El passat 15 de març, en el marc de la IV Jornada de la Salut organitzada per la Conselleria de Salut, la Fundació Bit i l’Hospital d’Inca reberen un reconeixement pel desenvolupament de l’aplicació mòbil per a l’actuació i seguiment en cas de catàstrofes. D’aquesta manera es pretén posar en valor la tasca d’ambdues entitats i de tots els professionals que treballen per a l’IB-Salut. La Consellera de Salut, Patricia Gómez, entregà el guardó a Joan Tugores, tècnic de l’àrea de Salut de la Fundació Bit.
L’aplicació mòbil ha estat desenvolupada per l’àrea de Salut de la Fundació Bit en coordinació amb l’Hospital d’Inca. D’aquesta manera s’ha aconseguit tenir una eina útil amb la qual tots els professionals que treballen al centre hospitalari poden consultar el protocol a seguir en cas d’una catàstrofe externa, com puguin ser un accident múltiple o un atemptat.
Des de 2016 l’Hospital d’Inca compta amb el procediment intern anomenat “Plan de actuación ante catástrofe externa”, creat amb l’objectiu de garantir una actuació eficaç en cas d’una emergència sanitària externa, atès que aquest tipus de situacions alteren la capacitat de reacció dels professionals. A més, els hospitals són un factor crític de la resposta i necessiten plans de gestió de catàstrofes que els permetin passar del mode d’atenció convencional al mode d’atenció durant els possibles desastres.
A partir d’ara, totes aquestes pautes i indicacions del procediment es troben digitalitzades en una aplicació mòbil de manera que és molt més accessible i entenedora per als professionals implicats en la situació de catàstrofe (Medicina, Infermeria, zeladors, Farmàcia, Quiròfan, Informàtica, Seguretat, Hoteleria, Laboratori, Radiologia, Manteniment i Servei d’Admissió).
Aquesta app, que no substitueix el document original, es concep co una eina de seguiment de les diferents accions que s’han de dur a terme durant les diferents fases de la catàstrofe i segons les àrees assistencials i no assistencials afectades.