L’aplicació REGWEB, desenvolupada en el projecte OTAE de la Fundació Bit, opta al premi a millor reutilització de solució tecnològica en la categoria regional
El Govern de les Illes Balears presentarà el proper 29 de març a la final de Lisboa aquesta aplicació per gestionar els registres d’entrada i sortida que ja s’utilitza a 14 administracions públiques de les Balears. L’aplicació desenvolupara per la Fundació Bit i finançada (en les seves diverses versions) per la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic i per la Direcció General de Participació i Transparència ha estat seleccionada d’entre 118 propostes com una de les quatre millors en la categoria regional (comunitats autònomes).
Aquest concurs, convocat per la Comissió Europea a través del programa ISA, premia la reutilització de software i està dotat amb 15.000€ i 10.000€ pel primer i segon classificat de cadascuna de les categories respectivament. I a més a més, el concurs concedeix un reconeixement als finalistes de cadascuna de les quatre categories (transfronterera, nacional, regional, i local) que obtenen també un certificat d’excel·lència.
Els principals avantatges del sistema REGWEB són per una banda, la possibilitat de digitalitzar la documentació en el moment que entra a l’administració permetent així realitzar una gestió totalment electrònica dels procediments administratius. Per altra banda també ofereix la possibilitat de registrar documents electrònicament a partir de la seu electrònica de l’administració. Finalment es té previst la seva certificació a dins un sistema d’interconnexió de registres estatal, el que permetrà poder fer intercanvi de registres electrònicament i així millorar la comunicació entre administracions i per tant oferir un servei més eficient a la ciutadania.
REGWEB és una aplicació de programari lliure desenvolupada per la Fundació Bit dins del projecte OTAE (Oficina Tècnica d’Administració Electrònica) que en estar integrada a dins la plataforma d’administració alliberada pel Govern de les Illes Balears pot ser emprada per qualsevol organisme públic gràcies als avantatges del programari de codi obert, que permet modificar-lo, adaptar-lo i distribuir-lo lliurement. A més a més, en fer-lo accessible a altres administracions públiques, s’ha postulant com una solució de referència a dins l’àmbit de les Illes Balears.
Gràcies a això i al suport que s’ofereix des de l’OTAE a les diferents administracions, aquesta aplicació ja l’utilitzen: el Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears, l’Autoritat Portuària de Balears, l’Agència de Turisme de Balears, la Sindicatura de Comptes, la Mancomunitat del Pla, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), i la mateixa Fundació Bit, així com també ajuntaments com els de de Santa Margalida, Capdepera, Campos, Felanitx, Manacor, i Escorca. Així mateix durant l’any que ve, s’espera que amb la implantació en mode servei per part d’entitats supramunicipals, l’ús de l’eina s’estengui de manera generalitzada a un conjunt important d’ajuntaments petits de l’illa de Mallorca, el que permetrà que s’estengui el seu ús de manera molt ràpida dins les administracions locals de les Illes.
En aquest sentit, és destacable l’adaptabilitat del sistema, vàlid per a qualsevol tipus d’administració que necessiti un registre, tant si són entitats grans com en el cas del Govern Balear , com per a organitzacions molt més petites com la Universitat , l’Autoritat Portuària l’Ajuntament de Santa Margalida o la Sindicatura de Comptes .
L’aplicació finalista al Sharing and Reuse Awards Contest de la Comissió Europea és ja la tercera versió d’un programari amb una llarga trajectòria, desenvolupat a l’àrea d’Administració Digital de la Fundació Bit, liderada per Felip Salas. El seu desenvolupament va començar a principis dels 90, i es va alliberar en el marc del Pla ANIBAL al 2010 per a la resta d’administracions. Actualment, aquesta nova versió; REGWEB3, compleix amb nous estàndards d’interoperabilitat d’ús obligatori per a les administracions públiques i està també en procés de certificació per tal de poder-la integrar a dins la plataforma del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, fet que permetrà utilitzar-lo també entre les diferents administracions per a realitzar l’intercanvi electrònic d’assentaments registrals.
Amb el desenvolupament de REGWEB el Govern de les Illes Balears ha apostat clarament per la implantació de l’administració electrònica i ha iniciat les primeres passes d’un procés encaminat a l’eliminació de paper a les administracions. Així, aquesta darrera versió de REGWEB esdevé una eina clau quant a l’adaptació de les administracions a la normativa actual de procediment administratiu i és una peça fonamental per a la posada en funcionament del Govern Digital.