veure amb les noves tecnologies que comencen a ser una realitat, i els dilemes socials que plantegen». Així mateix, el gerent de la Fundació ha volgut «agrair a Cine Ciutat la seva col·laboració en el projecte, del qual podran gaudir gratuïtament, prèvia reserva de invitacions, un màxim de 800 espectadors», i que és possible també gràcies al finançament de la Direcció General d’Innovació i Recerca.
Quatre pel·lícules de qualitat, i quatre prestigiosos experts de l’àmbit de les TIC
La primera sessió, el 18 d’octubre, serà amb el film Un amic per a Frank. La pel·lícula conta la història de com en un futur no gaire llunyà, la integració dels robots en la vida humana farà possible que sorgeixin androides programats per cuidar persones majors, i com Frank, un ancià amb pèrdues de memòria, estableix una relació molt especial amb el robot que els seus fills li imposen.
El ponent per a aquesta primera sessió serà; Gabriel Oliver Codina, Professor de la UIB a l’Àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors i responsable del grup de recerca de Sistemes, Robòtica i Visió. En aquesta sessió es debatrà sobre la possibilitat que la robòtica pugui arribar a suplir els humans a en l’assistència personal, quines aplicacions de la robòtica podrien fer-se servir en el futur; o si arribaran a acabar els robots amb el mercat laboral dels humans.
El 25 d’octubre, es projectarà Moneyball, un film que explica la història de com el director general dels Atlètics d’Oakland (beisbol), es va fer famós en aconseguir grans èxits mitjançant del mètode “Moneyball”, programa que consisteix en construir un equip competitiu amb menys recursos econòmics que la majoria dels equips de les grans lligues i emprant mètodes estadístics per ordinador per coordinar als jugadors.
En aquesta ocasió, es parlarà de Big Data, i el ponent serà; Jochen Kientz, ex-jugador del RCD Mallorca i actualment director esportiu. Jochen explicarà com s’aplica l’anàlisi de dades dels jugadors i sistemes dins l’àmbit del futbol avui en dia.
La tercera sessió, el 15 de novembre, que comptarà com a ponent amb el Director General de Desenvolupament Tecnològic i divulgador de Programari Lliure; Benjami Villoslada, tractarà sobre intel·ligència artificial a través de la pel·lícula Her. Aquest film, explica la història entre Theodore, de professió redactor de cartes i de la relació afectiva que s’estableix amb Samantha; el seu nou sistema operatiu i una entitat amb intel·ligència pròpia.
Entre d’altres qüestions, en el debat es tractaran temes com; si la intel·ligència artificial pot arribar a substituir relacions reals, o com la Internet de les coses i la digitalització s’està integrant en l’administració pública.
Finalment, el dimarts 22 de novembre es projectarà la darrera de les pel·lícules del cicle; Ex- Machina, un film acompanyat d’un col·loqui també sobre robòtica i intel·ligència artificial que serà conduit per Nico Falanti, escriptor, guionista, i director de curtmetratges com «Preferiria estar mort», a més de membre actiu de l’Associació Amics de la Ciència Ficció. El film tracta sobre com un programador multimilionari, selecciona Caleb, un jove empleat de la seva empresa, per a què passi una setmana amb ell en un lloc remot a les muntanyes amb l’objectiu que participi en un test en què està involucrada la seva última creació; Ava, un robot-dona en el qual la intel·ligència artificial ho és tot.
Com la intel·ligència artificial pot arribar a superar la intel·ligència humana, o com els robots arribaran a tenir “consciència”, seran les qüestions que es tractaran en aquesta darrera sessió amb la que es conclourà el cicle.
El programa complet es pot consultar al blog: www.fundaciobit.org des d’on es poden aconseguir les invitacions.
Pots veure els vídeos de la presentació aquí: