El teletreball i la seva regulació normativa a Europa, i més concretament a Espanya, ha brillat per la seva absència fins fa molt poc.
La primera iniciativa europea que va intentar regular el teletreball data de 2002, quan la Confederació de Sindicats Europeus, el BusinessEurope, la Unió Europea dels Artesans i de la Petita i Mitja Empresa i el Centre Europeu d’empreses de Participació Pública i d’empreses d’Interès Econòmic General, van signar l’Acord marc Europeu sobre Teletreball (aquí un resum en castellà del mateix).
Aquest acord va ser adoptat a Espanya únicament a través d’alguns convenis col·lectius sectorials, per exemple el de químics o el de premsa diària.
Així i tot, va haver-hi en 2007 un intent de regularitzar el teletreball en l’Administració General de l’Estat, no obstant aquest no va passar d’un projecte de Reial Decret.
Finalment, el 10 de febrer de 2012 i via el Reial decret Llei 3/2012, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, el teletreball (denominat ara treball a distància) va ser oficialment regulat a través del nou article 13 del Text Refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
Sobre aquest article 13 i per tant la primera regulació del teletreball a Espanya, alguns aspectes a destacar:
- La regulació és simplement un marc normatiu ja que segueix havent-hi molts aspectes sense regular
- La definició que es fa de teletreball, la primera de la qual disposem en l’ordenament jurídic espanyol, no considera com a part essencial de la mateixa l’ús de tecnologia
- No es parla de teletreball, més enllà de la Disposició de Motius, sinó de treball a distància
- L’acord de treballar a distància ha de formalitzar-se per escrit
- Un teletreballador té els mateixos drets que els que presten serveis en el centre de treball
- L’empresari ha d’establir els mitjans necessaris per assegurar l’accés efectiu dels treballadors a la formació professional contínua
- Un teletreballador té dret a una protecció adequada en matèria de seguretat i salut
- Un teletreballador pot exercir els drets de representació col·lectiva segons el previst en la Llei
En conclusió, per fi tenim una normativa que regula a Espanya el teletreball o treball a distància, però no cal oblidar que segueix sent un marc normatiu que requerirà de major desenvolupament en algun moment. Del qual ara per ara no tenim notícia.