L’acte és el punt de partida de les activitats i les accions de difusió programades dins de la plataforma creada a Balears amb motiu del Dia internacional de la nina i la dona en la ciència
La vicepresidenta i consellera d’Innovació Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat aquest matí al Parc Bit el programa d’activitats amb motiu del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència que s’ha organitzat a Balears a través de la plataforma #11fbalears, formada per dones i institucions del sector STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).
A més de la presentació de les activitats programades per la plataforma, també s’ha realitzat una foto multitudinària a un centenar dones vinculades a aquests sectors, que s’han afegit a la iniciativa i han participat en aquesta acció.
L’objectiu de la iniciativa era posar cara i donar veu a dones que, des d’institucions, empreses o a títol individual, realitzen la seva activitat professional i acadèmica en l’àmbit dels sectors STEM, per tal que serveixin de models a seguir per a les noves generacions de nines, amb la idea de motivar el seu interès, promoure vocacions científiques i tècniques entre les nines i, així, contribuir a trencar l’escletxa de gènere que actualment també existeix en l’àmbit cientificotecnològic.
En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera Busquets ha volgut destacar que, donant suport a aquest tipus d’iniciatives, el Govern de les Illes Balears pretén contribuir no només a «donar força a les dones i fer-les visibles en el món de la recerca i la innovació, on no han estat tradicionalment presents», sinó que també és tracta d’una aposta del govern per a «l’impuls d’aquests sectors econòmics d’alt valor afegit, a través dels quals es pretén afavorir un nou model econòmic per a Balears».
També el director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, ha participat en la presentació del programa i ha aportat algunes dades significatives sobre el posicionament de Balears quant a nombre de dones investigadores que, segons ha destacat, es troba al voltant del 50%. En aquest sentit però ha volgut aclarir que «la vertadera problemàtica és encara en l’existència del sostre de vidre» i que evidencia «les nombroses dificultats amb les quals es troben les dones per a arribar a llocs de responsabilitat o de direcció dins del món acadèmic i empresarial, on són encara els homes que ocupen majoritàriament aquestes posicions».
Un programa d’activitats dirigit a dones, a nines i a actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica
Entre les activitats que es realitzaran, cal destacar les previstes el 9 i 10 de febrer, que es duran a terme al CaixaForum de Palma. El divendres 9 a les 18 h tindrà lloc la taula rodona i el debat “La investigació a Balears és també cosa de dones”, en un format molt innovador que inclou també la performance “De ciència, estereotips i xifres”, protagonitzada per personal investigador de les diferents institucions que hi participen, i una lectura de poemes d’Elena Soto, periodista especialitzada en divulgació científica.
També al Caixa Fòrum, el dissabte 10 al matí es realitzarà l’activitat «Cites ràpides amb científiques», dirigida a públic general i familiar, amb especial interès per a nenes i estudiants. Aquest format de cites ràpides en ciència (speed-dating), sorgeix durant els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica, que facilita la interacció de grups de gent per rebre informació de científics i científiques en primera persona, podent fer preguntes i resoldre dubtes d’una manera propera i lúdica.
Per altra banda, també és destacable l’activitat Django Girls, una iniciativa d’àmbit internacional a través de la qual es realitzen tallers gratuïts d’un dia de durada per a dones que es vulguin iniciar en el món de la programació. A Balears, la cita serà dia 17 de febrer a la UIB i es preveu que hi puguin accedir 40 dones que, gràcies a Django Girls i a la comunitat que hi ha al darrere, tindrà un primer contacte amb el llenguatge de programació Python, una eina poderosa molt usada en camps tan diversos com el desenvolupament web, la comunicació de xarxes i el disseny de sistemes encastats.
A banda d’aquestes activitats, a les quals ja és possible inscriure’s a través de la web: fundaciobit.org/11fbalears/ , s’espera que durant els propers dies s’hi afegeixin altres iniciatives que des d’institucions i empresses també s’estan organitzant per a aquest dia.
A l’acte de presentació d’aquest programa hi han assistit, a més de la Vicepresidenta i Consellera, Bel Busquets, i el director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, representants de les institucions que participen en la iniciativa, entre elles Rosa María Rodríguez, de la Unitat de Cultura Científica i Innovació Delegació del CSIC a les Illes Balears; Charina Cañas, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB); Lucía La Torre, de l’IMEDEA CSIC-UIB, i Ana Bonilla, del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), com també Antònia Tugores, de l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i membre de l’organització de Django Girls; Ana Bonilla del SOCIB, Mar Leza, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Salud Deudero, directora del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears (COB-IEO).
Algunes dades d’Espanya i de les Illes Balears
Segons es desprèn de les dades fetes públiques pels principals organismes d’investigació a Espanya, les Balears no difereixen substancialment de la resta de l’estat quant a l’ocupació de dones en càrrecs de responsabilitat. Així, segons el darrer informe «Científicas en cifras», tot i que la presència femenina supera el 40% a les universitats espanyoles i als centres d’investigació, totes les universitats, excepte la de Granada, eren presidides per rectors. Així mateix, també es desprèn de l’informe que la presència de dones investigadores al sector industrial és molt inferior a la d’homes, perquè només arriba al 31% en el conjunt d’Espanya.
A la UIB, el percentatge de dones que configuren el personal docent i investigador (catedràtiques, professores titulars i contractades, investigadores i postdoctorals) és del 37,6% i només del 32,1% si excloem el personal associat, segons dades facilitades des del rectorat universitari.
També pel que fa a distincions i premis en el món científic és destacable que només el 18% dels guardons de ciència que s’atorguen a Espanya recauen en dones, segons un informe de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que només el 3% dels premis Nobel de ciències s’han concedit a dones des de la seva creació el 1901.
Així, són moltes les dades que evidencien aquesta situació de la dona en l’àmbit científic, per exemple el «Libro Blanco», sobre la situació de les dones en la ciència espanyola elaborat per la Unitat de dones i ciència (UMYC), i l’informe de dones investigadores elaborat pel CSIC el 2016, segons el qual el personal investigador d’aquest organisme d’investigació, que és el major de tota Espanya, està compost per un total 2.800 persones, de les quals només un 35,3% són dones.
El dia Internacional de la dona i la nena a la ciència
La Plataforma 11F Balears és una acció col·laborativa per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia i està formada per dones de diferents entitats i institucions científiques. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Dia internacional de la dona i la nena en la ciència, una jornada en la qual s’organitzen arreu de l’estat diferents activitats per a donar visibilitat a l’activitat científica liderada per dones.
Les entitats que formen part de la plataforma són:
- Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)
- Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC CSIC-UIB)
- Delegació del CSIC a les Illes Balears – Unitat de Cultura Científica i Innovació.
- Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB MINIECO)
- Centre Oceanogràfic de les Baleares- Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO)
- Universitat de les Illes Balears (UIB)
- Fundació Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBA)
- Django girls
- IBdona
- Vicepresidencia i Conselleria de Turismo, Innovación i Investigació a través de la Direcció General de’Innovació i Investigació.
- CaixaForum Palma (Obra social “la Caixa”)
- Fundació Bit