Teletreball, e-treball, telecommuting, treballar des de casa o a casa s’entèn com dur a terme l’activitat professional en una ubicació diferent de l’oficina, normalment el domicili, i en un horari laboral diferent de l’habitual. Aquesta podria ser una de les tantes definicions de teletreball que existeixen.
El teletreball no és tan nou com pugui semblar. Ha estat relativament aplicat i utilitzat, per això encara continua verd. La seva implantació en una organització empresarial, ja sigui petita o gran, és una gran oportunitat de millora i avenç que implica un esforç per a ambdues parts, treballadors i empresa. Per una banda, es requereix un canvi en la cultura empresarial, que implica que els empleats a distància i els presencials passin del «sistema per observació» (en què l’horari és allò important) a un «sistema per objectius» (en què allò significatiu és el treball i els resultats obtinguts, independentment de quan es fa), i per l’altra, també es fa necessari un ús i aprofitament elevats de les noves tecnologies, mitjançant eines com el correu electrònic, la missatgeria instantània, una intranet o els serveis de tecnologia al núvol, per fer possible el contacte constant i eficient entre el teletreballador i l’empresa.
Aquí teniu les eines bàsiques per fer teletreball en la vostra empresa:
Telèfon: eina imprescindible a l’hora de teletreballar. Segons els recursos disponibles pot ser un telèfon fix, un mòbil normal o un telèfon mòbil intel·ligent o smartphone.
Internet: actualment disposar d’una connexió a Internet a l’hora de teletreballar és gairebé tan bàsic o més com disposar de telèfon. A més, la seva utilització dóna accés a moltes altres eines i possibilitats a l’hora d’establir comunicacions entre el teletreballador i l’empresa. Les eines i els equipament següents requereixen Internet i un dispositiu que s’hi connecti per funcionar:
Correu electrònic: amb cost zero ofereix molta funcionalitat a l’hora de teletreballar i facilitar la comunicació entre ambdues parts. Ara bé, s’ha de fer servir amb seny. El correu electrònic, per exemple, no hauria de ser l’eina utilitzada per tenir debats o donar respostes que per la seva complexitat abstracta són més senzilles d’explicar de paraula. Alguns dels múltiples serveis de correu electrònic són Gmail, Hotmail o Yahoo.
Missatgeria instantània: és el concepte del correu electrònic però aplicat a una conversa escrita en temps real. És una eina molt potent per mantenir converses ràpides sobre qüestions concretes. Es fonamenta en la immediatesa de la pregunta i la resposta, a diferència del correu electrònic, basat en un tipus de comunicació asíncrona. Alguns dels molts serveis de missatgeria instantània disponibles són Gtalk, Windows Live Messenger , Yahoo Messenger o Pidgin.
Webcam/videoconferència: és l’eina que fent servir les noves tecnologies més s’aproxima a aconseguir una conversa real cara a cara. Permet que dues persones a distància o més es comuniquin fent servir la veu, a la vegada que es veuen i intercanvien documents o fitxers. Segurament sigui el millor substitut de les reunions en persona. Requereix una càmera web, que ja està integrada a molts dels dispositius fets servir per connectar-se a Internet, i d’un programari per poder efectuar la videoconferència. Molts dels serveis de missatgeria instantània esmentats també permeten fer videoconferència.
Intranet: en un nivell una mica més avançat, hi ha la intranet, o pàgina web interna i privada, a la qual només poden accedir el treballadors de l’empresa. És un tipus d’eina que permet compartir de manera simultània i per a tothom, o no, segons les necessitats, informació d’interès per al treballador o l’empresa. Facilita el teletreball pel fet que el teletreballador no ha de transportar informació, o la feina mateixa, a casa, sinó que hi pot accedir directament des del domicili i deixar-la allà una vegada acabada. El projecte Axarxa, de la Fundació iBit, posa a disposició dels qui ho necessitin una intranet llesta per instal·lar i fer servir.
Si vols saber més sobre el teletreball, consulta la recién publicada monografia de Teletreball de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació que té per títol “Quan el teletreball deixa de ser a un lloc”.