Cada empresa comptarà amb un informe de valoració i un pla d’acció per convertir-se en una empresa innovadora i competitiva
Durant els dies 29 i 30 de març dos tècnics de la Fundació Bit es reuneixen amb sis empreses menorquines per tal d’elaborar diagnòstics d’innovació i ajudar-les a millorar la seva gestió i competitivitat.
A través d’aquestes sessions de treball s’identificaran les principals debilitats i fortaleses en quant a la gestió de la innovació dins l’empresa, es suggeriran una sèrie d’accions i prioritats per a la seva millora i es podran comparar les capacitats de cada empresa enfront d’altres d’una base de dades d’àmbit europeu.
L’objectiu final és ajudar a millorar la competitivitat de les empreses de les Illes Balears, ajudant a crear nous productes i serveis, millorant els processos de producció i de serveis o creant nous models de negoci, entre d’altres.
Aquesta és la primera vegada que la Fundació Bit es desplaça a Menorca per celebrar trobades amb empreses i conèixer el seu estat d’innovació. Es té previst continuar aquests diagnòstics durant el 2017 fins arribar a 10 empreses.
Les empreses que formen part d’aquest diagnòstic provenen de diferents sectors econòmics, com l’agroalimentari o el tecnològic, i totes elles ja han mostrat el seu interès en millorar la innovació.
Per tal d’elaborar el diagnòstic d’innovació es segueix la metodologia “Innovation Health Check”, desenvolupada per Enterprise Ireland i aprovada i reconeguda per la xarxa “Enterprise Europe Network” (EEN) de la Comissió Europea. Aquesta metodologia es basa en l’avaluació comparativa i explora l’impacte que la cultura de l’empresa, la seva estratègia, la seva estructura empresarial, la seva capacitat i els seus recursos exerceixen sobre aquest procés i el nivell de processos innovadors que es duen a terme.
Així, durant les reunions amb les empreses s’examina si el procés d’innovació s’implanta des de l’inici, compleix amb les necessitats dels clients, genera idees i desenvolupa conceptes, productes i serveis fins a l’etapa de realització comercial, a més de totes les etapes intermèdies.
Saber si l’entorn de l’empresa propicia que el personal estigui motivat per plantejar idees innovadores o com es recull l’opinió dels clients, són dues de les 52 preguntes que formen part de l’enquesta.
La Fundació Bit, mitjançant l’àrea de Projectes i Comunicació de l’R+D+i, té un programa de suport a empreses i fa 4 anys que es dedica, a banda de gestió de la innovació, a donar suport en projectes d’R+D+i, la transferència del coneixement, la internacionalització i la comunicació.
Durant els anys 2015 i 2016, s’han dut a terme més de 100 diagnòstics d’innovació a totes les Illes Balears. El nombre total d’empreses assessorades en projectes d’R+D+i al 2016 és de 75, incloent empreses de Mallorca i Menorca.