La publicació repassa els aspectes importants a tenir en compte a l’hora d’iniciar un negoci online, des del cost, el tipus de tecnologia, el pagament, fins a la logística i els aspectes legals
La Fundació Bit ha presentat avui matí la “Guia balear de comerç electrònic“, un recull de tot el que s’ha de plantejar una empresa o un emprenedor a l’hora d’obrir una tenda virtual, un treball útil per a les persones que volen vendre a Internet i també per a aquelles que ja ho fan.
Es tracta d’una publicació de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) fruit d’una actualització de la guia publicada l’any 2013, sorgida, per una banda, arran de la demanda de consulta vigent que han fet diferents actors de les Illes Balears durant els darrers 5 anys i, per l’altra, per la contínua expansió del comerç electrònic i les tecnologies que hi estan vinculades.
Amb aquesta reedició s’ha actualitzat i completat la guia amb testimonis d’alguns negocis de Balears que venen online i expliquen com els funciona. És el cas d’Amart Palma, Ariany Cítrics, Don Dominio, La Polleria, Tailor Tails, abcMallorca i Ibiza Blau Music, set exemples de negoci basats en el comerç electrònic i amb diferents punts de partida.
També han contribuït en la guia experts en la matèria, tals com Jorge Morell, advocat especialista en dret tecnològic, així com les entitats del sector Cambra de Comerç de Mallorca, Associació Balear d’empreses de Software, Internet i Noves Tecnologies (GsBit), PalmaActiva, el clúster TurisTec i la seva empresa associada Roiback.
Durant la presentació han assistit representants de totes les entitats implicades: Biel Frontera, gerent de la Fundació Bit; Xavier March, president de GsBit i, David Ezquerro Taylor, “Global Partnerships Manager” de l’empresa Roiback, dedicada a proveir de serveis els hotels per potenciar el seu canal de venda directa.
Mentre Biel Frontera ha agraït la col·laboració a totes les entitats participants en la redacció de la guia, Xavier March de GSBIT ha comentat que “s’ha d’aconseguir trasmetre que els negocis digitals s’han de prender igual de seriosament com si s’hagués d’obrir una tenda al carrer de Sant Miquel”.
Per la seva banda, David Ezquerro de Roiback ha afegit que: “les webs no només han de tenir un disseny atractiu si no que també han d’estar preparades per rebre un important trànsit de visites que poden convertir-se en reserves”.
Què hem de tenir en compte a l’hora d’obrir una botiga virtual?
Respecte als continguts de la guia, després de fer un primer anàlisi dels diferents tipus de comerç electrònic, la publicació repassa altres aspectes importants a tenir en compte a l’hora d’iniciar un negoci online com el cost, que vendrà condicionat per les funcionalitats, el tipus de tecnologia (codi obert, extensions d’e-commerce a gestors de continguts, tendes virtuals al núvol, centres comercials virtuals, mercats propis i d’economia col·laborativa), el pagament, la logística i els aspectes legals.
La guia també inclou un apartat sobre les reserves online al sector turístic, atès que aquest sector és el principal motor de l’economia balear. Els motors de reservas online permeten als clients dels establiments turístics fer la reserva en temps real i des de qualsevol lloc web i, a la vegada, l’empresa pot gestionar la disponibilitat, aplicar les seves polítiques comercials sense haver de dependre d’intermediaris i realitzar campanyes i promocions per potenciar el canal directe.
Per acabar i de manera sintètica, es resumeix en dotze passes com crear un comerç online.
Situació actual de l’e-commerce a Balears:
Segons dades INE 2017, la nostra comunitat ja fa anys que es posiciona en els primers llocs pel que fa a les compres en línia dins el territori espanyol, amb un 62,7% de persones de Balears que han comprat alguna vegada per Internet front del 54,7% de la resta de l’Estat.
Segons la tercera edició de l’estudi “Las pymes españolas en el ámbito online” realitzat per eBay, el 28% de les petites i mitjanes empreses balears ja ven a través d’Internet, xifra que dobla al porcentatge d’empreses que ho feia en 2016 (13%). A més, segons la mateixa font, les petites i mitjanes empreses balears que operen a través d’Internet ho fan principalment mitjançant una tenda online (80%).
Pel que fa a les tendències actuals, els consumidors s’han convertit en canals omnidireccionals, la qual cosa afavoreix una ruta cada vegada més híbrida entre l’esfera física i virtual a través de múltiples dispositius. Ara, el client vol els avantatges del comerç electrònic (24 hores/ 7 dies, estalvi de temps, comentaris d’altres clients, àmplia selecció, consulta de l’estoc, fàcil devolució, …) i els de la compra de proximitat (plaer experiencial, immediatesa, tracte humà, contacte directe amb el producte, …).
Un altre factor que ha fet evolucionar el comerç electrònic és l’ús d’smartphones i tablets, el qual és generalitzat a tota la població i, per tant, així com creix el comerç electrònic en general, també ho fa a través dels dispositius mòbils o de mà.
Casos d’èxit de botigues virtuals de Balears:
Amart Palma (www.amartpalma.com):
Tenda física de venda de productes de regal artesanals i personalitzats que ven a Internet. El desembre de 2016 van obrir la web amb botiga online i les vendes online es van disparar de tal forma que van haver de prendre la decisió de tancar la botiga física.
Ariany Cítrics (www.arianycitrics.com):
Agricultors que comencen a vendre cítrics a través d’Internet el 2018 amb la intenció de donar més valor al producte d’aquí, de Mallorca, per arribar així al consumidor final i a empreses que venen directament al consumidor final, sense intermediaris.
Don Dominio (www.dondominio.com):
Empresa que es fundà l’any 2007 per vendre i gestionar dominis i allotjament web des de Mallorca. La seva oferta ha anat creixent al llarg dels anys i ja gestionen actualment més de 800 extensions, 300.000 dominis i amb més de 110.000 clients.
La Polleria (http://lapolleria.tienda/):
Partint de la gran acceptació dels seus productes i de l’experiència del negoci de 40 anys d’existència, es va plantejar l’apertura del canal online com a via de comunicació directa amb la clientela, a través de Facebook principalment, oferint la possibilitat de comprar online i recollir la comanda de pollastres a la botiga o de rebre-la a domicili.
Tailor Tails (http://tailortails.com):
La seva missió és oferir complements de passeig, joguines i llits per a animals, tot fet a mà per artesans de diferents llocs del món. En un principi, el lloc de venda eren els mercats de temporada, però aviat es va crear la pàgina web, on s’hi troba tot el seu estoc, ple de peces úniques i on cada peça té la seva història.
abcMallorca (www.abc-mallorca.com / restaurants.abc-mallorca.com):
Empresa que possibilita la reserva i pagament de taules de restaurants a la seva web. El 2017, l’empresa desenvolupa la seva pròpia aplicació de reserves que «permet obtenir la millor taula dels restaurants més cercats de Mallorca» i on es poden llegir els comentaris i mirar fotos i vídeos de l’establiment.
Ibiza Blau Music (http://www.ibizablaumusic.com/es/):
Escola de música que ven cursos a través d’Internet des d’Eivissa. El fet d’oferir els cursos online dóna un abast enorme al projecte i permet que el talent i el know-how eivissenc arribi a qualsevol lloc del món. Disposen d’un acord amb el grup Point Blank Music School que posiciona Can Blau al costat d’altres centres de formació musical localitzats a Londres, Los Angeles o Mumbai.