La Fundació Bit organitza pel proper 17 de maig, en motiu del Dia d’Internet, la jornada “Ètica i Big data. De l’oportunitat de negoci als drets de la ciutadania” que comptarà amb la ponència de l’escriptora, periodista i TED speaker, Marta Peirano.
Es tracta d’un esdeveniment dirigit a tots els ciutadans interessats en un tema de total actualitat, que genera un interès i debat social: el big data i els límits en els seus usos. L’objectiu és presentar diferents opcions d’utilització de dades i fer reflexionar al públic sobre on estan els límits en aquesta explotació, com afecten al ciutadà, al seu anonimat, privacitat o seguretat.
Així, Marta Peirano impartirà a les 18 hores a l’auditori del ParcBit la conferència “Control y destrucción de los procesos democráticos” on farà reflexionar als assistents amb preguntes tals com: Podem els ciutadans utilitzar Internet sense posar en perill la nostra seguretat? Hem de renunciar a l’ús de les plataformes i la nostra llibertat d’expressió per poder garantir els nostres drets a la intimitat? Vivim en un món vigilat?
Marta Peirano es dedica actualment a escriure i fins fa poc ha estat adjunta al director d’eldiario.es. Abans va ser cap de Cultura en ADN. Ha publicat llibres sobre autòmats, sistemes de notació i futurisme tecnològic. L’últim és una introducció a la criptografia per a periodistes, fonts i mitjans de comunicació anomenada “El Pequeño Libro Rojo del activista en Red”, el primer llibre del món prologat per Edward Snowden. Escriu sobre tecnologia, art digital i vigilància en nombrosos mitjans. El 2015 va participar al TEDxMadrid amb “¿Por qué me vigilan, si no soy nadie?”, el vídeo del qual s’apropa al milió i mig de visites.
Després de la intervenció de Peirano, es faran tres comunicacions de professionals que utilitzen el big data o dades massives en diversos àmbits i per a finalitats diferents.
La primera serà a càrrec de Mar Muñoz, CEO a IT Travel Services amb “Oportunidades de negocio del BigData”. Ella ens presentarà com des de la seva empresa s’inverteix en l’explotació de dades i com això ajuda a incrementar les vendes i a millorar els processos de negoci, fent que el ROI estigui garantit.
Després, Marcel Ruiz, analytic developer a Fundación Wikimedia, parlarà de “Dades Conscients” explicant què són les dades de seguiment, quin valor tenen i quins perills comporten. També explicarà alguns mètodes per guardar aquestes dades sense que suposin una amenaça per a la privacitat dels usuaris però mantenint alhora el màxim de valor possible.
La directora del diari Ara Balears, Aina Vives, tractarà en tercer lloc la utilització del big data i la segmentació de dades en els mitjans de comunicació, com poden establir els periodistes una confiança digital front de la postveritat i els continguts rellevants o Internet com a font de coneixement. “Com empren els mitjans de comunicació el big data per fer-se un forat en el món digital i captar visitants” serà el nom de la seva ponència.
Per acabar, s’obrirà un torn de preguntes on es podrà fer un intercanvi d’impressions entre el públic i els ponents.
Els interessats en assistir han d’inscriure’s al següent formulari: https://goo.gl/forms/Ho7nmni88eHEOP7h1