Ahir dimecres 10 d’octubre es va iniciar el segon cicle de converses IBTalks, una activitat de divulgació tecnològica i científica fruit de la col·laboració de la Direcció General de Recerca i Innovació del Govern dels Illes Balears i els clusters balears.
La iniciativa neix amb l’objectiu d’acostar les empreses que constitueixen els clusters a la societat en general, amb l’objectiu comú d’aconseguir un futur sostenible per a Balears.
La primera sessió del cicle ha tractat el tema “Els nous assistents virtuals” i ha estat coorganitzat amb Turistec, el clúster del sector de les empreses TIC Turisme de les Illes Balears.
Així, s’han pogut escoltar de primera mà tres experts sobre el tema, moderats per José Alberto Terrasa, vicepresident d’Innovació de Turistec.
Un dels ponents convidats més reconeguts va ser César Romera, director de Desenvolupament de Negoci a IBM. Romera va explicar com els assistents virtuals i altres aplicacions de la intel·ligència artificial estan preparats per ajudar tant a les empreses turístiques com als viatgers.
Segons Romera “la seva incorporació a la nostra vida és una realitat que canviarà no només l’experiència de client sinó que crearà nous models de negoci. Aquest canvi és real, massiu i imminent”.
A més, César Romera va destacar que tant els clients com les empreses que ofereixen assistents virtuals estan “satisfets” amb aquest nou servei. “Els usuaris senten que un xatbot els ofereix més comoditat, prefereixen parlar abans que escriure, està disponible 24 hores 7 dies a la setmana i, finalment, els emociona parlar amb una màquina”.
També Peio Oiz, CEO d’Appinclusive i col·laborador de Mark Site Agency, va abordar el tema de la robotització de l’atenció al client com un nou cas de tecnificació davant models tradicionals. Peio va afegir que “fa tan sol un any parlàvem d’apps i avui no les vol ningú. El món és així, les empreses han d’adaptar les seves eines de comunicació i vendes. Tot el que es pot digitalitzar es converteix en servei i l’assistent virtual té el seu propi marketplace i si ets el primer a arribar tindràs molts avantatges”.
A més, es va comptar amb Rafael Dorado, expert en incorporació de xatbots a Bluekiri, empresa del Grup Logitravel. Rafael, apassionat dels reptes tecnològics, va destacar que “amb els primers anys de xatbots el 2016, va haver-hi molta emoció i desil·lusió perquè no estaven a l’altura de les expectatives aixecades. Faltava millorar els processos de text cap a veu i de veu a text”. No obstant això, “actualment s’han refet tots els processos fins a arribar a millorar els resultats i 7 de cada 10 trucades són satisfactòries”, va afegir Dorado.
Noves sessions IBTalks:
Aquesta primera sessió i les tres restants del cicle IBtalks 2018 se celebraran durant els propers mesos amb els clústers Balears.t (clúster d’Innovació Tecnològica en Turisme dels Illes Balears), BIOIB (clúster Biotecnològic i Biomèdic dels Illes Balears) i CliqIB (clúster de la Indústria Química dels Illes Balears) i oferiran un debat amb tots els assistents, que servirà per analitzar com la innovació i el desenvolupament de les TIC generades a Balears contribueixen a la transformació i diversificació de la nostra economia.
La primera edició del IBTalks es va celebrar en 2017 en el ParcBit i van assistir més 100 persones i van participar 18 ponents, distribuïts en quatre sessions: sobre la sostenibilitat del territori, la innovació en tractaments d’aigua, les noves tecnologies i els nous viatgers i la medicina preventiva.