La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha obert les jornades sobre ètica i big data que ha organitzat la Fundació Bit amb motiu del Dia d’Internet
L’escriptora i periodista Marta Peirano ha pronunciat una conferència en què ha repassat les claus per retornar el poder a la ciutadania enfront dels possibles usos perillosos de les dades massives
La vicepresidenta del Govern de les Illes Balears consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha inaugurat avui horabaixa la jornada “L’ètica en el big data. De l’oportunitat de negoci als drets de la ciutadania”, organitzada per la Fundació Bit amb motiu del Dia d’Internet. Durant la seva intervenció, Busquets ha recordat que “si bé en un principi el Dia d’Internet va servir per a donar a conèixer una tecnologia que ens ha permès tenir unes connexions i comunicacions més ràpides, ara el repte és que siguin unes comunicacions segures i respectuoses amb els drets individuals i col·lectius”.
Per tractar el tema central de la jornada s’ha convidat l’escriptora i periodista Marta Peirano, especialista en tecnologia, art digital i software lliure. Peirano és autora de “El Pequeño Libro Rojo del activista en Red”, el primer llibre del món prologat per Edward Snowden i que es presenta com una introducció a la criptografia per a periodistes, fonts i mitjans de comunicació.
Durant la seva intervenció, la conferenciant ha repassat el polèmic cas de Facebook i Cambridge Analytica. Segons Peirano “s’usaren les dades de 78 milions de persones per contaminar almenys dos processos democràtics: el referèndum del Brexit i les eleccions presidencials dels Estats Units”. Ella anuncia que “aquesta nova indústria de serveis de manipulació electoral opera de manera mercenària, ocupa cinc continents i ja ha començat a contaminar l’últim garant de la democràcia: els mitjans de comunicació”.
Després de Marta Peirano i continuant amb el fil de la jornada, Mar Muñoz ha aportat la seva visió, com a CEO de l’empresa IT Travel Services, amb “Oportunidades de negocio del BigData”. Mar Muñoz ha explicat com des de la seva empresa s’inverteix en l’explotació de dades i com això ajuda a incrementar les vendes i a millorar els processos de negoci, fent que el Servei de la Inversió (ROI) estigui garantit.
A continuació, Marcel Ruiz, analytic developer a Fundación Wikimedia, ha parlat de “Dades Conscients” explicant què són les dades de seguiment, quin valor tenen i quins perills comporten. També ha explicat alguns mètodes per guardar aquestes dades sense que suposin una amenaça per a la privacitat dels usuaris però mantenint alhora el màxim de valor possible.
Jornada de portes obertes al ParcBit i CentreBit Menorca
Durant tota la setmana i el matí d’avui, el ParcBit ha rebut la visita de més de 400 estudiants interessats a conèixer el parc tecnològic així com algunes de les empreses més innovadores que hi estan ubicades. Així, tots ells han pogut escoltar de primera mà testimonis d’empresaris de gsBIT (Associació Balear d’Empreses de Software, Internet i Noves Tecnologies) que han engegat els seus negocis basats en la tecnologia i la innovació en el ParcBit i visitar les instal·lacions d’empreses com APSL, Canal 4, Habitissimo, Mark Site i Omniaccess.
A més a més, el CentreBit Menorca ha acollit també durant tot el matí d’avui el taller de robòtica “Aprèn a programar amb el robot EV3 MINDSTORMS de LEGO Education”, en què han assistit 100 estudiants de diferents centres educatius de l’illa.
Tant les portes obertes del ParcBit com les del CentreBit Menorca s’emmarquen dintre de l’objectiu de fomentar les vocacions tecnològiques entre els joves de les Illes Balears que té la Fundació Bit com a entitat gestora d’ambdós espais.
La Fundació Bit celebra el Dia d’Internet gairebé des dels seus inicis, organitzant activitats adaptades a temes d’actualitat que giren al voltant d’Internet, de les noves tendències tecnològiques i com els ciutadans se’n poden beneficiar i com repercuteixen sobre la societat.