– Quin és el nom de l’empresa i fes-mos una breu descripció.
La nostra empresa es diu Fòrum d’Activitats –formació activa.
La nostra web és www.factivitats.com.
També tenim pàgina a Facebook: Fòrum d’Activitats – formació activa.
Som una empresa que donem serveis de formació i aprenentatge. Dissenyem, impartim i gestionem formació. Donem serveis sobretot a Pimes i Micropimes, del sector hoteleria, restauració i comerç. D’altre banda, tenim una línia d’activitat molt consolidada a empreses del sector salut i d’atenció a la dependència.
– Quin és el seu nom. És vostè telecap, teletreballador, o les dues coses?
Em dic Mariela Marí, sóc sòcia de l’empresa. A més en sóc treballadora. No em definiria ni com a telecap ni com a teletreballadora, la millor definició és la de sòcia i treballadora.
– Quin any es va posar en marxa l’empresa? Quan va implantar el teletreball?
Tres dones emprenedores vàrem crear l’empresa l’any 2005. L’empresa té la seva seu a una zona molt cèntrica de Barcelona, i el compartim amb altres professionals, el que vindria a ser un espai de treball compartit. Però com el nostre producte és la formació, les accions de formació i els cursos es realitzen a casa del client. La feina al despatx es per gestionar, elaborar projectes, preparar les accions de formació i per rebre els clients. El despatx és la seu social i com a tal és el punt de trobada per treballar i relacionar-te.
Des de que vàrem crear l’empresa sempre hem compaginat les dues coses, la feina presencial – tant al despatx com a casa del client- i el teletreball. Quan has de fer créixer una empresa has de dedicar-li moltes hores i és igual el lloc on ho facis, sempre que la feina surti.
– Quin va ser el principal motiu per decidir-se a implantar el teletreball en el seu negoci?
El teletreball el vàrem implantar, sobretot per un tema de valors personals i professionals, a més de la flexibilitat que et permet compaginar la vida professional i la personal.
A Barcelona, on tenim l’empresa i on residim les tres sòcies, necessites molt de temps pels desplaçaments i en determinats moments treballar a casa permet guanyar-ne de temps.
I sobretot per mi, perquè de les tres sòcies sóc l’única que té fills, la qual cosa em permet compaginar família i empresa, però sobretot perquè en període de vacances escolars els meus fills volen estar a Eivissa, però com a emprenedora no puc descuidar el negoci. El teletreball em permet gaudir de la meva família en temps de vacances i a la vegada continuar amb l’activitat professional.
– Quants de treballadors sou? Quanta gent a la seva empresa teletreballa? Amb quina freqüència? Des d’on?
Som quatre treballadores, tres sòcies treballadores i una persona de suport administratiu per a tot el despatx. També comptem amb professionals externs, docents especialistes, segons els programes de formació que desenvolupem.
Les tres sòcies som les propietàries, així que som treballadores de l’empresa però a la vegada conformem la junta de govern i el consell d’administració. Totes som docents en els nostres àmbits d’especialitat (comunicació, jurídic i gestió), però ens repartim les tasques de gestió de l’empresa també en funció de les nostres especialitats.
Les tres sòcies fem habitualment teletreball, tant des dels nostres domicilis, però moltes vegades des d’hotels, no sempre es fan les activitats de formació a Barcelona. Evidentment la secretaria està presencialment al despatx tota la seva jornada laboral.
No tenim una rutina establerta en quant al teletreball, quan s’han de preparar classes o fer estudi i investigació moltes vegades decidim fer-ho des de casa. Però sobretot, com ja he dit abans, principalment en els períodes de vacances de la família.
El que sí que tenim molt establert és el treball presencial, com poden ser les reunions de coordinació i seguiment de l’empresa, la gestió dels docents, les visites de clients o a casa del client. Tenim totes les activitats en un calendari compartit. En aquests sentit, ens ajuda molt el nostre company inseparable: el calendari de l’outlook. I sobretot la comunicació!
– Disposa d’una política de teletreball o bé quines són les regles per teletreballar?
No disposem d’una política de teletreball com a tal, generalment treballem per projectes, per tant són els projectes amb els seus terminis que configuren les regles. I sobretot perquè les tres sòcies tenim molta confiança entre nosaltres.
– Quina tecnologia i aplicacions utilitza per treballar en xarxa?
En quant a tecnologia els smartphones, l’i-pad i el portàtil et permeten treballar a qualsevol lloc i com aplicacions utilitzem el correu electrònic i el poder compartir arxius al núvol, sobretot el google docs i el dropbox. I com he dit abans el calendari de l’outlook.
– Quin tipus de beneficis li aporta el teletreball?
Com a principal benefici compaginar la vida familiar i la feina, però alhora també em permet transmetre valors als meus fills. Ells veuen com una cosa molt natural el fet que la seva mare –i també el seu pare- treballem a casa, la qual cosa fa que les nostres conductes els hi potencien els valors que es poden transmetre des de la feina: responsabilitat i superació. A mode d’exemple, quan els meus fills arriben de l’escola, la majoria de les vegades em troben a casa, generalment treballant. Després del berenar dediquem una estona tots plegats a treballar, ells amb els seus deures escolars i jo amb la meva feina.
I sobretot com he dit abans poder gaudir de la família a Eivissa en període de vacances. El meu marit, que és professor de secundària, i els meus fills tenen unes vacances molt llargues. Jo sempre que les reunions presencials o les classes m’ho permeten vinc a Eivissa, des d’aquí no hi ha cap tipus de problema en poder desenvolupar projectes, gestionar o preparar les ofertes als clients.
– Quin tipus de problemes li aporta el teletreball? Com els resol?
El teletreball en principi no m’aporta cap tipus de problemes, al contrari tot són avantatges. L’únic que has de ser molt disciplinat, has de mantenir una rutina i ser molt estricte en els horaris, tant en el sentit de les hores que dediques a la feina com en el que dediques a tu mateix. Això potser és el més difícil, el dia que et quedes a casa a treballar et quedes a treballar.
– Què aconsellaria a un empresari que es planteja implantar el teletreball en el seu negoci?
Un empresari que es plantegi implementar teletreball, primer de tot ha de veure si el tipus de treball que fan al negoci o a l’empresa ho permet. Si ho permet avaluar quines tasques es poden realitzar teletreballant i pactar-ho amb els treballadors i treballadores. És una qüestió de tasques i de confiança, però sobretot de política i de valors d’empresa.